Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gađanje iz helikoptera puškostrojnicom

Autor: Siniša Klarica

11.05.2013. 22:00
Gađanje iz helikoptera puškostrojnicom


Na helikopterskom strelištu na vojnom poligonu »Crvena zemlja« kod Knina prekjučer je uspješno provedeno bojevo gađanje pripadnika 4. tečaja zajedničke hrvatsko-češko-mađarske obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course, 3. AAT PTC).
Gađanje je sastavni dio Programa obuke tečaja, a cilj je dostizanje više razine koordinacije posada helikoptera za zajedničko djelovanje pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca za savjetodavne zadaće i mentoriranje pripadnika afganistanskoga ratnog zrakoplovstva.
Gađanje su proveli bočni strijelci pripadnici Oružanih snaga Republike Češke i Mađarske iz puško-strojnice M-84 (PKM) na ciljeve na zemlji. Letačke posade su letjele u mješovitoj hrvatsko-mađarskoj i hrvatsko-češkoj postavi na hrvatskom helikopteru MI-171 Sh, dok su Česi s helikopterom Mi-24 Hind uvježbavali letenje u planinskim uvjetima na području Velebita. U nastavku letačke obuke koja se provodi u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, češke posade borbenog helikoptera MI-24 bit će u ulozi imitacije borbene pratnje hrvatskih transportnih helikoptera Mi-171 Sh.
Podsjetimo se, u sklopu tzv. Smart Defense inicijative, češki, mađarski i hrvatski strijelci pripremaju se za sudjelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu gdje hrvatski piloti obučavaju pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.