Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povijest i legende nikad bliže studentima

11.05.2012. 22:00
Povijest i legende nikad bliže studentima


Zahvaljujući Vitezovima vranskim u punoj opremi, koji su starim ostacima utvrda ponovno davali njihovu svrhu, povijest se činila zabavnijom i življom nego ikada


Skupina studenata okupila se u utorak ujutro na Autobusnom kolodvoru Zadar. Neki su još zijevali od naglo prekinutog sna, drugi nisu mogli sakriti uzbuđenje na licima. Nakon kraće vožnje do Pakoštana studenti su se ukrcali u za njih pripremljen kombi i krenuli put Vrane kamo su stigli oko osam sati ujutro. Njihovi domaćini, Vitezovi vranski, pobrinuli su se da obilazak arheoloških lokaliteta i putovanje u prošlost studenti ne prate gladnih trbuha pa su im pripremili ukusni doručak u prirodi.
U okrilju žive povijest
Ovaj izlet studenti su poduzeli u svrhu obrazovanja. Naime, u sklopu kolegija ” Mit, obred i običaji” koji na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru studentima 1. godine diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti predaje prof. dr. sc. Vanda Babić i njezin asistent Denis Vekić. Cilj je bio studentima približiti živu prošlost, ne samo u teoriji, već i u praksi, koje u Zadarskoj županiji ima u obilju.
– U sklopu kolegija već smo imali gostovanje Udruge Vitezova vranskih iz Vrane, čime su studenti bili oduševljeni, te smo smatrali kako bi bilo prikladno da studenti upoznaju jednu takvu udrugu koja se bavi očuvanjem povijesti i tradicije Zadarske županije, a s druge strane takav oblik nastave itekako nam se uklopio u kolegij Mit, obred i običaji koji između ostaloga obrađuje korpus legendarija, rekao je Vekić. Inicijativa je, osim od strane profesorice Babić, potekla i od samih Vitezova koji su, i više nego viteški, ponudili svoju pomoć i suradnju u svakoj prilici.
Predavanja na arheološkim lokalitetima
Za vrijeme posjeta Vrani arheolog Marko Meštrov, ujedno i ravnatelj javne ustanove “Agencija Han – Vrana” studente je poveo na putovanje kroz prošlost vodeći ih lokalitetima Crkvine, Maškovića hanom, do Utvrde Gradine te izvora u Vrani, pričajući im o povijesti i planovima za budućnost. Zahvaljujući Vitezovima vranskim u punoj opremi, koji su starim ostacima utvrda ponovno davali njihovu svrhu, povijest se činila zabavnijom i življom nego ikada.
Sama udruga Vitezova vranskih osnovana je prije par godina, a iako se radi o relativno mladoj udruzi, čiji je predsjednik Sebastijan Džaić, do sada su se profilirali kao turistički i edukacijski atraktivna udruga koja svojoj zadaći očuvanja sjećanja na vitezove ovih krajeva shvaća vrlo ozbiljno. Kako je bilo osnovati udrugu vitezova, čime se bave i o vitezovima Vrane studentima je govorio član udruge Ante Vulin.
Poduka iz mačevanja
Oduševljenje studenata ne treba posebno isticati, oni su pažljivo upijali svaku riječ, a Nenad Vertovšek, član Vitezova vranskih i trener mačevanja pružio im je i kratku poduku iz ove vještine te su studenti i studentice imali priliku osjetiti kako je to biti vitez, isprobati vitešku opremu i okušati se u vještini mačevanja.
Malo iza podneva na rasporedu je bio povratak iz Vrane. Studenti su putem do Zadra imali o čemu razgovarati, a ovo predavanje vjerojatno neće baš tako lako zaboraviti.
Kako su tijekom izvedbe ovog kolegija i do sada održavana različita zanimljiva gostujuća predavanja i prezentacije, tendencija je da i ovakav oblik žive terenske nastave, osobito jer se radi o lako dostupnim i poviješću bogatim lokalitetima, postane tradicija.