Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ljubav je naša egzistencija i naš posao

Autor: Marija Ćurko

11.06.2010. 22:00
Ljubav je naša egzistencija i naš posao


Misno slavlje na svetkovinu Srca Isusova u istoimenoj crkvi u Zadru na Voštarnici predvodio je don Anđelko Buljat, župnik župe Uznesenja BDM na Belafuži.
– Kaže se kad je Isus bio raspet na križu da su mu proboli kopljem srce i da je potekla krv i voda. To su milosti za nas, Bog po svome Sinu Isusu Kristu i njegovoj muci briše svaki naš grijeh, kazao je na početku misnog slavlja don Anđelko Buljat dodajući kako na svetkovinu Srca Isusova završava Godina svećenika koju je papa Benedikt XVI. otvorio prošle godine na istoimenu svetkovinu.
Župnik Belafuže je rekao kako čovjek često postavlja pitanje koliko je voljen od Boga, od bližnjih i od drugih ljudi.
– Ako nas Bog voli, sigurni smo u svoju budućnost, sigurni smo da se možemo nadati zdravlju, miru i blagostanju. Biti ono što jesmo znači razvijati svoje talente koje nam je Bog dao do punine. I zato možemo s pravom reći da je ljubav prostor u kojemu smijemo klicati, veseliti se, jer smo iz ljubavi došli na ovaj svijet. Svatko je od nas izabran, poručio je predvoditelj euharistije istaknuvši kako je sve u Božjoj providnosti te Bog prati čovjeka i ima plan za njega.
– Bog se raduje nad svakim od nas, kao pravi otac i roditelj. Svakoga od nas, Bog izvodi iz opasnosti u koje upadamo. Bog nas izvlači iz svijeta gdje su prisutni smrt, bolest i opasnosti na svakome koraku. Bog je sretan što postojimo. I zato Bog rado otpušta sve naše grijehe, on iscjeljuje sve naše slabosti, izbavlja naš život od propasti i ne dopušta da nestanemo. On se raduje kad nam iskazuje svoju dobrotu. Gospodin zna da smo nemoćni, da je naša spoznaja ograničena. I kaže dalje u Svetom pismu, Bog se sažali nad našim grijesima i lutanjima, rekao je propovjednik upitavši: “Tko od nas ne osjeća gorčinu grijeha? Tko se od nas nikada nije udaljio od Boga?”
– Bog je milosrdan i milostivo gleda na svakoga. On ne postupa po našim grijesima, niti nam plaća po našim krivnjama, nego po svome milosrđu, dobroti i očinskom stvaralačkom duhu i srcu. Sveti Pavao će reći: “Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu koji nam je darovan.” I zato, ljubav je naša egzistencija i naš posao. Ljubiti znači ići ususret drugima. Bog je to učinio, on je sišao među nas u liku čovjeka, u svome Sinu Isusu Kristu da se približi nama. On je nas prvi ljubio, zamilovao nas je u ljubljenome. Ljubiti znači biti otvoren svakome čovjeku. Čovjek je sretan kad ljubi, kad se dariva i daje za čovjeka, izdvojeno je u propovijedi.
– Slavimo Kristovo srce koje uvijek ljubi i koje nikada nije prestalo ljubiti čovjeka. U ovom današnjem vremenu sve više isključujemo srce, ili ga na krivi način shvaćamo, ili ga doživljavamo na egoističan način, riječi su don Anđelka Buljata. On je još istaknuo kako Bog misli na svakog čovjeka, a u svakome narodu njemu je mio onaj koji ga iskreno traži i ljubi.
– Kristovo srce u Crkvi čini sve novo iz ljubavi preko našega krštenja, preko svih mogućih sakramenata. Kad idemo na krštenje, kad idemo na ispovijed, kad primamo sakramente, to je pročišćavanje nas. Kristovo srce pročišćava našu svijest, nas same da bi mogli funkcionirati kao kršćani. Što god više Krist djeluje u nama, postajemo svetiji. Krist prolazi svijetom čineći dobro i liječi svaku našu bolest i nemoć, sve naše boli, grijehe i patnje, on ponese na sebe. Slavimo upravo tu raspetu ljubav. U snagu raspete ljubavi, mi kršćani vjerujemo i bez toga nema života u obitelji i tamo gdje god se nađemo. Bog nam govori da se isplati ljubiti i umirati za one koje volimo. Od Kristova srca možemo naučiti kako ljubiti, zaključio je belafuški župnik.