Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dalmacija kakva je nekad bila

11.07.2011. 22:00
Dalmacija kakva je nekad bila


Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti


Etno manifestacijom “Materine užance” Pakoštanci su protekloga vikenda, na radost brojnih turista, još jednom pokazali svo bogatstvo svojih običaja i zašto su Pakoštane jedna od omiljenih ljetnih destinacija.
Ova manifestacija u organizaciji Udruge “DAN” iz Pakoštana prvi je put organizirana 2008. godine i od tada je prerasla u tradiciju prepoznatljivu mnogim pakoštanskim gostima koji su oduševljeni jedinstvenom prezentacijom autohtonih običaja, jela, slastica i pića.
Turisti “gađaju” užance
– Čuli smo da se turisti već ravnaju prema našoj manifestaciji, da pitaju kada će biti “Užance” pa dođu tada. Cilj je prvenstveno prezentirati baš autohtone proizvode i običaje Pakoštana. Imali smo nedostatak autohtnog pa smo oživjeli ovu staru ulicu koja je bila potpuno zapostavljena i Dalmaciju u Pakoštanima, rekla je Dijana Vukoja iz Udruge “Dan”.
Ove godine novost je bila i izložba starih fotografija “Pakoštane u 20. stoljeću” postavljena pred mjesnom crkvom koju je priredila pakoška nevjesta iz Francuske Guylaine Rašin. Fotografije su prikupljene kod starih ljudi u Pakoštanima, a prikazuju mjesto kroz 20. stoljeće. Izložba je podijeljena po temama: od škole, sporta pa do radova i odmora.
Podsjetnik na nekadašnje običaje
Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti. I ove godine postavljena je u starom dijelu Pakoštana, Ulici Bužak, koji svojim kamenom daje savršeni ambijent za ovakav događaj. U etno kući u Bužaku otvorena je i izložba “Iz materine škrinje” u kojoj su prikazani stari predmeti koji su nekada korišteni, kao i odjeća koja se nosila, a tu se smjestila i teta Marija koja je na preslici prela vunu i plela vunene čarape koje su turisti mogli kupiti kao jedan od svakako originalnih suvenira.
Na meniju večeri bila su tradicionalna jela po starim receptima pakoških baka i majki poput brudeta, slanih srdela i srdela s gradela, bakalara, ćućke, pršuta i domaćeg sira, pogače, a sve to na maslinovom ulju. Nudile su se i tradicionalne slastice, pa su se tako mogli kušati mimci, fritule, kroštule ili zašećereni bademi, a jelo se zalijevalo dobrim domaćim vinom, rakijom ili prošekom.
Osim u tradicionalnim nošnjama pakoških žena i njihovim specijalitetima uživalo se i u starim napjevima te klapskoj pjesmi.