Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županija dobiva Službu unutarnje revizije

Autor: Ivana Burica

11.05.2010. 22:00
Županija dobiva Službu unutarnje revizije

Foto: Vedran SITNICA



Predloženi su i novi nazivi nekih postojećih upravnih tijela. Upravni odjel za samoupravu i upravu tako će ubuduće biti Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove; Upravni odjel za proračun, financije i opće poslove postaje Upravni odjel za proračun i financije; Upravni odjel za razvoj i infrastrukturu ubuduće će se zvati Upravni odjel za razvoj i europske procese, a Upravni odjel za turizam i pomorstvo mijenja ime u Upravni odjel za more i turizam
Ravnatelj Ljekarne Zadar Božo Čolak zadarskog je župana Stipu Zrilića na jučer održanom kolegiju izvijestio o radu i poslovanju ove zdravstvene ustanove za 2009. godinu.
Moglo se tako čuti da je u razdoblju siječanj – prosinac 2009. Ljekarna Zadar ostvarila prihod od 54.865.578 kuna te rashod od 54.826.664 kuna. Ostatak dobiti, po odbitku poreza od 7.888 kuna, iznosi od 31.026 kuna. Višak prihoda iz prošle godine upotrijebit će se za nabavu kompjutorske opreme u ljekarničkim jedinicama vezano za on line povezivanje s HZZO-om.
Kako je istaknuo ravnatelj Čolak, uz redovno ulaganje i obnovu ljekarničkih jedinica, Ljekarna Zadar je tijekom 2009. godine dala priliku svim mladim farmaceutskim tehničarima koji nakon završene srednje škole nisu upisali fakultet te je zaposlila šest pripravnika na razdoblje od 7 do 12 mjeseci.
Pohvale Stanka Zrilića
Dožupan Stanko Zrilić pohvalio je Božu Čolaka za uspješno vođenje Ljekarne, dodavši da je ponosan što je Županija osnivač ove ustanove.
– Uspjeh Ljekarne nije ni od jučer ni od danas. Božo Čolak napravio je jednu renesansu. Podsjetit ću na neko prošlo vrijeme kad su uvjeti bili puno bolji. Tada su se, iako nije bilo privatne konkurencije, od Županije tražili novci za popravak krova. Evo, potičem novinare da istraže kuda je tada odlazio višak novaca. S druge strane, ravnatelj Čolak obnavlja ljekarne, stvara dobit i tuče konkurenciju. Čestitam mu jer je dokazao je da ima kvalitetu, da ima viziju, pohvalio je dožupan Zrilić ravnatelja Čolaka.
U nastavku kolegija župan zadarski podržao je prijedlog ustrojstva i djelokruga upravnih tijela Zadarske županije. Prijedlog je pripremljen u Upravnom odjelu za samoupravu i upravu, a novo ustrojstvo upravnih tijela treba još biti verificirano na Županijskoj skupštini.
Prema navedenom prijedlogu, Županija će umjesto dosadašnjih 11 ubuduće imati 12 upravnih tijela.
Naime, kao posebna ustrojstvena jedinica ustrojava se Služba unutarnje revizije.
Predloženi su i novi nazivi nekih postojećih upravnih tijela.
Upravni odjel za samoupravu i upravu tako će ubuduće biti Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove; Upravni odjel za proračun, financije i opće poslove postaje Upravni odjel za proračun i financije; Upravni odjel za razvoj i infrastrukturu ubuduće će se zvati Upravni odjel za razvoj i europske procese, a Upravni odjel za turizam i pomorstvo mijenja ime u Upravni odjel za more i turizam.
Preostali nazivi upravnih tijela Zadarske županije ostaju nepromijenjeni.
Kako je kazala pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu, za provođenje ove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva. Naime, županijska samouprava nastavlja s radom s istim brojem namještenika od kojih će pojedini ustrojstveno biti premješteni u drugi upravni odjel.
Vrijednim službenicima stimulacija
