Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bude li vjetra, norma za London je realnost

11.05.2012. 22:00
Bude li vjetra, norma za London je realnost


Odu li Romana i Enia na Igre, bit će treća i četvrta Hrvatica kojima je to uspjelo u jedrenju i prvi hrvatski ženski dvojac na Igrama – naglašava Zrinka Grancarić


Uvod u Hyeresu je bio odličan. Završno 18. mjesto na posljednjoj regati svjetskog jedriličarskog kupa za klasu 470 zadarskoj posadi Enia Ninčević i Romana Župan donio je veliku nadu da mogu izboriti normu za Olimpijske igre u Londonu. Posljednja prilika za taj pothvat počinje u nedjelju na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Mjesta u Londonu ima za još pet posada.
– Kada bismo u Barceloni ponovile rezultat iz Hyresa, izborile bismo plasman na Olimpijske igre. U Francuskoj smo dokazale da se po jakom vjetru možemo boriti s najboljima. Četvrta smo nacija među onima koje konkuriraju za OI, i to je najbitnije prije Barcelone. Bit će borbe, sedam nacija se izdvojilo za tih pet mjesta. Sve ovisi o uvjetima. Ako bude vjetrovito, mislim da smo glatko unutra, a ako bude lakši vjetar, bit će borbe. Ne budemo li radile neke gluposti i ako bude zdravlja, nema pogreške – kaže Enia Ninčević. U njihovom klubu Uskoku osim o Svjetskom prvenstvu klase 49er, kojem je Zadar domaćin, cijelo vrijeme razmišljaju o tome koliko Enia i Romana mogu u Barceloni. Svi najčešće spominju – vjetar.
– Bude li vjetra, nema straha, sigurno idu u London – razmišljanja su Roberta Sandalića, sportskog direktora Uskoka. Pitanje je što će biti ne bude li vjetra.
– Ni onda nisu bez šansi – dodaje Sandalić, svjestan da će doseg iz Hyeresa biti teško ponoviti.
– Svjetsko prvenstvo nosi određeni pritisak za razliku od Svjetskog kupa i s time se treba znati nositi. Osim toga našu će posadu sigurno pritiskati i to što je ovo zadnja prilika za London. Nekad se u tim situacijama malo skrate ruke. Ipak, očekujemo da djevojke mogu izboriti Olimpijske igre. Dosta se radilo na tome u pripremnom periodu, sve što je trebalo, bilo je osigurano i zato čekamo dobre vijesti iz Barcelone – zaključuje Sandalić.
Zrinka Grancarić, glasnogovornica Uskoka, pojasnila je što bi sve značio plasman zadarske posade na olimpijsku smotru.
– Žensko jedrenje u svijetu tek se razvija. Dovoljno je reći da je prvi put u Seulu 1988. na Olimpijskim igrama izdvojena posebna klasa za žene. Hrvatska je prvu predstavnicu imala na igrama u Pekingu prije četiri godine, a London je za sada potvrdila Tina Mihelić. Odu li Romana i Enia na Igre, bit će treća i četvrta Hrvatica kojima je to uspjelo u jedrenju i prvi hrvatski ženski dvojac na Igrama.
Dakle, više nego dovoljno razloga da djevojkama u Barceloni poželimo – vjetar u jedra!