Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U poslovnoj zoni Šopot uskoro se otvaraju nova radna mjesta

11.06.2012. 22:00
U poslovnoj zoni Šopot uskoro se otvaraju nova radna mjesta


Pred otvaranjem je pogon za preradu ribe Ribarske zadruge Omega 3 i otvaranje novih radnih mjesta u zoni Šopot. Već na idućoj sjednici Vijeća ćemo donijeti Izmjene i dopune PPU-a grada Benkovca kojim su određene granice lokacije za gradnju fotonaponskih elektrana i usklađene granice građevinskog zemljišta – Branko Kutija


U sklopu obilježavanja Dana grada Benkovca jučer je u Kaštel Benkoviću održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Dan grada se obilježava u povodu blagdana sv. Ante koji se kao benkovački nebeski zaštitnik slavi sutra, u srijedu.
Svečanu sjednicu uvodnim slovom je otvorila predsjednica Vijeća Maja Brkljača, a zatim je gradonačelnik Branko Kutija govorio o dostignućima koje je grad postigao na unaprjeđenju i podizanju standarda ovoga kraja na vratima Ravnih kotara i Bukovice.
Čestitke vinarima iz Nadina
– Koristim ovu prigodu kako bih čestitao našim vrsnim vinarima Šimi Škaulju iz Nadina i Boži Bačiću iz Podgrađa na osvojenim srebrenim medaljama na vodećoj međunarodnoj manifestaciji vina London Wine Fair, čestitao je Kutija.
Dodao je kako se od ukupne količine obradivih površina Zadarske županije, gotovo 50 posto nalazi na benkovačkom području.
– Sukladno programu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske u funkciju smo stavili oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, obznanio je Kutija dodajući kako čekaju odluku Ministarstva poljoprivrede o najboljim ponudama za 414 hektara u Nadinu, Smilčiću, Tinju, Biljanima Gornjim i Biljanima Donjim.
Potom je nabrajao projekte poput radova na magistralnom vodovodu Benkovac-Lišane-Vukšić, vodovodnu rekonstrukciju trase Prtenjače-Lišane Tinske-Tinj, ishođenje lokacijske dozvole za pročišćavač otpadnih voda, uređenje okoliša oko benkovačke crkve Male Gospe, sanaciju kapele Ivana Meštrovića na groblju, početak radova na 15 POS-ovih stanova, ishođenje dozvola za gradnju 20 stanova za stambeno zbrinjavanje, finalizaciju donošenja UPU-a Sajmišta Benkovac, izgradnju atletske staze, 23 studentske i 19 učeničkih stipendija, osnivanje Centra za pomoć sv. Ante…
Grad svijetle i sretne budućnosti
– Pred otvaranjem je pogon za preradu ribe Ribarske zadruge Omega 3 i otvaranje novih radnih mjesta u zoni Šopot. Već na idućoj sjednici Vijeća ćemo donijeti Izmjene i dopune PPU-a grada Benkovca kojim su određene granice lokacije za gradnju fotonaponskih elektrana i usklađene granice građevinskog zemljištva, kazao je Kutija.
Zadarski župan Stipe Zrilić naglasio je kako je nastavljen zacrtani program ubrzanog razvoja kroz gradnju novih trajnih vrijednosti koje jamče uspješan i siguran život svim našim građanima s porukom da se ustraje u zajedničkoj želji, izgradnji Benkovca kao grada svijetle i sretne budućnosti.
– U tijeku je projekt plinofikacije, u benkovačkom zaleđu su izgrađene vjetroelektrane u vrijednosti 450 milijuna kuna, pred nama je projekt Centra za zbrinjavanje otpada kojeg će s 50 milijuna eura financirati EU te projekt Asseria, nabrajao je župan Zrilić ističući kako su krizna vremena razlog za znatno više a ne za manje rada.
Na svečanoj sjednici bili su i saborski zastupnik Božidar Kalmeta, rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, svećenici ovog kraja predvođeni dekanom don Elvisom Kneževićem, oba benkovačka dogradonačelnika, Mirko Erstić i Miloš Ćiritović te brojni drugi uglednici. Voditelj programa bio je novinar-urednik Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić.
Prije svečane sjednice predstavnici Grada Benkovca, Zadarske županije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatska vojska i MUP prisjetili su se i poginulih hrvatskih branitelja i redastvenika. Uz centralni križ na gradskom groblju održali su komemoraciju te položili vijence.


Pet godišnjih nagrada




U povodu Dana grada dodijeljeno je pet godišnjih nagrada i to OPG-u Petra Mikića iz Raštevića, OPG-u Zdravka Katuše iz Medviđe, Udruzi HVIDR-a Benkovac koja broji 560 članova, Marini Mišura iz Podluga, 11-godišnjoj talentiranoj atletičarki AŠK-a Benkovac te Brunu Mikuliću iz Šopota, 12-godišnjem članu Kickboxing kluba Benkovac.


Medulin donirao 50.000 kuna za mrtvačnicu u Nadinu


Prije više od 500 godina bježeći pred najezdama Turaka u Dalmaciji više obitelji iz tadašnjeg hrvatskog grada Nadina i okolnih naselja je naselilo Premanturu u Istri, naselje koje administrativno pripada Općini Medulin i od Pule je udaljeno oko deset kilometra. Zahvaljujući donaciji biskupa Antuna Bogetića za postavljanje novog krova crkve Sv. Ante u Nadinu spaljene u Domovinskom ratu, te su se veze nakon više od pet stoljeća obostrano obnovile.
– Grad Medulin koji je prošle godine imao preko dva milijuna turističkih noćenja za izgradnju mrtvačnice u Nadinu donirat će 50.000 kuna, obznanio je načelnik te najavio više zajedničkih projekata s gradom Benkovcem koji će se financirati iz EU fondova.