Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gibonni: Čuvanje naših pjesama isto je što i čuvanje spomenika

11.05.2012. 22:00
Gibonni: Čuvanje naših pjesama isto je što i čuvanje spomenika


Mislim da mogu dati najbolje od sebe da uvijek nađemo nekoga tko će Festival podržati i da se, nedaj Bože, to ne bi ugasilo, kazao je Gibo


Hrvatska je puna talentirane djece koja samo čekaju da im se pruži prilika da pokažu što znaju. Upravo takvu priliku pruža im Festival dječjih klapa koji se sinoć po četvrti puta održao u Zadru u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Festival je ove godine prvi puta, zbog velikog interesa sudionika održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, a od ove godine ima i novog kuma Zlatana Stipišića Gibonnija koji je na tom mjestu zamijenio oca, pokojnog Ljubu Stipišića Delmatu.
– Ovo je manifestacija za koju treba dati sve od sebe da se održi. Važna je jer je očuvanje naših pjesama, očuvanje naše baštne, isto što i očuvanje naših spomenika. Pjesme govore o nama, što smo radili i tko smo bili i lijepo je što su ih mladi ljudi prihvatili kao svoje, kaže novi kum manifestacije popularni Gibonni, koji skromno nastavlja:
– Ja ne dajem sebi nikakav značaj u tom smislu, nisam nasljednik moga oca po njegovom radu i sposobnostima, nego čisto kao netko tko je bio svjedok toga što se odvijalo u kući, svjedok njegova života i puta i mislim da mogu dati najbolje od sebe da uvijek nađemo nekoga tko će to podržati i da se, nedaj Bože, to ne bi ugasilo, kazao je Gibo. A, iako sam sebi ne daje poseban značaj, veliki broj djece koja su sudjelovala u natjecanju pljeskom su pokazali koliko njima Gibonnijevo kumstvo znači.
Na Festival se ove godine prijavio rekordan broj sudionika, čak 22 klape, a tri su odustale tako da se sinoć natjecalo čak 19 dječjih klapa u dvije kategorije: do 14 godina i do 16 godina. Odrasli gosti su bili klapa “Kožino” i klapa “Kaleta”.
Ravnatelj festivala i ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar u svom je pozdravnom govoru zahvalio i sjetio se Ljube Delmate, idejnog začetnika Festivala kojemu je posvećena i Zaklada Delmata.
– Nemoguće je započeti bilo kakav pozdravni govor ili bilo kakav razgovor na ovakvoj manifestaciji, a ne prisjetiti se i ne spomenuti ime našeg idejnog začetnika i do prošle godine glavnog pokretača i dušu ovog Festivala Ljubu Stipišića Delmatu, rekao je Pehar zahvalivši Gibonniju jer je preuzeo očevo kumstvo.
– Klapska pjesma je iskrena, duboka, topla, poput tješitelja, poput svjetla lumina, zaključio je Pehar na kraju govora prepustivši pozornicu klapama.
Da na Festivalu sve prođe u najboljem redu pobrinuo se voditelj organizacije Milko Belevski, umjetnički ravnatelj je Dražen Habuš, a program je vodila Dajana Brunac.
Ove godine dosta klapa nastupilo je prvi puta na Festivalu, a žiri je imao težak zadatak odlučiti o najboljima. No, kako je zaključio Pehar, čak i oni koji ne ponesu kući nagradu za najboljega sa sobom nose nešto puno važnije, a to je pjesma.


Stručni žiri




prof Bojan Pogrmilović
prof. Tomislav Pehar
prof. Ivo Nižić
prof. Jurica Šoša
prof. Tanja Zorić


Nastupili su:


Do 14 godina: klapa “Benkovac” – Benkovac, klapa “Bepo” – Omiš, klapa “Bersice” – Zadar, klapa “Grdelin” – Seget Donji, klapa “Jedro” – Rijeka, klapa “Kolajna” – Blato, klapa “Koraja” – Blato, klapa “Luč” – Split, klap “Maestral” – Split, klapa “Puntarke” – Punat, klapa “Rarohujice” – Vrbnik
Do 16 godina: klapa “Adriana” – Zagreb, klapa “Biokovski slavuji” – Zagvozd, klapa “Feral” – Zadar, klapa “Frajlice” – Podsused, klapa “Krejanca” – Vela Luka, klapa “Perlice” – Blato, klapa “Tugarka” – Tugare, klapa “Zvijezda mora” – Neum (BiH)