Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rados: Zadar nema problema s neprimjerenim odjevanjem turista

12.07.2017. 12:37
Rados: Zadar nema problema s neprimjerenim odjevanjem turista


Mi imamo takvu strukturu gostiju da nemamo problema s nepristojnim i neprimjerenim odijevanjem, pa rekao bih niti s ponašanjem, gostiju koji nam dolaze u grad. Znam da povremeno ima problema s odijevanjem kada su naše crkve i sakralni objekti u pitanju iako, na ulazu postoji i vidljiv znak kako se odijeven u crkvu smije ući, ali s te strane čujem, pritužbe s vremena na vrijeme. Što se grada tiče, dogode se ponekad pojedinačne, incidentne situacije što se ponašanja tiče, pa i odijevanja, ali mislim da je najvažnije od svega kako ne idemo u radikalnom smjeru kao neke druge destinacije i ne idemo prema lošim trendovima. Tako da doista mislim da možemo biti zadovoljni i da mi s tim nemamo problema – komentirao je jučer prvi čovjek Turističke zajednice Grada Ante Rados.


Nisu za radikalne mjere
Njegova kolegica, dugogodišnja turistička radnica i direktorica Turističke zajednice Grada Nina nije za radikalne mjere "preko noći", mada kaže da može razumjeti odluku koja je donesena u Gradu Hvaru, ali i ona dijeli mišljenje direktora TZ Grada Ante Radosa – "kako sve ovisi o strukturi gostiju".
– Mislim da bi svi gosti trebali poštovati crkve, muzeje i da bi i sami trebali znati da u takve prostore trebaju ulaziti primjereno odijeveni. Međutim, ja sam za edukaciju i dobru propagandu, odnosno marketing koji bi išao u tom smjeru. Mislim da bi svaka turistička agencija i svi turoperatori na svojim promiđbenim materijalima trebali napisati i preporuku, savjet gostima – vezan uz odijevanje. Čak i to, po mom mišljenju, ne bi trebalo biti sročeno kao imperativ jer bi moglo izgledati kao naredba, a to nije dobro i može biti kontraproduktivno. Ja sam dakle, najprije za edukaciju i prilagodbu u obliku preporuke i savjeta. Ali i za to treba vremena – možda dvije godine, a onda nakon toga moglo bi se krenuti i s kažnjavanjem. I turistički vodiči tu mogu odigrati pozitivnu ulogu, pa savjetovati turistima gdje i kako mogu biti odijeveni kada dođu na svoju turističku destinaciju – mišljenja je poznata turisitička radnica Marija Dejanović.


Reakcije podijeljene
Dodala je kako vjeruje da bi se na ovakav način postigao puno bolji efekt, nego kažnjavanjem, ali je isto tako naglasila kako zadarski kraj, uključujući i Nin imaju sreću jer nemaju takvu strukturu gostiju kao što je primjerice, na Hvaru ili pak, u Novalji na Pagu.
Naime, kao što je javnosti poznato već danima traju razne polemike i diskusije, a rekacije i razmišljanja su podijeljena, nakon što je Grad Hvar uveo drakonske kazne za turiste koji šeću gradom u kupaćem kostimu, piju i jedu te se doslovno izležavaju na hvarskim ulicama. I dok je kazna za šetnju u kupaćem gostimu na Stradunu u Dubrovniku tisuću kuna, 500 kuna u Novalji za golotinju i ispijanje alkohola na javnom mjestu te čak 5.250 kuna na Hvaru ako pijete i jedete na javnoj površini, u Zadru i zadarskom kraju za sada, čini se, nema potrebe za takvim kažnjavanjem.