Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti
Etno manifestacijom “Materine užance” Pakoštanci su protekloga vikenda, na radost brojnih turista, još jednom pokazali svo bogatstvo svojih običaja i zašto su Pakoštane jedna od omiljenih ljetnih destinacija.
Ova manifestacija u organizaciji Udruge “DAN” iz Pakoštana prvi je put organizirana 2008. godine i od tada je prerasla u tradiciju prepoznatljivu mnogim pakoštanskim gostima koji su oduševljeni jedinstvenom prezentacijom autohtonih običaja, jela, slastica i pića.
Turisti “gađaju” užance
– Čuli smo da se turisti već ravnaju prema našoj manifestaciji, da pitaju kada će biti “Užance” pa dođu tada. Cilj je prvenstveno prezentirati baš autohtone proizvode i običaje Pakoštana. Imali smo nedostatak autohtnog pa smo oživjeli ovu staru ulicu koja je bila potpuno zapostavljena i Dalmaciju u Pakoštanima, rekla je Dijana Vukoja iz Udruge “Dan”.
Ove godine novost je bila i izložba starih fotografija “Pakoštane u 20. stoljeću” postavljena pred mjesnom crkvom koju je priredila pakoška nevjesta iz Francuske Guylaine Rašin. Fotografije su prikupljene kod starih ljudi u Pakoštanima, a prikazuju mjesto kroz 20. stoljeće. Izložba je podijeljena po temama: od škole, sporta pa do radova i odmora.
Podsjetnik na nekadašnje običaje
Manifestacija “Materine užance” posvećena je pakoškoj ženi – majci i njezinim običajima (“užancima”) tijekom prošlosti. I ove godine postavljena je u starom dijelu Pakoštana, Ulici Bužak, koji svojim kamenom daje savršeni ambijent za ovakav događaj. U etno kući u Bužaku otvorena je i izložba “Iz materine škrinje” u kojoj su prikazani stari predmeti koji su nekada korišteni, kao i odjeća koja se nosila, a tu se smjestila i teta Marija koja je na preslici prela vunu i plela vunene čarape koje su turisti mogli kupiti kao jedan od svakako originalnih suvenira.
Na meniju večeri bila su tradicionalna jela po starim receptima pakoških baka i majki poput brudeta, slanih srdela i srdela s gradela, bakalara, ćućke, pršuta i domaćeg sira, pogače, a sve to na maslinovom ulju. Nudile su se i tradicionalne slastice, pa su se tako mogli kušati mimci, fritule, kroštule ili zašećereni bademi, a jelo se zalijevalo dobrim domaćim vinom, rakijom ili prošekom.
Osim u tradicionalnim nošnjama pakoških žena i njihovim specijalitetima uživalo se i u starim napjevima te klapskoj pjesmi.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
zatvaranje cesta