Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oplodnja i opadanje plodova masline

Autor: Gordana Dragun

11.06.2010. 22:00
Oplodnja i opadanje plodova masline


Pregledavajući još zatvorene cvjetove uočio sam kod mnogih nedostatak tučka – ženskog rasplodnog organa bez kojeg ne može doći do oplodnje, kaže veliki znalac i ljubitelj masline Joško Kolega
Maslina je malo kada tako obilovala cvijetom kao ove godine, međutim, samo mali broj uspješno se oplodio i razvit će plodove za berbu. Uobičajena je pojava opadanja cvjetova i plodova kod masline i događa se u cijelom razdoblju od cvatnje do berbe.
U prvom opadanju koje počinje cvatnjom, a završava zametanjem plodova, obično otpadne 90 do 95 posto cvjetova koji nisu bili oplođeni, dok se samo oko 5 do 10 posto cvjetova oplodi. Razlog ovogodišnje relativno male oplodnje je morfološki sterilitet.
Nedostatak tučka
Potvrdio nam je to i veliki znalac i ljubitelj masline Joško Kolega i dodao kako su vremenske prilike u vrijeme diferencijacije cvjetnih pupova (zimske niske temperature, ledena i dugotrajna kiša) i nepripremljenost masline (loša ishranjenost) potencirale tu dobro poznatu pojavu u maslinarstvu.
– Pregledavajući još zatvorene cvjetove uočio sam kod mnogih nedostatak tučka – ženskog rasplodnog organa bez kojeg ne može doći do oplodnje, kazao je Joško.
Cvjetovi masline skupljeni su u male grozdiće u pazušcima lista na dvogodišnjim grančicama. Obično je u inflorescenciji 15 do 30 cvjetova. Cvijet ima kratku cvjetnu stapku, čašku od 4 mala lapa, vjenčić od 4 latice srasle na bazi. Boja latice je blijedo-žućkasta. U svakom cvijetu nalaze se dva prašnika (muški rasplodni organ). Tučak (ženski rasplodni organ) sastoji se od plodnice, vrata i njuške. Plodnica je nadrasla, jednogradna i sadrži dva sjemena zametka.
Morfološki sterilitet
Što je to morfološki sterilitet? – sasvim sigurno čitajući ovaj tekst upitat će se mnogi maslinari.
Pod morfološkim sterilitetom podrazumijevamo nesposobnost oplodnje zbog nepotpuno ili abnormalno građenog cvijeta i vrlo rijetki su slučajevi totalnog steriliteta. Obično je samo djelomičan, a to znači da nisu razvijeni muški ili ženski rasplodni organi. Sterilitet ženskih rasplodnih organa utvrđen je kod masline, ali i kod nekih sorata trešnje, višnje i marelice. Cvjetovi sa defektnim tučkom (zakržljale plodnice ili nerazvijene njuške) ne mogu se oploditi ni razviti plod. Tako je pregledavajući brojne maslinike potvrdio naša razmišljanja i vrsni maslinar Joško Kolega čije preporuke maslinarima idu u pravcu pravovremene, dobre ishrane masline dušikom, fosforom, kalijem i borom kako bi imala kumuliranu energiju u sebi prilikom formiranja cvjetova.
Ako smo uz povećanu pojavu morfološkog steriliteta imali i štete od moljca na cvijetu i resi, a na lišću od paunovog oka naš će prirod biti znatno smanjen.
Drugo opadanje plodova
Do drugog masovnijeg opadanja plodova masline dolazi u fazi brzog razvoja zametnutih plodova koji traje od početka srpnja do početka rujna. Tada opadne i do 80 posto zametnutih plodova. Ono je jače izraženo u srpnju, a slabije u kolovozu, dok se u rujnu gotovo zaustavi. Najveći broj plodova opadne prije okoštavanja. Takvi plodovi su smežurani s potamnjelom bojom na vrhovima. Uzroci su slični onima u prvoj fazi, ali nedostatak vlage u tlu i ishrana dušikom su primarni, tako da stablo odbacuje plodove koje nije u stanju ishraniti. Ovu pojavu često poistovjećujemo s opadanjem plodova u toj fazi zbog šteta od druge generacije maslinova moljca. Maslinov moljac i to generacija ploda – gusjenica ulazi u plod na mjestu veze između peteljke i ploda. Ulaskom se oštećuje veza te manji dio plodova otpada. To se obično događa u srpnju. U napadnutim plodovima koji su ostali na grani gusjenica napušta plod masline te ponovno oštećuje vezu peteljke i ploda. Takvi plodovi otpadaju koncem kolovoza i rujna. Gusjenica se kukulji u plodu. Suzbijanje ove generacije provodi se ako nije provedena zaštita protiv cvjetne generacije ili ako je let maslinova moljca i dalje jak. Koriste se pripravci na osnovi djelatne tvari tiakloprida (Calypso), dimetoata (Rogor 40 EC, Chromgor 40 EC, Zagor EC i dr.) i deltametrina (Roetem EC) i to u fazi kad je plod veličine 4 do 5 mm.
U situacijama kao što je, primjerice, ova s izuzetno visokim temperaturama, maslini je potrebno interventno dati hranjiva, i to putem lista. Takav način prihrane tijekom vegetacije naziva se folijarna gnojidba. Tretiranje masline s nekom hranjivom otopinom s pomoću leđne prskalice ili rasprskivača brzo je i učinkovito osiguranje maslini potrebnih hranjiva u stresnim situacijama (visoke temperature) ili za poboljšanje njezina vegetativnog ili generativnog razvoja. Katkad je ishrana maslina pojedinim mikroelementima (bor, željezo, mangan) takvim načinom jedino moguća. Zbog poboljšanja oplodnje kod gotovo svih sorata masline vrlo se dobrom pokazala prihrana otopinama koje sadrže bor. Nju je trebalo obaviti pred cvatnju i to dušično-bornom otopinom, gdje je UREA u koncentraciji 2-3 posto, a bor (Borogreen) 0,15 posto ili hranjivim otopinama Fertina B, Oleofil, Vuksal B i dr., u propisanim dozama. Drugu prihranu, koja tek predstoji maslinarima, a maslini pomaže održati tek formirane plodove, preporuča se provesti kad plod masline bude veličine zrna pšenice (4-5 mm). Upravo je to najkritičnije vrijeme za količinu uroda. Prihrana se obavlja otopinom UREE (2-3 posto) ili nekom gotovom tekućom otopinom (nap. Fertina V), koja sadrži makroelemente i mikroelemente. Poželjno je pred otvrdnjavanje, tj. okoštavanje koštice u prvoj polovini srpnja obaviti još jednu prihranu, istom otopinom kao i u prethodnom tretiranju, savjetuje Joško Kolega.




 ŠKROPITI NAJBOLJE PREDVEČER


Ovisno o veličini stabla i uroda, potrebno je masline dobro poprskati s 2 do 4 litre otopine po stablu. Folijarna prihrana može se provoditi samostalno ili se kombinira sa zaštitom masline od maslinova moljca (protiv maslinova moljca u cvijetu i plodu) ili maslinove muhe. Većina spomenutih hranjivih otopina miješa se s uobičajenim sredstvima za zaštitu maslina, osim ako je u uputi za upotrebu drukčije navedeno. Tretiranje je najbolje obaviti predvečer, kad su niže temperature zraka.
– Maslina mora imati akumuliranu energiju u sebi kako bi se mogla boriti protiv svih nepogoda – poručuje Joško Kolega.