Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gorivo će na otoke po estonskom modelu?

11.06.2012. 22:00
Gorivo će na otoke po estonskom modelu?


To bi značilo da bi se postojeći trajekti i ostali linijski brodovi, koji voze za otoke bez benzinskih crpki, preuredili kako bi bili dovoljno sigurni za istodobni prijevoz putnika i naftnih derivata, rekao je Ivica Katić


Hrvatska bi problem prijevoza goriva na otoke bez benzinskih crpki mogla riješiti po uzoru na Estoniju.
Naime, doznajemo od gradskog pročelnika za poljoprivredu i razvitak otoka Ivice Katića, prošli je tjedan delegacija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture posjetila ovu baltičku zemlju, koja također ima nekoliko slabo naseljenih otoka bez benzinskih crpki, da bi vidjeli kako to tamo funkcionira.
– Kratko sam se telefonski čuo s ravnateljem Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivanom Franičevićem koji je također bio u Estoniji. Franičević me je tako informirao da će se Hrvatskom registru brodova na osnovi viđenog u Estoniji predložiti model prijevoza goriva redovnim linijama. Ali, naravno, na za to posebno prilagođenim brodovima. To bi značilo da bi se postojeći trajekti i ostali linijski brodovi, koji voze za otoke bez benzinskih crpki, preuredili, kako bi bili dovoljno sigurni za istodobni prijevoz putnika i naftnih derivata. Stoga se i ide s prijedlogom Hrvatskom registru brodova koji je nadležno tijelo za izdavanje potvrda o sposobnosti plovila za prijevoz opasnih tvari, rekao je Ivica Katić.
Podsjetimo da su od kraja siječnja, kada je anonimni dušebrižnik zadarskom vatrogasnom zapovjedniku Željku Šoši prijavio da se Jadrolinijim putničkim linijama prevozi gorivo u kanticama, na snazi postrožena pravila kad je po srijedi prijevoz opasnih tvari. Naime, iako je prevoženje naftnih derivata putničkim linijama zapravo oduvijek bilo zabranjeno, otočani su desetljećima, a u prešutnom dogovoru s posadom, gorivo prevozili na jedini mogući način koji im je bio na raspolaganju – trajektima i ostalim linijskim brodovima.