Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar uskoro centar za proizvodnju filmova ovog dijela Europe

11.05.2011. 22:00
Zadar uskoro centar za proizvodnju  filmova ovog dijela Europe


Dražen Grgurović, zamjenik zadarskog gradonačelnika i Boris Artić, pročelnik Ureda gradonačelnika, sudjeluju na prezentaciji Zadarskog filmskog festivala u Cannesu. Zajedno s predstavnicima Grada Zadra u Cannesu će biti i Sergej Stanojkovski, direktor Zadarskog filmskog festivala, koji se za vrijeme filmskog festivala u Berlinu sastao s direktorom marketinga festivala u Cannesu Paillard Jeromeom.
– Jerome je ponudio pomoć i partnerstvo Zadarskom filmskom festivalu, a za vrijeme otvaranja u glavnoj dvorani u Cannesu bit će održan cocktail na kojem će biti prikazani prigodni filmovi o festivalu i o gradu Zadru. Očekuje se da će na prezentaciji sudjelovati uglednici iz filmskog svijeta. Jerome Paillard će šest dana biti naš gost na Zadarskom filmskom festivalu koji se održava u posljednjem tjednu u kolovozu u Zadru, rekao nam je neposredno pred polazak na put zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
 Grgurović naglašava da je u razgovorima s direktorom marketinga festivala u Cannessu i Sveučilištem u Zadru pokrenuta inicijativa o osnivanju visoke škole za filmsku produkciju. Kao posljedicu svih tih aktivnosti, Grgurović očekuje da bi jednog dana, kada se tome prije svega prilagode odredbe poreznog zakona, Zadar mogao postati centar za proizvodnju filmova u ovom dijelu Europe.
– Nije lako doći u Cannes jer na svijetu postoji više od 2.500 filmskih festivala. Dobiti pozivnicu i pojaviti se na festivalu, samo je po sebi veliko priznaje jer prvi put jedan filmski festival iz Hrvatske gostuje u Cannesu. Stoga već sada možemo najaviti dolazak mnogih poznatih filmskih lica krajem kolovoza u Zadar. Nažalost, zadarski festival imao je neprimjerenu prezentaciju u nacionalnim medijima, ali se nadamo da će se nakon ovog našeg gostovanja u Cannesu situacija promijeniti, rekao je na kraju Dražen Grgurović.