Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iniesta za prvu španjolsku svjetsku krunu

Autor: Andrija Dešpoja

11.07.2010. 22:00
Iniesta za prvu španjolsku svjetsku krunu

Foto: FaH



Pravi nogometni triler pružili su Nizozemci i Španjolci u finalnoj predstavi Svjetskog nogometnog prvenstva u JAR-i. Odluka je pala četiri minute prije kraja drugog produžetka kad je Iniesta donio prvi naslov svjetskih prvaka Španjolskoj. Tako su “furije” ponovile uspjeh Nijemaca i Francuza koji su uspjeli ujediniti u nizu europski i svjetski naslov. Na prvu priliku se čekalo do 5. minute kad je nakon slobodnog udarca s desne strane Xavi oštro ubacio u buket igrača u šesnaestercu “tulipana” gdje se odlično snašao desni branič “furija” Sergio Ramos koji glavom puca točno po sredini nizozemskog gola. Stekelenburg je uspio odbiti taj iznenadni udarac Ramosa, natrčao je Pique na odbijanac i pokušao uposliti Villu, no lopta je ipak očišćena od strane nizozemskih braniča. Pokušali su uzvratiti Nizozemci udarcem Kuyta u 8. minuti, no njegov udarac s nekih 25 metara je bio prelak plijen za Casillasa. U 11. minuti novi nalet Španjolaca koji su opet preko agilnog Ramosa mogli doći do vodstva, ali njegov prodor po desnoj strani kojem je uslijedio oštar udarac po golu ipak je završio u korneru. Iz tog kornera Xavi je na povratnu loptu izvrsno nabacio s desne strane na usamljenog Villu koji se nalazio na pet metara u razini druge vratnice. Villa je pokušao iz voleja, no njegov oštar udarac je na nesreću Španjolaca završio u vanjskoj maloj mreži. Nizozemci prijete iz slobodnog udarca s 38 metara kojeg je izveo Sneijder u 17. minuti, no i to nije predstavljalo neki veći problem za španjolskog vratara. Lopta je očekivano bila većinom vremena u nogama Španjolaca, no Nizozemci su vrebali kontranapade koji bi ih mogle dovesti do zgoditka. Polovicom prvog dijela zaoštrilo se na travnjaku s nekoliko vrlo grubih startova nakon kojih su požutili Puyol i Ramos kod Španjolaca, a Van Bommel i De Jong na strani Nizozemaca. Beskompromisna igra i odlična taktička spremnost igrača u obje momčadi donijelo je negledljiv nogomet koji je prevladavao u početnih 45 minuta. Monotoniju na terenu su razbili prvo Nizozemci u 38. minuti kada, nakon kornera, Mathijsen nije uspio iskoristiti izglednu situaciju da s nekih deset metara lijevo ukoso opali po golu Casillasa, jer mu je lopta preskočila preko noge. U istoj minuti na drugoj strani pokušao je Pedro s 25 metara iz trka, ali lopta je prohujala pored lijeve Stekelenburgove vratnice. Do kraja poluvremena uslijedio je neprecizan pokušaj Alonsa iz slobodnog udarca s nekih 40 metara, a zadnji pokušaj prije odlaska na odmor je ipak pripao Nizozemcima. Najbolja prilika za “tulipane” u kojoj je Robben sa svoje pozicije na desnoj strani s ruba šesnaesterca preciznim i oštrim udarcem gađao donji lijevi kut španjolskog gola. Ipak Casillasova intervencija uz pomoć vratnice ostavila je na snazi početni rezultat nakon prvih 45 minuta.
Casillas spašavao furije
Nastavak je ponudio vidno angažiraniju igru s obje strane, a Capdevilla je u 48. minuti, nakon Puyolovog spuštanja lopte glavom u nizozemskom šesnaestercu, u maniri Mathijsena iz prvog dijela promašio loptu u mat poziciji ispred Casillasa. U 55. minuti Xavi pokušava iz slobodnog udarca desno iskosa s 27 metara, no taj udarac je bio preširok da bi ugrozio Stekelenburga. Šest minuta kasnije bilježimo pokušaj Nizozemaca, točnije Van Persie koji je u skoku s Puyolom uspio uputiti loptu prema golu Casillasa, no bilo je ipak previsoko za ugroziti španjolski gol. No, u 63. minuti najizglednija prilika narančastih koji su mogli preko Robbena povesti. On se nakon idealne Sneijderove lopte u prostor našao oči u oči sa Casillasa, ali rukometnom obranom vratar Reala je uspio spasiti Španjolce od zaostatka. Novo uzbuđenje u 70. minuti kad Španjolci preko Jesusa Navasa koji