Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sveučilište postaje poduzeće odvojeno od studenata i nastavnika

11.07.2011. 22:00
Sveučilište postaje poduzeće odvojeno od studenata i nastavnika


Od jednih ćete uzimati novac, druge ćete minimalno plaćati, a dirigirat će se što će se istraživati i kakvi će se rezultati dobivati, istaknula je Divna Mrdeža-Antonina
Jednodnevnim simboličnim štrajkom solidarnosti, koji je održan na Sveučilištu u Zadru, profesori i studenti okupljeni oko Inicijative i Sindikata Akademske solidarnosti u Zadru podržali su zagrebačke kolege u njihovom zahtjevu za povlačenjem novog zakona o znanosti i obrazovanju iz saborske procedure.
O svojim zahtjevima i razlozima progovorili su na konferenciji za medije na Sveučilištu u Zadru, a kako Sindikat u Zadru još uvijek nema svoju podružnicu na pitanja novinara odgovarali su članovi štrajkaškog odbora, profesori Sveučilišta u Zadru Iva Grgić-Maroević, Divna Mrdeža-Antonina i Milenko Lončar, asistenti Sveučilišta u Zadru Marko Kapović i Mario Županović te studentica Jelena Kupsjak.
Zakoni se na silu uguravaju
Konferencija je započela čitanjem triju izjava i to Izjave za javnost u povodu početka štrajka akademskih radnika koji je donio Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost u Zagrebu 6. srpnja, Izjave članova Akademske solidarnosti u Zadru te Izjave studenata i studentica članova Sindikata Akademska solidarnost, Kluba studenata “Antifjaka” te studenata okupljenih oko studentskog web portala “Sajt”.
Konferencija se pretvorila u svojevrsnu prepirku s novinarima odmah nakon pitanja o broju članova sindikata u Zadru. Akademska solidarnost u Zadru za sada ima tridesetak članova, a na konferenciji je bilo prisutno mnogo manje od tog broja.
– U potpunosti smo, od prosinca 2010., protiv načina donošenja zakona bez velike javne rasprave čitave akademske zajednice, bez donošenja strateških dokumenata, a to je Nacionalna strategija obrazovanja u RH koja još nije napravljena, i bez dijaloga s akademskom zajednicom. Na takav način ovi zakoni ne mogu biti doneseni, nego se oni zapravo na silu uguravaju u Sabor koji donosi potpunu opreku i novost u sustav visokog obrazovanja i znanosti na koju Hrvatska još nije spremna. Slično je bilo i s bolonjskim procesom, dakle protiv toga se borimo, istaknuo je Mario Županović.
Svoj jednodnevni štrajk solidarnosti prijavili su poslodavcu, dakle Sveučilištu u Zadru, a ističu kako uz njih štrajkaju i na Sveučilištima u Puli i Rijeci. Da je štrajk samo čin solidarnosti najjasnije je po činjenici da on zapravo na nikoga ne utječe s obzirom da su gotovo svi studenti završili svoje studentske obaveze, a čak i onima koji nisu, jedan dan ne utječe na polaganje ispita i obranu radova.
Sveučilište nije jednoglasno
– Štrajk nema velikog stvarnog učinka, studenti su uglavnom položili ispite, međutim, mi mislimo da će ovaj štrajk imati simboličnu vrijednost, dakle dodatni pritisak na ministra preko medija. Drugi efekt je da se, unatoč odluci Senata kojom su podržani zakoni, pokaže da ovo Sveučilište nije jednoglasno u toj odluci, kazao je Milenko Lončar istaknuvši kako Sveučilište ima tri znanstvena nastavna vijeća, a najveće od njih Vijeće humanističkih znanosti na prošloj sjednici većinom glasova donijelo je zaključke protiv novih zakona.
Još jednom je istaknuto ono što u medijima protivnici zakona duže vrijeme ističu, a to je da će novi zakoni sveučilišta pretvoriti u korporacije te im oduzeti autonomiju.
– Ovaj duh zakona, bez obzira na njegove pojedinačne članke, kaže da je upisnina jedna nedefinirana kategorija, da je rektor, bilo kojeg sveučilišta, onaj u čijim je rukama slivena sva vlast sveučilišta, također da se osniva stručni savjet sveučilišta koji je potpuno izdvojen od sveučilišnih djelatnika, sveučilište postaje poduzeće, odnosno korporacija, odvojeno od onih koji ga čine, od studenata i nastavnika. To znači da postajemo radna snaga, od jednih ćete uzimati novac, druge ćete minimalno plaćati, a dirigirat će se što će se istraživati i kakve će se rezultate dobivati, zaključila je profesorica Divna Mrdeža-Antonina.
O daljnjim akcijama, ako zakon iz procedure ne bude povučen jučer nije bilo riječi jer kako su na konferenciji istaknuli nadaju se najoptimalnijem rješenju – povlačenju zakona iz saborske procedure.
Glasnogovornica Sveučilišta u Zadru Elija Vrsaljko istaknula je jučer u kratkom telefonskom razgovoru da je stav Sveučilišta jasan. Prije dva mjeseca na sjednici Senat je podržao Zakon i iza te odluke i dalje stoji.
 


Transparent na zgradi sveučilišta


Na rivi ispred zgrade sveučilišta nekolicina članova Inicijative i Sindikata Akademska solidarnost izrađivala je transparent s natpisom “U obranu javnog dobra. Solidarnost sada” koji je postavljen na vanjski dio zgrade Sveučilišta iz učionice 143. Nakon konferencije za novinare u 12 sati promovirana je knjiga “Zašto štrajkamo”.