Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Psiholog i obiteljski terapeut Jesper Juul u Zadru

11.05.2011. 22:00
Psiholog i obiteljski terapeut Jesper Juul u Zadru


Prva dva dana seminar će pohađat stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja, psihologije, pedagogije, predškolskog odgoja, defektologije, a tako i za roditelje i obitelji općenito, dok je treći dan predviđen i za stručnjake, ali i roditelje
Društvo psihologa Zadar nositelj je, a Udruga odgojitelja Maraške i Udruga za prevenciju zloporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada organizatori trodnevnog, stručnog seminara koji će se pod radnim nazivom „Od poslušnosti do odgovornosti” održati 2., 3. i 4. lipnja u Falkenstaeineru, u sklopu Turističko-hoteljerskog poduzeća Borik na Puntamici.
Seminar na kojemu će svoje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i obiteljima kroz trodnevno predavanje javnosti iznijeti svjetski priznati psiholog i obiteljski terapeut Jesper Juul, izuzetno je značajan, kako za stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, psihologije, pedagogije, predškolskog odgoja, defektologije, a tako i za roditelje i obitelji općenito. Tome u prilog ide i činjenica da je već mjesec dana ranije za sudjelovanje na seminaru interes  pokazalo više od 350 stručnjaka iz navedenih područja, studenata ali i drugih.
Predsjednica Društva zadarskih psihologa Mila Špinderk zajedno s Editom Tošić, predsjednicom Udruge odgojitelja i Ivankom Ledenko, predsjednicom Nade, trodnevni seminar u dogovoru s predavačem, cijenjenim danskim psihoterapeutom Juulom, seminar su osmislili u dvije etape. Prva dva dana stručna predavanja pohađat će stručnjaci iz spomenutih područja, dok je treći dan predviđen i za stručnjake, ali i roditelje.
Ime danskog obiteljskog terapeuta Jespera Juula nije nepoznato hrvatskoj javnosti. Iako ga se najčešće povezuje s organizacijom Familylab koja se bavi problemima obitelji i edukacijom stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja čiji je on organizator na našem području, za mnoge je on poznat i kao autor knjige „Vaše kompetentno dijete” u kojoj je sažeo 25 godina iskustva u radu s obiteljima.Tijekom posljednja dva desetljeća , ovaj duhoviti autor omiljene literature odgojitelja, učitelja, obitelji, profesora, studenata i drugih, formulira novu paradigmu u kojoj prepoznajemo promjene u odnosima prema djeci podržavajući njihov nesmetani razvoj i socijalizaciju. Osim podrške roditeljima (obiteljima), Jesper Juul je neizostavna podrška stručnjacima u snalaženju u novim profesionalnim izazovima. Kako se u svemu snalaze i jedni i drugi, zorno opisuje u novoj knjizi „Od poslušnosti do odgovornosti” po kojoj  je seminar u Zadru  i dobio naziv. Svaki stručnjak može se pronaći u toj knjizi, bilo da se radi o danskim, hrvatskim ili profesionalcima iz bilo koje druge zemlje. Vrijedno je spomenuti da se Jesper Juul bavio problemima obitelji koje je razarao rat, traumatičnim iskustvima žena i djece s područja pogođenih ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Prvo predavanje koje će Juul u našem gradu održati nosi naziv „Relacijska kompetencija – novi izazovi za stručnjake”  nakon čega je planirana i stručna radionica, a zatim slijedi „Obitelj u 2011. – prihvaćate li rizik promjena?” drugi dan, dok je za treći dan, kada će uz stručnjake seminar moći pohađati i roditelji, odnosno svi zainteresirani, nosi naziv  „Od poslušnosti do odgovornosti”. Svi zainteresirano još uvijek se mogu prijaviti za sudjelovanje na mail adresu [email protected].