Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Franz Liszt za veliko finale

11.08.2011. 22:00
Franz Liszt za veliko finale


51. glazbene  večeri u Sv. Donatu završene su u srijedu koncertom pijanističkih virtuoza Jenoa Jandoa i Karolyja Moscarija. Prigoda koncerta bila je  i 200. obljetnica  rođenja Franza Liszta pa su tako na  programu bila ponajbolja Lisztova djela.  Zbog svoje akustičnosti i kvalitetnog  klavira koncert je  održan u Svečanoj  dvorani Sveučilišta u  Zadru koju su  mađarski klaviristi  napunili gotovo do  posljednjeg sjedala.
Jeno Jando jedan je  od naistaknutijih  predstavnika mađarskog pijanizma te  uživa ugled solista i  komornog glazbenika. Klavir svira od  šeste godine, a od  svog pojavljivanja u javnosti  do danas osvaja brojne nagrade. Nastupao je diljem  Europe, Sjedninjenih Američkih Država te Japana.
Karoly Moscari nakon  Muzičke akademije u Budimpešti usavršava se u Philadelphiji i Parizu gdje je  ostao i živjeti. Osvaja nagrade na nekoliko pijanisičkih koncerata, a od 1984.  nastupa uz orkestre svjetske  reputacije: Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Engleski komorni orkestar, Budapest festival orkestar i  Mađarska filharmonija.
Na posljednjem koncertu  ovogodišnjih Glazbenih  večeri u Sv. Donatu našla su  se neka od najboljih djela  Franka Liszta. Koncert je  započet Mađarskim rapsodijama, a otvoren je najpopularnijom Rapsodijom  br. 2 u Cis-molu koja se  često citirala i u pop-kulturi.  Prva rapsodija izvedena je  četveroručno. Nakon toga  Mocari je izveo Rapsodiju  br. 5 u E-molu, Jando Rapsodiju br. 8 u Fis-molu da bi  na kraju prvog dijela koncerta opet udružili ruke te  odsvirali Rapsodiju  br. 9 u Es-duru, tj.  poznati Peštanski  karneval.
U drugom dijelu  koncerta publika je  uživala u tri uzglabljena Petrarcina soneta. Radi se o sonetima br. 47 (Benedetto sia’l giorno), Sonet br. 104 (Pace non  trovo) te Sonet br.  123 (I’ vidi in terra  angelici costumi). Publiku je možda i najviše tokom večri dirnula elegija Funerailes koju je Listz skladao nakon što su  Habsburgovci 1848.  svladali mađarsku revoluciju, ali i u spomen svom prijatelju  Chopinu koji je preminuo otprilike u to vrijeme.  Veličanstveni nastup završen je simfonijskom pjesmom Hungaria koja se djelomično temelji na Herojskom maršu u mađarskom  stilu iz 1840. godine.