Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Škole objavile popise potrebnih knjiga

Autor:

11.08.2009. 22:00
Škole objavile popise potrebnih knjiga

Foto: Andrej PEROVIĆ



Pravo na novčanu naknadu u iznosu koji je utvrđen od strane ministarstva odlukom Vlade, ove godine ostvariti mogu samo djeca smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata, djeca HRVI iz Domovinskog rata te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
Budući da je odlukom Vlade ukinuta dodjela besplatnih školskih udžbenika za osnovce i srednjoškolce, uoči početka nove školske godine izdaci za opremanje djece za školu roditeljima su uvelike povećani. Besplatne udžbenike, odnosno pravo na novčanu naknadu u iznosu koji je utvrđen od strane ministarstva odlukom Vlade, ove godine naime, ostvariti mogu samo djeca smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata, djeca HRVI iz Domovinskog rata te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.
– Sigurno je da će to jednom dijelu populacije uvelike olakšati, iako nam je žao da pravo na besplatne knjige nemaju sva djeca. Očito je to jedini način u nastojanjima da se u proračunu prevlada ova krizna godina. No, vjerujem da će se stanje popraviti do kraja 2010. godine, kaže Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata.
Novčanu naknadu za nabavku udžbenika moguće je ostvariti pod uvjetom da redoviti mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih mjesečnih prihoda – odnosno 1.995,60 kuna – iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i ako se to pravo ne može ostvariti po drugim propisima. Zahtjevi za priznavanje prava s potrebnom dokumentacijom, kako je to propisano Pravilnikom za učenike osnovnih i srednjih škola, podnose se zaključno do 1. studenog 2009.
Za nabavku školskih udžbenika roditelji školaraca morat će inače izdvojiti od sedamsto kuna naviše. Toliko, naime, u prosjeku stoji komplet knjiga za učenike prvih razreda. A kada se tome pribroji i prateći školski pribor, od olovaka, gumica i oštrila pa do školskih torbi i pernica, visina troškova, penje se i do tisuću kuna. Za učenike osmih razreda samo za udžbenike bit će pak potrebno izdvojiti oko tisuću i pol kuna, dok se prosječna cijena kompleta udžbenika za učenike srednjih škola kreće oko tisuću kuna. Budući da je većina škola objavila popise potrebnih knjiga, zadarske knjižare već sada primaju predbilježbe i narudžbe. A kako bi troškove ipak sveli na što manju mjeru, mnogi se odlučuju na razmjenu rabljenih knjiga ili barem na kupnju istih po puno povoljnijim cijenama od onih u knjižarama. Jedna takva akcija razmjene udžbenika trenutačno je u tijeku u prostoru Gradske knjižnice Zadar i odvijat će se sve do 5. rujna.
– S obzirom na stanje opće društvene krize u kojem roditelji imaju velike i neplanirane izdatke za kupnju knjiga, nadamo se da će im ova inicijativa djelatnika knjižnice ipak donekle olakšati, kaže knjižničarka Helena Novak.
Ipak, doznajemo, i ove će godine kompletirati knjige biti otežano, budući da je različitih izdanja za pojedine razrede preko nekoliko.