Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Crnjaku ponovno produljen pritvor, optužnica i suđenje u rujnu

Autor: Suzana Bandić

11.08.2009. 22:00
Crnjaku ponovno produljen pritvor, optužnica i suđenje u rujnu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pomorac iz Podgradine nalazi se u pritvoru varšavskog zatvora zbog krijumčarenja kokaina još od veljače. Nakon što mu je i po drugi put na tri mjeseca produljen pritvor, ovih dana očekuje podizanje optužnice, a početak suđenja u rujnu
Joso Crnjak (43), pomorac iz Podgradine kod Zadra, koji je u veljači ove godine uhićen u poljskom gradu Gdanjsk, zato što je iz Južne Amerike u svojoj brodskoj kabini dopremio čak 32 kilograma kokaina, još je uvijek u pritvoru varšavskog zatvora gdje čeka početak suđenja. Upravo ovih dana očekuje se podizanje optužnice protiv njega i Milana Kosovića, srpskog državljanina s hrvatskom putovnicom, kojem je kokain dostavio.
– Nakon uhićenja gospodinu Crnjaku već je dvaput određena mjera tromjesečnog pritvora, a drugi tromjesečni pritvor istječe mu krajem rujna 2009. godine.
Optužnica protiv njega još uvijek nije podignuta, no očekuje se da će postupak pred poljskim sudom biti pokrenut u rujnu, prije istjecanja roka drugog tromjesečnog pritvora, rekao je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Dragun je napomenuo kako je Centralni istražni ured poljske policije 27. veljače 2009. godine obavijestio Veleposlanstvo Republike Hrvatske o uhićenju hrvatskog državljanina Jose Crnjaka, pomorca na brodu “Samutra” koji je plovio pod liberijskom zastavom, zbog sumnje stavljanja u promet znatne količine opojnih sredstava, odnosno kokaina. Dodao je kako je u istom dopisu naznačeno i da je Crnjakovo uhićenje povezano s uhićenjem Milana Kosovića, od 18. veljače 2009. godine, kod kojeg je pronađeno 32 kilograma kokaina.
Veleposlanstvo u kontaktu s pomorcem
– Hrvatsko veleposlanstvo u Varšavi u kontaktu je s gospodinom Crnjakom i njegovom obitelji, do sada je obavljeno nekoliko konzularnih posjeta, a također će mu biti pružena i pomoć u pogledu odabira odvjetnika, istaknuo je Dragun.
Poljski su policajci, podsjećamo, Crnjaka otkrili tijekom velike akcije kojoj je cilj bio presjeći međunarodni lanac transporta droge iz Južne Amerike u Europu. Njihova policija i carina temeljito su pretražili brod dva mjeseca prije uhićenja kad je on uplovljavao u luku, ali tada nisu otkrili ništa sporno. Tijekom dva mjeseca, koliko se brod nalazio u tamošnjem doku, policajci su nadzirali mornare i njihove kontakte na kopnu pa tako i Crnjaka i to od trenutka kada je napustio brod pa sve do sastanka s Kosovićem kad mu je “impozantnu” količinu kokaina spremio u prtljažnik njegovog BMW-a i potom se razišao s njim. Samo nekoliko metara dalje zaustavili su Kosovića i oduzeli mu drogu. Nedugo potom, došli su na brod i uhitili Crnjaka s obrazloženjem da su njegovi otisci prstiju pronađeni na paketićima kokaina, a nakon saslušanja kod istražnog suca, određen mu je prvi tromjesečni pritvor. Kako je policija nadzirući njegovo kretanje primopredaju kokaina fotografirala, Crnjak je, navodno, suočen s fotografijama odmah sve priznao. Međutim, policajcima je rekao kako droga nije njegova, već da ju je bio prisiljen preuzeti od izvjesnog Dundovića iz Radovina te ju dopremiti u neku europsku luku. Osim toga, tvrdio je kako nije znao što se zapravo nalazi u tim paketima, već ih je samo po dogovoru dopremio i isporučio.
Inače, Joso Crnjak do ovog događaja nije imao problema sa zakonom niti s narkoticima. Živio je u obiteljskoj kući u Podgradini nedaleko od Zadra s ocem i majkom. Na brod “Samutra” iz flote argentinskog brodara “Maruba” ukrcao se u listopadu prošle godine preko austrijske agencije “Alpex” iz Klagenfurta, koju je pronašao preko interneta, nakon što je duže vrijeme bio nezaposlen i u potrazi za bilo kakvim poslom.
Sumještani sumnjaju na podmetanje
Vijest o Crnjakovom uhićenu njegovi su sumještani primili s nevjericom jer, kako su tada ispričali, on nikada nije imao problema sa zakonom.
Njegov rođak, koji se također zove Joso Crnjak, novinarima je tada rekao kako vjeruje da je njegov rođak nevin, da ga poznaje cijeli život i da je on oduvijek bio miran, tih i vrijedan dečko. Napomenuo je kako je dugo bio bez posla, no da nikada nije ljenčario i “dangubio” po selu, nego da je uvijek nešto radio oko kuće i pomagao roditeljima.
– On jednostavno nije ni mogao prodavati drogu, jer je pošten i po starinski odgojen. Koliko ga poznajem, ja mislim da on nije bio niti sposoban za to, nego da mu je sve podmetnuto, tvrdio je tada njegov rođak ne krijući bojazan kako će se sve završti s obzirom da je uhićen u stranoj zemlji te da nema novca za odvjetnike.