– Naše bake nisu imale knjige kuharice, niti Coolinarku na internetu, ali su itekako dobro znale uskladiti svoje prehrambene navike i kulinarske vještine, s onime što su vrijednim radom na polju ili domaćinstvu proizveli, podsjetio je Ivica Kero
U sportskoj dvorani Srednje škole Biograd na Moru održana je jubilarna, 15. prezentacija i degustacija tradicionalnih jela “Što i kako su kuhale naše bake” u organizaciji srednje škole a pod pokroviteljstvom Grada.
– U današnje vrijeme zdravi i visokokvalitetni domaći proizvodi i načini pripreme bez sumnje su recept kvalitetne prehrane kod suvremenog čovjeka, kazao je ravnatelj Ivica Kero, te nastavio:
– Kad su bake ili babe i njihova spiza u pitanju ima nešto zanimljivo: što se više vremenski udaljavamo od vremena kad su nam doista kuhale naše bake, to sve više cijenimo njihovu jednostavnost i kvalitetu, naglasio je ravnatelj biogradske škole iz Bibinja.
Degustirano 40-ak jela
Predstavljeno je 40-ak različitih jela koja su se pripremala na starinski način ili od namirnica koje su nekad bile dostupne našim vrijednim precima.
– Naše bake nisu imale knjige kuharice, niti Coolinarku na internetu, emisije Mastershef, ali su itekako dobro znale uskladiti svoje prehrambene navike i kulinarske vještine, s onime što su vrijednim radom na polju ili domaćinstvu proizveli, podsjeća Kero.
Sve što je bilo izloženo moglo se, dakako, i kušati. Pripremili su to polaznici škole, kuhari i konobari predvođeni učiteljima Marinom Banovićem i Jakovom Vulinom. Svojim delicijama pridružili su im se i kulinarski meštri iz hotela Adrija, Bolero, Ilirija i Meduza, restorana Guste, Riva i Carpy More, te konobe Barba.
– Danas je valjda svima jasno da je kuhinja naših baka jedna od najzdravijih i najukusnijih. Polako je ponovno otkrivamo i njoj se vraćamo, poručio je gradonačelnik Ivan Knez, ističući kako bi zaboravljena jela naših baka trebala postati adut turističke sezone.
Slasni prisnac profesorice Kate
Prisnac je, pak, pripremila prof. hrvatskog jezika Kata Kruneš, a degustirali su se i proizvodi tvrtke Vrana, Bure, MasVina, Kroštule te pekarnica Luigi i Duo peka. Bajkoviti starinski stol je aranžirala stažistica pedagogije Anđela Vulin. Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a.
– Ovo je svojevrsna uvertira biogradskog “Gastro stola”. Naime, zajednička želja Grada Biograda i škole je da približimo i povežemo “Gastro stol” i “Što su spremale naše bake” u jednu zajedničku cjelinu biogradske gastronomije i kao takvu u predsezoni svima ponudimo ono što ovo podneblje ima: ljepotu prirode i zdrave hrane, poželio je Kero.
Nekima je teško povjerovati, ali vrlo brzo je nestala popara, krumpirača, čičvarda, leća, krumpir blitva, grah sikeraš, puži, ćućka (manestra fažol), dragarski i sukošanski maneštrun, njoki u umaku od pršuta i rige, salata od hobotnice s lećom, ravijoli, bob s blitvom, dalmatinsau pržolica i janjeće tripice.
Nebeski kult gastronomije
– Ovo je zvjezdani, nebeski kult gastronomije. Kada u usta stavite žlicu s jelima vaših baka obvezno pogledajte nebo i recite im jedno veliko hvala, poručio je Veljko Barbieri, istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik, koji je budućim kuharima održao predavanje o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji i spremanju autohtonih zdravih namirnica naziva “Dalmatinska kuhinja u sredozemnom okružju”.
Mnogi su se “gurali” i za kruh ispod peke, slasni brudet od ugora i bakalar na brudet i bjanko, paštetu od slanutka, za škarpinu, brancina, svinjske koljenice, pašticadu, prisnac, tortu od mendula i sira, maraške i sira, vodenjake….
U nazočnosti brojnih uzvanika, gotovo svih školskih ravnatelja u Zadarskoj županiji, izaslanstva županije, općina i turističkih zajednica Pakoštane te Sv. Filip i Jakova, bivšeg ravnatelja škole domaćina Bože Došena, u zabavnom programu su nastupili klapa Bunari iz Vodica, KUD Kralj Tomislav te učenice Emili Klanac i Lorena Milošević.
najnovije
najčitanije
Zadar
GUŽVE
Prometne gužve u Zadru frustriraju pojedince: ‘Nekad iz škole idem 15 minuta kroz raskrižje…’
Svijet
NOVI PROPISI
Uskoro zabrana pakiranja u plastiku voća i povrća lakšeg od 1,5 kilograma, dolazi kraj i PFAS kemikaliji u proizvodima
Hrvatska
SJEDNICA VLADE
Plenković o kupnji Rafalea: “Naša obrambena sposobnost dignuta je na razinu kakvu nikad nismo imali”
Županija
SJAJAN REZULTAT
Učenica iz Obrovca državna prvakinja iz povijesti: ‘Još sam u šoku i ni sama nisam svjesna…’
Košarka
NBA liga
Stephen Curry dobitnik nagrade Jerry West, drugi je DeMar DeRozan
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač