Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Moli i radi” – recept za uspjeh

11.07.2011. 22:00
“Moli i radi” – recept za uspjeh


Blagdan Sv. Benedikta opata svečano je proslavljen u crkvi Sv. Marije u Zadru. Sveti Benedikt je utemeljitelj benediktinskog reda, zaštitnik Europe, učitelj monaškog života te otac zapadnog redovništva. Svetu misu u crkvi Sv. Marije predvodio je vlč. Mirko Rendulić, župnik Štitara u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.
U propovijedi se osvrnuo na početke utemeljenja Samostana Sv. Marije u Zadru, a također je govorio o svom iskustvu susreta s gradovima i mjestima benediktinskog reda te monasima.
– Često puta se u pripremanju svojih propovijedi i u molitvama koristim svetim Benediktom. Pravilo svetog Benedikta “moli i radi” i danas je aktualno, poručio je propovjednik.
Istaknuo je da čovjekov rad treba biti ispunjen molitvom, kako bi imao potpuni smisao.
– Kad čovjek “začini” rad s molitvom, onda pronalazi smisao. Ako čovjek samo radi, on je nesretan. Stoga je “moli i radi” pravilo svim ljudima, rekao je predvoditelj misnog slavlja uputivši na potrebu molitve prije i nakon svakog posla.
– Poznata su i čudesa svetog Benedikta. Prvo čudo je da se spojila razdijeljena posuda. Ovaj samostan je bio srušen, kao razbijena posuda, ali je molitvom i radom obnovljen. Vaša povezanost sa svetim Benediktom očituje se i u čudima novoga doba. Kad sam nedavno posjetio Stalnu izložbu crkvene umjetnosti upitao sam jednu koludricu: “Pored mnoštva tolikih relikvija i svetaca, događaju li se kod vas čudesa”? Ona mi je odgovorila da su čudesa vidljiva u mnogima koji su izabrali duhovni poziv. Stoga, čudesa su i ovdje primjetna, u ovoj Crkvi, kaže vlč. Mirko Rendulić.
Župnik Štitara uputio je na kraju čestitke benediktinkama te im poželio obilje Božjeg blagoslova i svečeve zaštite, da budu blagoslov svima onima koji dođu kod njih i koji ih posjećuju.