Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izložbom “Be CROative” prezentirana Hrvatska i Zadarska županija

11.05.2011. 22:00
Izložbom “Be CROative” prezentirana  Hrvatska i Zadarska županija


U Linldavndu na jugu Švedske otvorena je izložba pod nazivom “Be CROative” gdje je prezentirana Hrvatska, Zadarska županija i Biograd na Moru, domaćin sljedećeg, 59. svjetskog prvenstvo u oranju koje će se 14. i 15. rujna iduće godine održati na poljoprivrednom gospodarstvu Vrana u Jankolovici


U nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Stjepana Mikolčića,  glavne tajnice Hrvatske gospodarske komore Martine  Velnić Župić, direktora Hrvatske poljoprivredne komore  i predsjednika Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja  orača (HUONO) dr. sc. Ivana  Katalinića, veleposlanika RH  u Švedskoj Vladimira Mateka, predsjednika Svjetske  oračke organizacije (World  Ploughing Organization-  WPO) Williama Hooda, potpredsjednika WPO-a dipl.  ing. Tugomira Majdaka i visokih predstavnika Hrvatske  turističke zajednice, jučer je u  Linldavndu na jugu Švedske  otvorena izložba pod nazivom  “Be CROative” gdje je prezentirana Hrvatska, Zadarska  županija i  Biograd na Moru,  domaćin sljedećeg, 59. svjetskog prvenstvo u oranju koje  će se 14. i 15. rujna iduće  godine održati na poljoprivrednom gospodarstvu Vrana  d.o.o. u Jankolovici, nedaleko  od Biograda.
Između velikog broja promotivnih šatora iz Europe i  svijeta izložba je na oko 500  metara četvornih prostora otvorena na poljoprivrednom  imanju kod povijesnog dvorca  Lindevad Manor, smještenom  u srcu poljoprivredne provincije Östergötland, na kojem  će se u petak i subotu održati  58. svjetsko prvenstvo u oranju.
Kada se iduće godine bude  održavalo 59. svjetsko prvenstvo u oranju u Biogradu na  Moru, Republika Hrvatska će  biti punopravna članica Europske unije, ustvrdio je  državni tajnik Mikolčić na otvaranju izložbe na kojoj su  osim domaćina, žitelja Skandinavskog poluotoka i izaslanstava svih 30 svjetskih zemalja, sudionica 58. svjetskog  prvenstva, nazočili i hrvatski  iseljenici.
– Sudjelovanjem na svjetskim natjecanjima u oranju,  kao i organizacijom takvog  natjecanje u Biogradu, pruža  nam se iznimna prilika promoviranja RH kao poljoprivredne i turističke zemlje. Hrvatska je iznimno bogate kulturno-povijesne baštine s izuzetno lijepim krajobrazom.  Hrvatska je poljoprivredna  zemlja, ali i izrazito turistička  destinacija, poručio je državni  tajnik Stjepan Mikolčić pozivajući pritom Šveđane i  žitelje Skandinavskog poluotoka u Hrvatsku.
Na otvorenju izložbe nazočilo je biogradsko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom, predsjednikom GV-a Tonćijem  Šangulinom, direktorom Turističke zajednice Ivom Eškinjom te direktoricom i predsjednikom NO-a Vrana, Mirjanom Škara i Zdravkom Bubalom.
– Izložba “Be CROaktive”  govori da je Hrvatska zemlja  znanja i kreativnih ljudi te da  su hrvatski proizvodi visoke  kvalitete, naglasila je Velnić  Župić napominjući kako je  izložba samo jedna od aktivnosti koju Komora provodi  na području međunarodne  promocije hrvatskoga gospodarstva u inozemstvu, unapređenja i povećanja hrvatskog izvoza i stranih ulaganja  u Hrvatsku.
Pored degustacije smokava,  bajama, sira, inćuna u maslinovom ulju i biogradskog  promidžbenog materijala  Šveđani, turisti, ali i hrvatski  iseljenici druge i treće generacije su na izložbi učili i vezati kravate. Informirali su se  o hrvatskim svjetski poznatim  izumiteljima i bili oduševljeni  kvalitetnim hrvatskim proizvodima po kojima je Hrvatska  poznata u njihovoj domovini.
Za štimung preko 500 gostiju, uzvanika i natjecatelja  bila je zadužena zadarska klapa Lanterna.
 


Biograđani očekuju 15 ooo posjetitelja




Iduće godine u Biogradu na Moru očekujemo dolazak rekordnog broja  sudionika, 35 oračkih reprezentacija iz cijeloga svijeta, članove Svjetske  organizacije orača te njihove obitelji i prijatelje koji tradicionalno dolaze na  natjecanja. Dakako, očekujemo i više od 15.000 posjetitelja, što je odlično  za atmosferu natjecanja, ali i za turističku posezonu. Ova organizacijski  zahtjevna manifestacija uz slogan Svjetske organizacije orača “Pax arva  colat” (Neka mir kultivira naša polja), je još jedno izuzetno priznanje za  kraljevski grad Biograd na Moru. Uvjeren sam da će Biograd na Moru  zajedno s partnerima još jednom potvrditi svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali i  pokazati sposobnost organiziranja velikih svjetskih  manifestacija, naglasio je Ivan Knez uputivši pozdrave hrvatskim iseljenicima iz Švedske i drugih zemalja Skandinavskog poluotoka.


 


“Be CROative” sa zadarskim brendovima


“Be CROative” je projekt Hrvatske gospodarske komore kojim se u  zemljama Europske unije promoviraju najkvalitetniji hrvatski proizvodi i  izumi. Hrvatski brandovi poput voćnog sirupa Amarena i Maraschina iz  zadarske Maraske, Paške čipke, Paškog sira, Posedarskog pršuta,   Sumameda, Vegete, Krašove bajadere, Badelova šljivovica i drugi podijeljeni su u nositelje znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta” koji  se predstavljaju serijom izložbi na sajmovima turizma. Izloženi proizvodi  upotpunjeni su na principu “gledaj, slušaj, osjeti” uz puštanje tipičnih  zvukova Hrvatske, poput zvukova mora i glasanja galebova i cvrčaka.  Najveći broj hostesa na ovoj izložbi su djevojke porijeklom iz Hrvatske.