Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najbolje su uvijek na izlaznim vratima

11.05.2011. 22:00
Najbolje su uvijek na izlaznim vratima


Ivana Blažević i Glorija Sikirić spominju se u kontekstu potencijalnih odlazaka, a na toj listi odnedavno je i Ema Meštrović


Iako su košarkašice Zadra završile sezonu  u A-1 ligi treninzi su i dalje  svakodnevica igračica s  Višnjika. Posebna pažnja sada je usmjerena na juniorke  koje su i ove godine izborile  plasman među četiri najbolje  ekipe u Hrvatskoj. Poluzavršnica u Virju pokazala je da  Zadar i dalje drži dobar  smjer u radu s mladim  igračicama.
– Ivana Blažević, Glorija  Sikirić, Ema Meštrović i Sanja Kovačević povukle su  cijelu ekipu. To su četiri  igračice koje imaju iskustvo  igranja u A-1 ligi i to je došlo  do izražaja – kaže Marija  Mazija, trenerica Zadra, čija  je ekipa pohvaljena i na  službenim stranicama ŽKK  Podravac iz Virja, koji je i bio  organizator poluzavršnice.  Naša pohvala Podravcu za  internet stranicu na kojoj su  detaljno opisali što se događalo na poluzavršnici odigranoj u njihovom mjestu. Ne  znamo da ijedan sportski kolektiv u Zadru ima tako  ažurnu internet stranicu. Zapravo, stranice rijetki imaju…
No, na stranu internet, iako su u “malom” Virju “velikom” Zadru pokazali kako  se to radi. A na Višnjiku su  pokazali kako se kontinuirano mogu imati dobri rezultati u mlađim kategorijama, iz kojih se onda gradi  temelj prve ekipe. Zadar po  toj matrici radi posljednjih  gotovo deset godina, od kojih  je pola proveo u A-1 ligi.  Domaći rukopis, ponekad i  krasopis, dovoljno za  održavanje u rangu za koji će  na Višnjiku reći da je Zadru  po mjeri.
Tanka žica
Ipak, kako svaka medalja  ima i drugu stranu, tako je i s  onom zadarskom. Pred klubom, koji je u svojim redovima samo u posljednjih  pet-šest godina imao toliko  igračica da se danas mogao  boriti i za prvaka Hrvatske, i  dalje je borba za ostanak u  A-1 ligi jedina perspektiva. I  to nije dobro. Ne jednom  smo pisali o tome da Zadar  pleše po tankoj žici, jedna ili  dvije pobjede posljednje tri  godine dijele Zadar od ispadanja u A-2 ligu. Za klub  nije dobro ni to što se Ivana  Blažević i Glorija Sikirić već  neko vrijeme spominju u  kontekstu potencijalnih odlazaka, a na toj listi odnedavno  je i Ema Meštrović.
– Nema smisla razgovarati  o tome što će biti s igračicama, odnosno tko će ostati, a  tko ne za sljedeću sezonu, jer  ni ova još nije završila. No, da  za Blažević i Sikirić, a u  posljednje vrijeme i Meštrović postoje interesi drugih  klubova to nam je poznato –  kaže Mazija. Nije teško pretpostaviti da bi Zadar bez tri  spomenute igračice odmah  mogao potpisati ispadanje u  A-2 ligu. Dakako, ne dovedu  li se pojačanja. Međutim, na  Višnjiku ne kupuju igračice, i  to nije loša odluka. Ipak, je li  realno baš svake godine naći  neku novu Blažević, Sikirić,  Meštrović… Nije, naravno, i s  tim se problemom Zadar  stalno susreće. Do sada nijedan odlazak, pa ni onaj Ane  i Marije Vrsaljko nije toliko  naštetio Zadar da se klub ne  bi održao u A-1 ligi.
Neizvjesna ljeta
Ali stvari se mogu okrenuti  i drugačije pa bismo se mogli  zapitati gdje bi Zadar danas  bio sa sestrama Vrsaljko,  Ivom Borović, Inom Marin,  Larom Nikpalj, uz igračice  koje sada ima. Ne jednom  postavili smo takvo pitanje,  ali odgovor nismo doznali.  Nismo doznali jer takav Zadar nikad nije ni bio na  okupu. A zašto nije? E to je  stvar o kojoj u klubu trebaju  povesti računa. Utrka s Gospićem i Jollyjem s ovakvim  proračunom nije realna, čini  se i da Lupa promotion ima  ambicije malo veće od toga  da bude (samo) prva pratilja  Šibenčankama i Gospićankama, nekakve ambicije uvijek  imaju u Omišu, pa i Medveščaku i Croatiji. A Zadar?  Ovakav kakav je danas ne  može dalje od Lige za ostanak, a to je šteta jer prostora za napredak ima. Zadar  je, ne treba to zaboraviti, na  Višnjiku dobio sjajne uvjete  za rad, klub ima financijsku  podršku od Grada koja nije  zanemariva (u 2011. 572 tisuće kuna), pa nam se čini  realnim zapitati se može li se  više od ovoga. Tu mislimo na  seniorski rezultat, jer onaj u  mlađim kategorijama nikad  nije bio upitan. Ne sumnjamo  da bi sa malo većim ambicijama Zadranke na svakoj  utakmici imale punu dvoranu,  što također nije nevažno. Jer  publika će doći kada se stvari  samo malo okrenu na bolje.  Najbolje je to osjetila Borik-Puntamika koja je nakon  gotovo praznih Jazina u prvom dijelu A-1 lige u Ligi za  prvaka protiv Cibone, Cedevite i Zagreba napunila  Jazine.
Bez centra
Konačno, Zadranke su sezonu izgurale praktički bez  centra, Ligu za ostanak igrale  su bez ozlijeđene Antonije  Erslan, koja je do tada igrala  najbolju sezonu u karijeri, u  nekim je važnim utakmicama  nedostajala i Lara Majstorović, a Blažević i Sikirić nisu  uvijek bile sasvim spremne. I  zato je ostanak maksimum  ove ekipe. S te strane čista  petica, ali pomisao na to tko  bi sve mogao otići govori u  prilog tome da Zadar čega  dugo, toplo i neizvjesno ljeto.  Nije prvo, ali nekako se čini  da se takva ljeta prečesto  događaju.
 


