Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Više od dvije tisuće Zadrana potpisalo peticiju protiv heptanonske terapije

Autor: Suzana Bandić

11.07.2010. 22:00
Više od dvije tisuće Zadrana potpisalo peticiju protiv heptanonske terapije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Uistinu smo ugodno iznenađeni odazivom građana, ali i podrškom koju smo dobili od stručnih osoba koje se bave ovom problematikom – rekla je Ledenko najavivši da će se peticija potpisivati još najmanje dva tjedna
Peticiju protiv dugotrajne heptanonske terapije u liječenju ovisnika čiji je inicijator Udruga Nada, do sada je potpisalo više od dvije tisuće Zadrana. Članovi i volonteri Nade iza kojih stoji još 17 umreženih zadarskih udruga u subotu su prikupljali potpise ispred trgovačkog centra na Relji, a odaziv građana bio je dvostruko veći nego u prošlu subotu na Narodnom trgu. Razlog tome je, kaže Ivanka Ledenko, predsjednica Nade, bolja informiranost građana čemu su uvelike pridonijeli mediji.
– Uistinu smo ugodno iznenađeni odazivom građana, ali i podrškom koju smo dobili od stručnih osoba koje se bave ovom problematikom. Stoga bi ovom prilikom u ime članova naše Udruge zahvalila svima, a posebno liječnicima obiteljske medicine koji su nam dali potporu i mahom potpisali peticiju. To nam puno znači jer su uz obitelji ovisnika upravo obiteljski liječnici ti koji se svakodnevno suočavaju s problemom ovisnosti i s izdavanjem heptanona i drugih lijekova ovisnicima – rekla je Ledenko zahvalivši još i brojnim liječnicima iz zadarske Opće bolnice.
Nedavni sukob s doktorom Slavkom Sakomanom i zaoštravanje odnosa sa zadarskim Centrom za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje neće ih, kaže, pokolebati u borbi za kvalitetnije liječenje njihove djece pa je ujedno i najavila da će se potpisi građana prikupljati još najmanje dva tjedna, nakon čega će ih uručiti hrvatskoj Vladi i Saboru te Vladinom Uredu za droge od kojih će tražiti izmjenu načina davanja i kontrole terapije heptanonima. Upozorila je kako bi ova terapija trebala trajati oko 180 dana, no da u stvarnosti traje godinama, što potvrđuju primjeri ovisnika kojima se i po 20 godina bez problema ispisuju recepti za doze koje sami zatraže. Takav način, tvrdi Ledenko, ubija svaku želju i motivaciju za odlazak u terapijske zajednice i komune koje su, naglašava Ledenko, jedina svijetla točka i nada u potpuno izlječenje. Ledenko je istaknula kako bi prihvaćanje njihova zahtjeva za skraćivanjem trajanja heptanonske terapije donijelo korist svima, jer se na državnoj razini
godišnje na ovu terapiju troši iznimno puno novca. Osim toga, Ledenko je istaknula kako roditelji još uvijek nisu odustali ni od njihova zahtjeva za osnivanjem detoks jedinice u Zadru, koja je nužno potrebna, a posebino kad se uzme u obzir da je Zadarska županija na prvom mjestu crne liste po broju ovisnika u odnosu na broj stanovnika.
 


Najavljen sastanak udruga Nada i Porat sa stručnim osobama


Ističući kako nema potrebe za neprijateljstvom i sukobom između roditelja ovisnika i članova udruga koje se bave problemom ovisnosti i ovisnika sa stučnim osobama koje se bave istom tom problematikom jer je njihov cilj isti – izlječenje ovisnika. Članovi udruga Nada i Porat najavili su zajednički sastanak koji će se održati u četvrtak, 14. srpnja s početkom u 18 sati u prostorijama Znanstvene knjižnice u Zadru. Na taj su sastanak pozvali predstavnike Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Zadar, predstavnike iz Županije i Grada, ravnatelje Zavoda za javno zdravstvo i Centra za socijalnu skrb te doktora Slavka Sakomana. Cilj im je, ističu, iznalazak zajedničkog rješenja, smirivanje nastalih tenzija te dogovor koji je u interesu onih o kojima je riječ kako bi im se pružila prilika za izlječenje, a ne produživanje agonije bez motivacije i nade u potpuni oporavak.