Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jarbolom potrgao električne vodove i ostavio bez struje otoke Pašman i Ugljan

11.08.2010. 22:00
Jarbolom potrgao električne vodove i ostavio bez struje otoke Pašman i Ugljan


Francuski katamaran s osam članova posade zapeo je jarbolom visokim 30 metara za električne vodove i potrgao ih, da bi potom zapeo i za most Mali ždrelac. Električari su satima otklanjali kvar, a otočna mjesta na Pašmanu i Ugljanu bila su bez struje


Otoci Pašman i Ugljan jučer su poslijepodne ostali bez električne energije nakon što je u prolazu Mali Ždrelac francuski katamaran jarbolom visokim 30 metara zapeo za električne vodove i potrgao ih. Obzirom da je plovilo s osmeročlanom posadom potom zapelo i za most na Malom Ždrelcu, koji je visok svega 16,5 metara, posla su uz djelatnike Elektre Zadar imali i policija i Lučka kapetanija koji su na mjestu događaja obavljali očevid sve večernjih sati.
Na brodici dugoj 18,9 metara, srećom, nitko od osam članova posade nije ozlijeđen, a kako su izvjestili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nema straha od onečišćenja mora. Brodica je predvečer otegljena do Gospe od Sniga, a u četvrtak ujutro najvjerojatnije će biti premještena u Sukošansku marinu na popravak.
No, osim osmorice francuskih državljana jučer su havariju doživjela i osmorica Talijana, članova posade motorne jahte „Pegaso” duge 16,2 metra koja se oko 11.15 sati nasukala na pličinu sjeveroistočno od otočića Žižanj, južno od otoka Pašmana.
– Nije bilo onečišćenja mora, niti ozlijeđenih osoba – izvjestili su iz resornog ministarstva koje još navodi da su u pomoć nasukanoj jahti stigli brodica Lučke kapetanije Zadar te ribarska brodica 53BG koju je angažirao vlasnik nakon čega je jahta, oko 15.15 sati, odsukana. Obzirom da nije bilo prodora vode, TE DA NITKO NIJE OZLIJEĐEN, jahta je otplovila u biogradsku marinu na vez.
– Kapetan Lučke ispostave Biograd na moru Damir Santini utvrdio je da je zapovjednik jahte Mazareno Mugnano (31) imao pomorske navigacijske karte za područje oko otočića Žižanj, ali je zaključio da ih očito nije dobro čitao jer je pličina dobro označena. Stoga je zapovjednik jahte kažnjen je po članu 133. Pomorskog zakonika optužnim prijedlogom od 1100 kuna – izvjestili su iz Ministarstva.