Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Obrana odbijena, Korljan: Čekamo Vrhovni sud

11.07.2016. 22:00
Obrana odbijena, Korljan: Čekamo Vrhovni sud


Županijski sud ocijenio je da su svi pribavljeni dokazi u predmetu “Ribar” zakoniti, ali obrana tvrdi suprotno pa je uložila žalbu Vrhovnom sudu


Županijski sud u Zagrebu odbio je, ocijenivši ih neosnovanim, zahtjeve obrane da se iz sudskog spisa kao nezakoniti izuzmu neki dokazi na kojima se temelji uskočki predmet “Ribar”, odnosno optužnica protiv Rena Sinovčića (56), prema kojoj se, navodno, u dogovoru s pet zadarskih poreznika i još dvojicom čelnika NK Zadar nezakonito okoristio za 121.201.321,90 kuna. Obrana je ovaj zahtjev podnijela na sjednici Optužnog vijeća za potvrđivanje optužnice 15. svibnja, a odvjetnik Rena Sinovčića, Andrej Korljan, već tada je najavio žalbu Vrhovnom sudu ukoliko odgovor bude negativan ističući ujedno da Optužno vijeće novu sjednicu za potvrđivanje optužnice može zakazati tek nakon što Vrhovni sud donese svoju odluku.
Korljanovu zahtjevu pridružili su se i svi drugi odvjetnici optuženih izuzev Milana Petričića, koji zastupa Stoju Mučaji, tadašnju pročelnicu zadarske Porezne uprave.
Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića dokaze je po sadržaju i navedenim razlozima za izdvajanje podijelilo u četiri grupe – izuzimanje svih dokaza na kojima se temelji optužnica, izuzimanje iskaza svjedoka, izuzimanje nalaza vještaka i dokaza kojima je utvrđen sadržaj komunikacije mobilnim uređajima te dokaza dobivenih pretragom računala i telekomunikacijskih kontakata.
Obrana je, naime, prigovorila kako su svjedoci pred USKOK-om ispitivani bez nazočnosti okrivljenih čime im je uskraćeno pravo da ih ispituju, a kao kršenje njihovih prava na privatnost ocijenili su pretraživanje računala i telekomunikacijskih uređaja koje su koristili. Također, prigovorili su i na nalaze vještaka jer ih je predložilo i izabralo tužiteljstvo navodeći i kako za to nisu imali valjane naloge i pravne mjere.
U rješenju za odbijanje zahtjeva od 19. lipnja ove godine Optužno vijeće Županijskog suda navelo je kako nisu povrijeđena prava optuženika ni u jednom segmentu, a u prilog tome iznijeli su da sukladno zakonima optuženici tijekom sudskog postupka, ukoliko do njega dođe, mogu ispitati sve svjedoke i vještake, ulagati prigovore te podnositi nove dokazne prijedloge. Što se, pak pretrage telekomunikacijskih uređaja i računala tiče, navedeno je kako za svaku radnju postoji pravno valjani temelj izdan od nadležnog suda.
 Za komentar odluke Županijskog suda upitali smo Andreja Korljana, odvjetnika Rena Sinovičića.
– Odluka Županijskog suda o zahtjevu za izuzimanje dokaza za koje smatramo da su nezakoniti je negativna. Uložio sam žalbu Vrhovnom sudu, a koliko mi je poznato, isto su učinili i ostali. Sada treba sačekati odluku Vrhovnog suda nakon koje će se onda sazvati sjednica Optužnog vijeća kako bi se odlučilo o optužnici, rekao nam je Korljan, dodajući kako je rano za bilo kakve zaključke ili prejudiciranje ishoda.