Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad tvrdi da plaža Jadran ostaje u istom statusu

11.07.2016. 22:00
Grad tvrdi da plaža Jadran ostaje u istom statusu


Akcija mladih Zadar pokrenula je jučer online peticiju protiv izmjena DPU-a Maraska parka koji je na javni uvid prošli tjedan izložen u prizemlju zgrade Gradske uprave na Narodnom trgu.
Prema predloženom planu investitora, turske Dogus grupe, s tog prostora nestala bi gradska plaža Jadran. Investitor planira nasuti dio obale, a prostor bi ubuduće bio namijenjen sportsko-rekreativnim sadržajima s tim da bi dio uz lukobran Điga mogli koristiti samo gosti budućeg hotela s pet zvijezdica koji bi se trebao otvoriti u zgradi nekadašnje tvornice Maraska.
– Ni ja, niti nitko od mojih kolega iz Akcije mladih, nikada ništa nismo radili tajno, uvijek sve javno i transparentno. Tako je i u slučaju izmjena DPU Maraska parka, odnosno pokušaja okupacije javnoga prostora od strane Dogus grupe. Pokrećemo online peticiju kako bi se spriječio taj bezuman i štetan čin. Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih izmjena nakon predstavljanja plana (danas!), obratit ću se otvorenim pismom vlasniku Dogus grupe Feritu Sahenku i regionalnom direktoru Buraku Baykanu. To pismo označit će objavu otvorenog rata njima i domaćim izdajnicima koji im pomažu u ovom suludom pokušaju uzurpacije javnog dobra. Sve Zadrane pozivamo, bez obzira na stranačku pripadnost, nepripadnost, svjetonazor i slično da ustanu u obranu svoga grada. Okupatori neće stati na ovome. Uzimat će točku po točku dok sve što je vrijedno u Zadru ne završi u njihovim rukama. Ako ne ustanemo sada, kada? Tko ako ne mi? Možda naša djeca i unučad? – stoji doslovce u priopćenju koje potpisuje Marko Pupić Bakrač, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra.
A o ovom su se pitanju jučer priopćenjem oglasili i iz Grada Zadra kako bi demantirali, kako tvrde, netočne informacije u svezi izmjena i dopuna plana Maraska, a koje se posljednjih dana plasiraju u javnost.
– Predmet izmjena i dopuna plana Maraska je isključivo povećanje prostora za izgradnju hotela radi potrebe podizanja kvalitete hotela na najvišu razinu, odnosno smanjenje prostora za gradnju stambenih jedinica i to unutar već postojećeg građevinskog zemljišta. Što se tiče javnih prostora i prometnica, u važećem planu, kao i u predloženim izmjenama i dopunama plana, ništa se ne mijenja. Javni prostori (park i prometnice) po svojoj su naravi i karakteru javne i ostat će javne. Ističemo da prometnica Trpimirova obala ostaje i dalje u istom statusu, dakle javna i otvorena za sav promet i sve građane. Planom je predviđena i izgradnja nove javne prometnice, s pripadajućom infrastrukturom, kojom će se spojiti Ulica Miroslava Krleže i Trpimirova obala. Plaža Jadran također ostaje u istom statusu, a to znači da postojeći plan te izmjene i dopune tog plana ne mijenjaju status te plaže na bilo koji način, odnosno ona nije njima obuhvaćena, izjavili su iz Odsjeka za informiranje i odnose s javnošću Grada Zadra.