Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kozina prijavljen za utaju “tešku” 590 tisuća kuna

Autor: Suzana Bandić

11.06.2010. 22:00
Kozina prijavljen za utaju “tešku” 590 tisuća kuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Sumnjiči ga se da je kao direktor, tijekom 2004. i 2005. godine, na ime duga svoje tvrtke drugom poduzeću Euroline preprodao dva vozila, čiji je stvarni vlasnik Hypo leasing Kroatien oštetivši ih za iznos od preko 590.000 kuna
Zadarska policija jučer je protiv Jage Kozine (65), bivšeg suvlasnika i direktora zadarske prijevozničke tvrtke “Contus” u stečaju, podignula još jednu kaznenu prijavu, kojom ga se tereti za utaju, a zbog istog kaznenog djela prijavljeno je i poduzeće “Contus”.
Najnovija kaznena prijava protiv autobusera Contus u stečaju i Jage Kozine rezultat je koordiniranog rada policije i Općinskog državnog odvjetništva koji su u srijedu dovršili još jedno kriminalističko istraživanje.
Sumnjiči ga se da je kao direktor, tijekom 2004. i 2005. godine, na ime duga svoje tvrtke drugom poduzeću iz Zagreba, odnosno Eurolineu, preprodao dva vozila, čiji je stvarni vlasnik Hypo leasing Kroatien te da je time leasing oštetio za iznos od preko 590.000 kuna.
Inače, Kozina se još od travnja nalazi u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Zadru zbog niza kaznenih djela vezanih za zlouporabu položaja i ovlasti “teških” desetak milijuna kuna, a zajedno s njim tada je istražnom sucu privedena i njegova supruga Tereza (60) koja je nakon ispitivanja puštena na slobodu.
Zadarskom listu obratila se jučer nakon što je putem elektorničkih medija čula vijest o još jednoj prijavi protiv njezina supruga.
– To što se navodi da je moj suprug preprodao ta dva vozila jednostavno nije istina i to stečajni upravitelj Milan Ljuničić zna. Sve ugovore i ostalu dokumentaciju koja to i dokazuje zatekao je u našem uredu koji je preuzeo s proglašenjem stečaja – rekla je Kozina pojasnivši kako je riječ o sasvim regularnom poslu između tvrtke Contus i zagrebačkog Eurolinea. Tvrdi kako su sklapanjem ugovora s Eurolineom na leasing kupili 15-ak vozila marke mercedes za izložbeni salon, a nakon raskidanja poslovne suradnje s tom tvrtkom sva su vozila i ostalu imovinu vezanu uz tvrtku Mercedes prepustili Eurolineu za što su ih u cijelosti isplatili. Tim novcem, tvrdi, podmirivali su obveze Contusa i otplaćivali leasing za vozila. Neka su otplatili u cijelosti, a sporna dva ostala su neisplaćena jer je poduzeće otišlo u stečaj. I njih bi, tvrdi, isplatili da im se nije dogodio financijski krah.
– Valjda nema osobe u ovom gradu koja ne zna da su Contus uništili kamatari. Njih sam prijavila policiji, a obavijestila sam USKOK i ostale pravosudne organe tako da za to znaju svi oni koji trebaju znati. Međutim, iz svega ovoga što se događa mogu jedino zaključiti da nikoga za to nije briga. Čini se kako je Jago Kozina jedini krivac za gospodarski kriminal u ovom gradu i da drugih nema. Sve što ne valja samo je on napravio i samo protiv njega se nižu razne prijave. Da su deset puta manje ažurni u istraživanju osoba koje su nam godinama “muzle” milijunske iznose na račun kamata ne bih imala riječi – ogorčena je Tereza Kozina koja priznaje krivnju svog supruga za neiplaćeni dug Poreznoj upravi.