Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti
Etno manifestacijom “Materine užance” Pakoštanci su protekloga vikenda, na radost brojnih turista, još jednom pokazali svo bogatstvo svojih običaja i zašto su Pakoštane jedna od omiljenih ljetnih destinacija.
Ova manifestacija u organizaciji Udruge “DAN” iz Pakoštana prvi je put organizirana 2008. godine i od tada je prerasla u tradiciju prepoznatljivu mnogim pakoštanskim gostima koji su oduševljeni jedinstvenom prezentacijom autohtonih običaja, jela, slastica i pića.
Turisti “gađaju” užance
– Čuli smo da se turisti već ravnaju prema našoj manifestaciji, da pitaju kada će biti “Užance” pa dođu tada. Cilj je prvenstveno prezentirati baš autohtone proizvode i običaje Pakoštana. Imali smo nedostatak autohtnog pa smo oživjeli ovu staru ulicu koja je bila potpuno zapostavljena i Dalmaciju u Pakoštanima, rekla je Dijana Vukoja iz Udruge “Dan”.
Ove godine novost je bila i izložba starih fotografija “Pakoštane u 20. stoljeću” postavljena pred mjesnom crkvom koju je priredila pakoška nevjesta iz Francuske Guylaine Rašin. Fotografije su prikupljene kod starih ljudi u Pakoštanima, a prikazuju mjesto kroz 20. stoljeće. Izložba je podijeljena po temama: od škole, sporta pa do radova i odmora.
Podsjetnik na nekadašnje običaje
Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti. I ove godine postavljena je u starom dijelu Pakoštana, Ulici Bužak, koji svojim kamenom daje savršeni ambijent za ovakav događaj. U etno kući u Bužaku otvorena je i izložba “Iz materine škrinje” u kojoj su prikazani stari predmeti koji su nekada korišteni, kao i odjeća koja se nosila, a tu se smjestila i teta Marija koja je na preslici prela vunu i plela vunene čarape koje su turisti mogli kupiti kao jedan od svakako originalnih suvenira.
Na meniju večeri bila su tradicionalna jela po starim receptima pakoških baka i majki poput brudeta, slanih srdela i srdela s gradela, bakalara, ćućke, pršuta i domaćeg sira, pogače, a sve to na maslinovom ulju. Nudile su se i tradicionalne slastice, pa su se tako mogli kušati mimci, fritule, kroštule ili zašećereni bademi, a jelo se zalijevalo dobrim domaćim vinom, rakijom ili prošekom.
Osim u tradicionalnim nošnjama pakoških žena i njihovim specijalitetima uživalo se i u starim napjevima te klapskoj pjesmi.
najnovije
najčitanije
Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK
Erdogan čestitao Putinu i ponovno ponudio posredništvo oko Ukrajine
Hrvatska
KAMPANJA SE ZAHUKTAVA
Grbin: “Imamo ustavni udar pištoljem na vodu”. Božinović: “Oni nemaju ni program, ni ljude, ni stranku”
Crna Kronika
OPTUŽEN JE
Osječki policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem
Hrvatska
STRANI RADNICI
Ličke pastire zamijenili strani radnici s Dalekog istoka, zadovoljni su plaćom i uvjetima
Hrvatska
NEVIĐENA KAMPANJA
SDP objavio sliku “onoga čije se ime ne smije izgovoriti”
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak
TEŠKA NESREĆA Pijan izazvao frontalni sudar u Zagradu, ozlijeđene tri osobe
Nogomet
dobio po glavi