Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gdje niknu štekati, trava više ne raste!

11.06.2016. 22:00
Gdje niknu štekati, trava više ne raste!


Djelatnici Konzervatorskog odjela izvršili su uvid na terenu pa će postupiti sukladno zakonu i ovlastima, a za sva ostala pitanja, kako je došlo do postavljanja terase na zelenu površinu, usmjerio je upite prema vlasniku prostora – Kazalištu lutaka
Konzervatorski ured Zadar za predmetni zahvat u prostoru nije dobio nikakav zahtjev od strane vlasnika Kazališta lutaka Zadar, korisnika ili projektanta pa i nije mogao izdati posebne uvjete, odgovorio je pročelnik Igor Miletić, upitan o nedavnom prekrivanju zelene površine drvenom plohom za potrebe kafića. Ipak, dodao je i to kako su djelatnici Konzervatorskog odjela izvršili uvid na terenu pa će postupiti sukladno zakonu i ovlastima, a za sva ostala pitanja, kako je došlo do postavljanja terase na zelenu površinu, usmjerio je upite prema vlasniku prostora – Kazalištu lutaka.
Od ravnateljice kazališta Iris Pavić Tumpa očitovanje o ovom slučaju nismo uspijeli dobiti.
– Rok ostvarivanja prava na pristup informaciji je petnaest dana. U tom periodu odgovor će i pristići, kratko je poručila Pavić Tumpa.
U međuvremenu, pored nove zgrade Kazališta lutaka Zadar još je jedna zelena površina prenamijenjena za komercijalne svrhe. Zelenilo je zamijenjeno drvenim štekatom. Porastom turističkih brojki sve je uočljiviji trend pretvaranja javnih površina u komercijalne sadržaje, pri čemu se često ne vodi briga o javnim potrebama društvene zajednice. Ne štede se ni one malobrojne zelene površine Poluotoka, pa se tako među najnovijim poduzetničkim pothvatima u svrhu profita našao i mali zeleni otok pored Kazališta lutaka. Inače jedini takav u tom dijelu grada, budući da je upravo prostor u krugu Kazališta lutaka Zadar poznat kao mjesto najveće koncentracije štekata, kafića i barova. Za potrebe sigurnog prolaska djece do obližnje škole Petra Preradovića gradonačelnik Božidar Kalmeta nedavno je spomenuo i mogućnost rušenja obližnjeg drvoreda platana. O smanjenju površina štekata nije bilo riječi.