Loš početak odnio Ligu za prvaka




Zadar je ostanak u A-1 ligi potvrdio dva kola prije kraja sezone nakon pobjede na gostovanju kod Croatije 2006. Bila je to i pobjeda s određenom simbolikom budući da su do tada Zagrepčanke triput zaredom pobijedile Zadar. Mazijine igračice imale su vrlo stabilnu sezonu u kojoj je najlošiji bio početak sa četiri poraza u nizu (Pula i Croatia kod kuće, Studenac Omiš i Požega u gostima). Nakon toga počelo je vraćanje dugova, a u pobjedničkom naletu Zadar je srušio Studenac i Pulu, ekipe koje su kasnije izborile ulazak u Ligu za prvaka. Prekinut je i niz poraza od Požege, a važna je bila i pobjeda na gostovanju u Splitu u 1. kolu Lige za ostanak. Odlika Zadranki je i ta da su ključne utakmice često puta pobjeđivale u neizvjesnim završnicama. Da je malo bolje krenuo u sezonu Zadar bi ravnopravno konkurirao za Ligu za prvaka.


 


Pet sezona u nizu A-1 ligi


Posljednjih pet sezona Zadranke igraju u A-1 ligi. Osim 2007./08. kada su izborile ulazak u Ligu za prvaka u preostale četiri sezone Zadar je nakon prvog dijela natjecanja igrao u Ligi za ostanak. Nijednom u te četiri sezone Zadar nije bio među dvije najlošije ekipe u ligie.


 


Ekipa


Za Zadar su ove sezone nastupile: Sanja Kovačević, Glorija Sikirić, Lucija Štrmelj, Josipa Sesar, Božena Tokić, Lucija Perica, Kristina Skroće, Ema Meštrović, Marija Erslan, Antonia Erslan, Ivana Blažević, Lara Majstorović, Valentina Jačan, Katarina Popović, Marija Vukić, Antonela Bodrožić, Matea Žilić.


 


Od +14 do -17


Zadranke tijekom sezone nisu imale većih rezultatskih oscilacija. Najveća pobjede bila je +14 protiv u gostima Splita u 1. kolu u Ligi za ostanak (77:63). Najteži poraz dogodio se u 3. kolu Lige za ostanak kada je Croatia 2006 na Višnjiku slavila sa 64:47.