Nakon što je na nedavno održanom kolegiju primijetio da nije dobro da su svi županijski službenici za prošlogodišnji rad biti ocijenjeni ocjenom odličan, župan je jučer donio Pravilnik o kriterijima utvrđivanja natprosječnih rezultata službenika i namještenika Zadarske županije.
Novi Pravilnik propisuje da službenici i namještenici mogu ostvariti novčani dodatak za natprosječne rezultate u radu. Taj dodatak godišnje ne može iznositi više od tri plaće službenika ili namještenika koji ostvaruje dodatak te se ne može ostvarivati kao stalni dodatak uz plaću. Službeniku ili namješteniku u jednom se mjesecu može odobriti isplata na ime dodatka za uspješnost na radu najviše do iznosa 30 posto plaće za mjesec za koji se vrši isplata.
Za provođenje ovog pravilnika sredstva se osiguravaju u Proračunu Zadarske županije kroz masu sredstava za plaću. Prilikom izrade prvih izmjena Proračuna Zadarske županije za 2010. godinu izdvojit će se sredstva za isplatu stimulacija kao posebna proračunska pozicija u iznosu koji odredi župan.
Službeniku koji je u prethodnoj godini ocijenjen ocjenom vrlo dobar ili odličan može se dodijeliti isplata dodatka za uspješnost na radu ako uz uredno obavljanje svojih redovitih radnih obveza ispuni najmanje jedan od sljedećih kriterija: tijekom radnog vremena ostvari obujam poslova veći od prosječnog; ako obveze iz povećanog opsega posla obavi u roku kraćem od zadanog; ako je obavljeni posao od značenja za ostvarivanje funkcije upravnog tijela zbog unapređivanja poslovnih procesa u upravnom tijelu, rezultat kreativnosti, samoinicijativnosti službenika; ako se radi o obavljanju izvanrednog posla koji se nije mogao predvidjeti i koji je zahtijevao povećan napor službenika zbog intenziteta i rokova za obavljanje posla; ako službenik kroz duže vremensko razdoblje uz poslove svog radnog mjesta obavlja i poslove radnog mjesta odsutnog službenika ili nepopunjenog radnog mjesta.
Pagu odjel Glazbene škole
Glazbena škola “Blagoje Bersa” dobila je pozitivno mišljenje župana o izmjenama i dopunama svog Statuta, a zbog otvaranja Područnog odjela u Pagu.
Naime, na temelju višegodišnje inicijative Grada Paga, interesa roditelja i samih učenika s otoka Paga, koji putuju na nastavu u Zadar, školski odbor Glazbene škole “Blagoje Bersa” je na 10. sjednici održanoj 15. ožujka 2010. godine donio Odluku o prihvaćanju prijedloga za otvaranjem Područnog odjela u Pagu.
Od zanimljivijih točaka koje su se našle na dnevnom redu jučerašnjeg kolegija treba spomenuti osnivanje Zelenog ureda te imenovanje tima Zelenog ureda Zadarske županije.
Za članove tima Zelenog ureda župan je imenovao županijske pročelnike Bibijanu Baričević, Milenu Ikić, Darija Ivankova, Josipa Kraljića, Olivija Meštrovića i Ivana Šimunića, a tajnicom tima imenovana je Helen Bošković Begić.
Zeleni ured dio je nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već četvrtu godinu provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš (GEF), a kroz koji je Hrvatska prepoznata kao vodeća članica regije u prijenos znanja i pozitivnih iskustava u području energetike.
 


Kredit za Kazalište lutaka


Župan Stipe Zrilić imenovao je Majdu Korljan, dipl. oecc, za članicu Povjerenstva za postupak nabave dugoročnog kredita za završetak zgrade Kazališta lutaka Zadar.
Naime, Kazalište je dopisom od 29. travnja 2010. godine, od pročelnice Upravnog odjela za proračun, financije i opće poslove zatražilo imenovanje člana stručnog povjerenstva za postupak nabave dugoročnog novčanog kredita u iznosu od 11.000.000 kuna za završetak zgrade kazališta, a pročelnica je obavijestila Upravni odjel za društvene djelatnosti te predložila Majdu Korljan.