Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Amerikanci oduševljeni: Nigdje na svijetu nismo vidjeli takav entuzijazam

11.05.2017. 22:00
Amerikanci oduševljeni: Nigdje na svijetu nismo vidjeli takav entuzijazam


Ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević jučer je imao priliku isprobati novonabavljene borbene helikoptere OH- 58D Kiowa Warrior. Letačka obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior provodi se u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Polaznici obuke su hrvatski piloti, a cijeli obučni proces vode petorica američkih instruktora letenja.
Jedan od njih je hrvatskom ministru i demonstrirao neke od mogućnosti Kiowa. Očekuje se da će njihova obuka završiti do kraja godine, kad će prva osmorica pilota nastaviti obučavati i ostale pilote borbene eskadrile Sova.
Prethodno su s obukom na održavanju i pregledima helikoptera OH- 58D Kiowa Warrior krenuli zrakoplovni tehničari, koji su već položili ispite za dosadašnji dio temeljnog dijela obuke koji je obuhvaćao poslove tzv. linijskog održavanja helikoptera. Paralelno s letačkom obukom tehničare obučavaju djelatnici iz tvornice Rolls-Royce za obuku na motoru M250-C30R, koji su u Zemunik došli prije 10-ak dana.
Važna je činjenica, koju je istaknuo načelnik GS OSRH, general zbora Mirko Šundov, što tehničari ne polaze obuku od nule, jer imaju iskustvo i sposobnosti održavanja helikoptera iz iste obitelji, odnosnu na BELL- ovima 206B. Američki timovi bili su iznenađeni razinom znanja i praktičnom osposobljenošću naših zrakoplovnih tehničara tako da su i prilagođavali obuku ne trošeći vrijeme na cjeline koje su već usvojene. Posebno su korisna predavanja i iskustva stručnjaka iz tvornice Rolls-Royce, jer se njihovi motori snage 650 KS nalaze u Kiowama.
Najveće pohvale hrvatski piloti i tehničari dobili su od američkog vojnog izaslanika pukovnika Roberta S. Mathersa, koji je izjavio da, unatoč tisućama ovakvih donacija i programa opremanja koje vrši američka vojska, nigdje na svijetu nije vidio takav entuzijazam, osposobljenost i želju za usvajanjem novih saznanja.
– Ovo je ono što ja nazivam povratom investicije i zbog toga sam oduševljen. Napose zbog zajedničke predanosti Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske općoj sigurnosti. Naši instruktori prenijeli su mi i oduševljenost i znanje hrvatskih pilota i tehničara, koje nisu vidjeli nigdje na svijetu, unatoč tisućama sati leta i iskustava iz Iraka, Afganistana, Južne Amerike i Azije, rekao je pukovnik Mathers
Nakon što je izašao iz kabine Kiowe, oduševljeni ministar Krstičević je rekao:
– Dojmovi su vrhunski. Ponosan sam na hrvatske pilote i američke instruktore. Rekli su mi da su sretni što prenose znanja hrvatskim pilotima. Kad sam u zraku, uvijek se sjetim Domovinskog rata. Drago mi je da danas mladi piloti brzo usvajaju znanja. No kao što znate, uskoro ide i nabavka borbenog zrakoplova, a tek s tom nabavkom zaokružit ćemo našu osposobljenost da odgovorimo na sve ugroze, rekao ministar Krstičević, koji je nakon prezentacije obavio razgovor sa svim hrvatskim vojnim pilotima.