Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Čekati Terkeša i Cona ili dovesti zamjene

11.07.2012. 22:00
Čekati Terkeša i Cona ili dovesti zamjene


Kada bi Zebić i društvo bili sigurni da će Marin Con i Želimir Terkeš brzo na optimalnu razinu tada se ne bi razmišljalo o njihovim alternativama
Deset dana prije gostovanja Osijeka na Stanovima još nije definiran igrački kadar za sljedeću sezonu. S obzirom na praksu iz prethodnih godina, tako što zapravo nije ništa novo. Zadar unatrag 4, 5 sezona svake godine zadrži većinu igrača iz sezone ranije, no sve do početka borbe za bodove, dio igrača ostane na relaciji “hoću-neću”. Iznimka nije ni ovo ljeto u kojem Zadar ponovno igra trening utakmice, a da Dalibor Zebić još ne zna s kojim će igračima u novu prvoligašku sezonu.
Jedna je dvojba riješena, ona stoperska budući da je dogovoren dolazak Tomislava Brnadića (1981.), iskusnog braniča Dugopolja, momčadi koja je lani osvojila titulu prvaka Druge lige. S obzirom da Brnadić nema iskustva u Prvoj HNL jedina je dvojba kako će se prilagoditi prvoligaškim zahtjevima.
Prahić pregovara sa Žilinom
I dok je Brnadić riješen, problemi su s Igorom Prahićem. Za stopera koji je u Zadru od prošle zime prvotno se činilo da je siguran za novu sezonu, ali javila se – Žilina. Uostalom, Prahić nikad nije skrivao da je u “niskom startu” kada je riječ o odlasku u inozemstvo. Iz Slovačke su mu poslali i prijedlog ugovora i kada se činilo da će Prahić plavi zadarski dres zamijeniti žuto-zelenim Žiline negdje je zapelo. Za pretpostaviti u financijama jer Prahiću je jedno obećano, a drugo ponuđeno kada je došao na pregovore s klubom kojeg očekuje nastup u kvalifikacijama Lige prvaka. Prahić nije prvi igrač Zadra koji je ovo ljeto imao otvorenu liniju sa Žilinom. Učinio je to i Antonio Mršić i kada je dogovor dviju strana bio “zicer” Mršić se iznenada vratio kući. Ili su Slovaci nezgodni pregovarači, koji stalno mijenjaju ono što je već dogovoreno, ili Zadrani previše traže. Nešto sigurno jest. Prahić je sada “ni na nebu ni na zemlji”. Zadar ga želi, ali u Prvoj HNL je malo igrača koji ne bi otišli prvom prilikom u kojoj bi im se ponudila mogućnost igranja u inozemstvu. Pa bila to i Slovačka.
Potvrda da je tomu tako pokazuje i primjer Ivana Mikulić, nekadašnjeg stopera Zagreba za kojeg je Zadar također bio “zagrizao”. Mikulić nije imao ništa protiv, ali Zadar je bio samo drugi izbor. Prvi je bio Izrael, pa je Mikulić otišao svojim putem.
Ježina u momčadi
A nikamo nije otišao Antonijo Ježina, vratar koji nije trenirao s prvom momčadi od odlaska na pripreme na Kupres. Ježina je tada ostao u Zadru s otvorenom opcijom traženja novog kluba. Tražilo se jest, ali ništa se nije našlo. O svom statusu Ježina je jučer rekao:
– Sve bi se trebalo znati do kraja ovog tjedna.
Ipak, naše informacije govore da se sve već zna. Ježina je vraćen u prvu momčad i sezonu dočekuje kao formalno drugi vratar. Odšteta od milijun kuna, na kojoj je Zadar inzistirao, vjerojatno se potencijalnim kupcima učinila prevelikom. Tomo Gluić tako će u Ježini imati pravu konkurenciju.
U Zadru kalkuliraju s time koliko će, kada se sredinom kolovoza vrate na travnjak, biti spremni Želimir Terkeš i Marin Con. Obojica su imala teške operacije i povratak u pravu fizičku, a onda i natjecateljsku formu nije lagan. Kada bi Zebić i društvo bili sigurni da će Con i Terkeš brzo na optimalnu razinu tada se ne razmišljalo o njihovim alternativama. Jasno je da u tom dijelu treba preuzeti određeni rizik. Koliki, još ne znamo, iako je jasno da će se svaki krivi korak u sezoni u kojoj iz Prve HNL ispada četvrtina klubova možda biti – presudan.