Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Radnike pred štrajkom Lacić smirio novim dogovorom s Podravkom

11.05.2011. 22:00
Radnike pred štrajkom Lacić smirio  novim dogovorom s Podravkom


Situacija jest teška, ali nije bezizlazna. Danas su u našoj tvrtki bili predstavnici Podravke, našeg najvažnijeg poslovnog partnera i dogovor je postignut – rekao je Miodrag Lacić, vlasnik Adrije pojasnivši kako je proizvodnja nakratko zastala zbog tehničkih problema oko isporuke lima potrebnog za pakiranje ribe, ali je to jučer riješeno


Zbog nagomilanog nezadovoljstva i neizvjesne situacije općenito, jučer su radnici zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria na sat i pol vremena zaustavili rad. Tim spontanim protestom, kako ga je nazvao sindikalni povjerenik Mladen Marinović, radnici su poslodavcu poslali posljednje upozorenje pred organiziranje zakonom legitimnog štrajka zbog neisplaćenih plaća.
– Radnici su izmučeni i slomljeni, dio ih je poslan na “čekanje”, a ostatak koji radi, već dva mjeseca nije dobio plaću. Nezadovoljstvo zbog svega toga nakupljalo se i jutros kulminiralo pa je došlo do spontanog zaustavljanja posla. Ljudi su jednostavno rekli da neće više besplatno raditi i bili su spremni krenuti u štrajk, ali su nas onda pozvali direktor Igor Musap i vlasnik Miodrag Lacić pa smo im nakon razgovora odlučili dati još jednu šansu – rekao je Marinović dodavši kako je “palo” obećanje da će plaće radnicima biti isplaćene sljedeći tjedan, da neće biti otpuštanja te da će se ispoštovati kolektivni ugovor. Ukoliko ne bude tako, ističe Marinović, mi i sljedeći tjedan možemo započeti sa štrajkom, iako smo svjesni da to može dovesti u pitanje opstojnost tvrtke, a i svih 280 radnih mjesta.
– Situacija jest teška, ali nije bezizlazna. Danas su u našoj tvrtki bili predstavnici Podravke, našeg najvažnijeg poslovnog partnera i dogovor je postignut – rekao je Miodrag Lacić, vlasnik Adrije. Pojasnio je kako Adria, jednako kao i većina tvrtki u Hrvatskoj, prolazi teška, recesijska vremena, te da Uprava čini sve što je u okviru njihovih mogućnosti kako bi sačuvali radna mjesta i nastavili s proizvodnjom. A proizvodnja je nakratko zastala, pojasnio je Lacić, zbog tehničkih problema oko isporuke lima potrebnog za pakiranje ribe.
– To je danas riješeno, a ribe ima dovoljno. Dogovor s Podravkom je postignut i u narednih nekoliko dana materijal potreban za rad će nam biti isporučen.  Mišljenja sam da zaista nema razloga za dodatno dizanje prašine jer to samo šteti ugledu tvrtke i ostavlja loš dojam kod poslovnih partnera – zaključio je Lacić potvrdivši ujedno i kako neće biti otkaza te da se proizvodnja nastavlja.
No, u to nije potpuno uvjeren Ivica Blažević, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a za Dalmaciju. Blažević kaže da radnicima Adrije daje punu podršku u borbi za njihova prava zajamčena kolektivnim ugovorom za koji se ovaj sindikat izborio još prije pet godina. Taj kolektivni ugovor, koji i Blažević, a i Marinović drže svojevrsnim svetim pismom, poslodavac je dužan ispoštovati, jednako kao i radnici.
– Volio bih da je to istina, ali sam skeptičan s obzirom da sam jako dobro upoznat sa stanjem u Adriji. Naime, prema mojim saznanjima već nekoliko mjeseci radnicima nisu uplaćeni doprinosi, dva mjeseca kasne plaće, nisu im isplaćene jubilarne nagrade, regres… Situacija je vrlo ozbiljna – kaže Blažević ističući kako podržava svaku inicijativu poslodavca, ali da bi volio vidjeti taj ugovor s Podravkom, pod kojim uvjetima i na koji način je dogovorena daljnja suradnja te tko će preuzeti obveze prema radnicima. Radnici imaju pravo na te odgovore, zaključuje Blažević.