Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od mina do maslina

12.07.2017. 19:57
Od mina do maslina


Predajom potvrde od isključivosti iz minski sumnjivih prostora označenog projektom "Područje Ljut i Vlake u naselju Bila Vlaka" obilježen je završetak razminiranja 17,5 hektara minski sumnjivoga prostora na području općine Stankovci.
Ukupna vrijednost projekta je oko dva milijuna kuna, a iznos je u cijelosti osiguran donacijom Hrvatske elektroprivrede.
– Riječ je o krasnoj površini od 17,5 hektara na šumskom području Ljut i Vlaka za koje će se vrlo brzo naći investitor za podizanje trajnih nasada, kazao je Željko Baradić, načelnik Stankovaca.
– Jedan projekt u našoj prijateljskoj susjednoj Polači zvan je "od mina do vina", a kako su ovdje na čak 50 hektara razminiranog područja podignuti maslinici, projekt bi se mogao zvati "od mina do maslina", dodao je stankovački načelnik.
Na području općine Stankovci do sad je razminirano 5,3 kilometara četvornih ili 50 milijuna metara četvornih. Ostalo je još 8,1 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora koji bi se trebao razminirati do 2019. godine. Do sada je na prostoru ove općine za razminiranje utrošeno 62 milijuna kuna.
Na području općine imali su 18 minskih incidenata, jedna je osoba smrtno stradala, a 20 ih je teško ozlijeđeno, a te brojke, kaže Baradić, najbolje govore o značaju uspješno završenih programa razminiranja.
– Iako je dosad je uloženo čak 592 milijuna kuna, nažalost, još uvijek na području devet jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije ostaje 37,6 kilometara četvornih minski sumnjive površine, od čega su 98 posto šume, rekao je dožupan Šime Mršić.
Minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 444 četvornih kilometara i obuhvaća devet županija 63 grada i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. U Zadarskoj županiji još je uvijek 1.266 tabli upozorenja na minski sumnjivom području.
U ime HEP-a o projektu je govorio Ozren Nadoveza, direktor HEP-a Šibenik
– Zagađenost minama ima čitav niz negativnih gospodarskih, razvojnih, ekoloških i društvenih posljedica te predstavlja sigurnosni problem za stanovništvo na područjima koja su bila izložena ratnim djelovanjima. Sudjelovanjem HEP-a u razminiranju, najviša je razina društveno odgovornog poslovanja naše tvrtke, rekao je Nadoveza.