Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarsko bijelo srce primilo pet medicinskih sestara

11.05.2012. 22:00
Zadarsko bijelo srce primilo pet medicinskih sestara


“Od dokaza prema akciji” tema je kojom je ove godine obilježen Međunarodni dan sestrinstva koji se u Zadru obilježava još od 2000. godine, a najzaslužniji su nagrađeni bijelim srcem – simbolom vještine, znanja, strpljivosti i nesebičnog davanja


Dodjelom Zadarskog bijelog srca, odličja izrađenog od paške čipke koje simbolizira spoj prošlosti i sadašnjosti, vještine, znanja, strpljivosti i nesebičnog davanja, medicinske sestre i tehničari i ove su godine obilježili svoj dan – Međunarodni dan sestrinstva. Sukladno naputku Međunarodnog vijeća medicinskih sestara (ICN) ovogodišnje slavlje obilježeno je temom koja nosi naziv “Od dokaza prema akciji”, s naglaskom na sestrinska istraživanja. Tako dobivena znanja sestrama i tehničarima koriste za razvoj prakse utemeljene na dokazima, za poboljšanje kvalitete skrbi i ishoda liječenja kako bi se povećala i ekonomičnost te učinkovitost sestrinskih intervencija. Izabranom temom međunarodno je vijeće medicinskih sestara željelo skrenuti pozornost da su dostupnost informacija i razvoj znanosti čimbenici koji su doveli do značajnih poboljšanja u ishodima zdravstvene njege, no upozoravaju kako i dalje postoje značajne razlike u ishodima pružanja zdravstvenih usluga.
Sestrama i tehničarima njihov su dan čestitali predstavnici Opće bolnice Zadar, Psihijatrijske bolnice Ugljan te Medicinske škole Ante Kuzmanića, a svi su složni u jednom – bez medicinskih sestra i tehničara nemoguće je potrebitima pružiti kvalitetnu medicinsku skrb.
U znak sjećanja na začetnicu modernog sestrinstva, Florence Nightingale, koja je inicirala ulazak profesionalno obrazovane žene u zdravstvenu njegu bolesnih citirana je njezina izjava kao moto sestrinstva, a koja glasi: Ako u sestrinstvu ne napredujemo svake godine, svakog mjeseca i svakog tjedna, vjerujte mi da tada nazadujemo.


Dobitnice




Bijelo srce, simbol ljubavi i davanja dobili su:
Melita Vidović – Opća bolnica Zadar
Nediljka Vukašina – Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru
Ljiljana Grbić – Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara Podružnica Zadar
Dragica Ban – Hrvatska udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar
Gordana Sokić – Doma za odrasle osobe sv. Frane Zadar