se odlično probio desnom stranom i nabacio prizemno na drugu vratnicu gdje se nalazio Villa. On sa tri metra puca po golu, no lopta je zapela na nozi Heitinge. Isti igrač pokušao je i u 78. minuti, s lijeve strane iskosa praktički na visini šesnaesterca, prizemnim udracem prevariti Stekelenburga, no Španjolci su se tek morali zadovoljiti kornerom. Iz tog kornera lopta je došla na usamljenog Ramosa koji je zamalo promašio za vodstvo “furije”. Lopta je fijuknula tik preko vratnice. Španjolci su nastavili s pritiskom iz kojeg se rodila nova prilika. U 81. minuti Alonso se riješio trojice igrača na lijevoj strani uz aut liniju. Lukavo je provukao loptu do Inieste koji je pokupivši ju završio potpuno usamljen u srcu nizozemskog šesnaesterca. Ipak njegovo oklijevanje koštalo ga je i gubljenja lopte od strane nizozemskih braniča. Dvije minute nakon Robben je pretrčao Puyola nakon Van Bommelova proigravanja glavom i ponovno se našao u mat situaciji ispred Casillasa, a kao pobjednik je opet izašao španjolski vratar koji je ovaj put loptu uspio uhvatiti prije nego ju je Nizozemac udario. To je bilo sve što su pružile obje reprezentacije u regularnom dijelu i krenulo se u produžetke.
Španjolci se ispromašivali
Produžetke su započeli puno bole Španjolci koji su u 95. minuti mogli doći do toliko željenog vodstva. Fabregas je dobio fenomenalnu loptu prostor od strane Xavija i doveo se u situaciju u kojoj je trebao preći još samo jednu prepreku, nizozemskog vratara Stekelenburga. Nizozemac je uspio zatvoriti Fabregasov kut i ući mu u udarac. Na drugoj strani Mathijsen je mogao glavom matirati Casillasa, no njegov udarac je završio visoko iznad grede. U 99. minuti Fabregas je Iniestu koji se našao na iznenađenje Nizozemaca potpuno sam ispred Stekelenburga, ali ponovno je htio previše i ostalo je 0:0. Jesus Navas imao je u 101. minuti novu izglednu priliku, ali njegov udarac završava na vanjskom dijelu male desne mreže nizozemskog gola. Za kraj prvog produžetka Španjolci su propustili još jednu dobru priliku. Fabregas u solo prodoru je izborio odličnu poziciju za udarac sa 16 metara, ali njegov udarac je fijuknuo pored lijeve vratnice Stekelenburga.
U drugom produžetku Nizozemci ostaju s igračem manje. Igrala se 109. minuta kad je Iniesta uspio pobjeći obrambenim igračima Nizozemske, a Heitinga nije imao izbora nego rušiti ga s leđa. Pošto je imao žuti, Webbu nije ostalo ništa drugo nego da ga pošalje na prijevremeno tuširanje. Nizozemci su pokušali u 115. minuti preko Sneijdera koji je opalio s 48 metara i bio zamalo neprecizan. I kad su svi mislili da će utakmica otići u rulet jedanaesteraca, Iniesta je uspio postići pobjednički gol. U 116. minuti, u jeku pritiska Nizozemaca krenula je kontra Španjolaca. Fabregas je primio loptu na nekih 20 metara od gla Stekelenburga. Pametno je uposlio usamljenog Iniestu koji se nalazio u šesnaestercu iz desna ukoso. Nije se puno razmišljao veznjak Barcelone te iz voleja opalio po lopti koja je prošla u desnu malu mrežu nizozemskog gola. U posljednjih pet minuta Nizozemci nisu smogli snage izjednačiti rezultat i slavlje Španjolaca je moglo započeti.
 


NIZOZEMSKA – ŠPANJOLSKA (0):(0)


JOHANESBURG – Stadion Soccer city. Gledatelji: 84500. Suci: Howard Webb (Engleska). Strijelci: 0:1 Iniesta (116′). Žuti kartoni: Van Bommel, De Jong, Van Persie, Van Bronckhorst, Heitinga, Robben, Van der Wiel, Mathijsen (Nizozemska); Puyol, Ramos, Capdevilla, Iniesta (Španjolska). Crveni kartoni: Heitinga (Nizozemska)
NIZOZEMSKA: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronkchorst – Van Bommel, De Jong (Van der Vaart 100′), Robben, Sneijder, Kuyt (Elia 71′) – Van Persie. Trener: Bert van Marwijk.
ŠPANJOLSKA: Casillas – Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla – Busquets, Alonso (Fabregas 87′), Iniesta, Xavi, Pedro (Jesus Navas 60′) – Villa (Torres 106′). Trener: Vicente del Bosque.