Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gosti prepoznali Zaton

11.08.2011. 22:00
Gosti prepoznali Zaton


U Zatonu bilježe porast od 7 posto u dolascima te 5 posto u noćenjima, s time da se smještajni kapacitet nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu


Na današnjem položaju  mjesto Zaton razvijalo se od  kraja 17. stoljeća da bi danas  postalo jedan od najvećih turističkih bisera Jadrana.  Smješten između dvaju povijesnih gradova, Zadra i Nina, Zaton svojim pješčanim  plažama i morem najviše  kvalitete svake godine osvaja  sve veći broj gostiju. Zaton  smo posjetili u sklopu naše  zajedničke akcije Zadarskog  lista i Turističke zajednice  Zadarske županije “Biramo  najljepše mjesto, općinu i  grad”.
Prva lokacija koju turisti  posjećuju kada dođu u mjesto je ured Turističke zajednice Zaton, smješten uz glavnu cestu i označen velikim  slovom “I”. U uredu turiste  dočekuju ljubazni djelatnici  spremni uputiti, objasniti i  ponuditi bogatu paletu turističkih brošura o samom  mjestu, Zadru, Zadarskoj  županiji i cijeloj Hrvatskoj.  Odmah iza njega nalazi se  park Vlake, ogledni primjer  hortikulturalnog uređenja,  ali i mjesto na kojem se organiziraju sve veće manifestacije i koncerti. Osim što je  hortikulturalno uređen, u  parku su postavljene i klupe  za sjedenje, koševi za smeće  te sadržaji za djecu.
I ove godine direktorica  TZ-a, Dalija Pavlović  dočekuje nas s odličnim vijestima, porast dolazaka gostiju i više je nego zamjetan.  U Zatonu bilježe porast od 7  posto u dolascima te 5 posto  u noćenjima, s time da se  smještajni kapacitet nije mijenjao u odnosu na prošlu  godinu.
Patrolu nastavljamo kroz  mjesto. Uskim ulicama prolazimo kroz prošlost jedinstvene dalmatinske arhitekture sve do zatonske šetnice  koja spaja plaže Pliš i Jaz. Na  šetnici se radilo i ove godine  te je oko nje uređivana hortikultura, a jedan dio šetnice  je i popločavan. Bez  uljepšavanja nisu prošle ni  plaže i mulovi, a osim svojom  blizinom samom mjestu  plaže se mogu pohvaliti i  opremljenošću. Kante za sitni otpad, tuševi, kabine, kemijski WC-i i klupe neizostavni su sadržaji, a za najmanje na plažama se nalaze i  dječja igrališta. Spomenimo i  to da je kakvoća mora na  svim zatonskim plažama ocijenjena izvrsnom. 
Odmah iza šetnice nailazimo na povijesnu utvrdu  Kaštel, u ulazu u mjesto  prošli smo pokraj crkve Sv.  Nikole, a kao jedan od važnijih vidova turizma u Zatonu  se pojavljuje i podvodna arheologija. Naime, Zaton pod  svojim morem skriva pravo  arheološko blago.
Osim radova na šetnici i  plažama, i samo mjesto  doživjelo je ove godine neke  izmjene koje je direktorica  TZ-a Dalija nazvala ključnim  za turizam. Naime, rekonstruirana je jedna od glavnih  prometnica kroz mjesto uz  koju je postavljena i vodovodna i električna mreža te  pedeset novih stupova javne  rasvjete. Uz smeđu signalizaciju koja je postavljena  kroz cijelo mjesto to je i više  nego dovoljno za ugodnu  vožnju.
Još jedna od prednosti Zatona je i blizina Turističkog  naselja Zaton koje se jednim  dijelom nalazi na području  Zatona, a drugim na području Nina. Naselje nudi  pješčane plaže, vrhunsku  hortikulturalnu uređenost,  bogatstvo vodenih sadržaja i  odličnu gastroponudu.
Može se zaključiti kako  Zaton ima predispozicije da  postane jedno od vodećih turističkih mjesta na Jadranu.


Bogato zatonsko ljeto




Svojim gostima Zaton nudi i bogato kulturno, zabavno i sportsko ljeto. U  mjesnoj crkvi i osnovnoj školi održavaju se koncerti klasične glazbe, dok su  stari običaji i dalmatinska kultura gostima prezentirani nastupima KUD-ova i  klapa. Tako je i ove godine organizirana večer folklora i starih običaja “Moj  Zatone Kuntrada te diči”, te pjesničko-klapska večer “Kanti na Kuntradi”.  Glavna zvijezda ovogodišnjeg zatonskog ljeta bio je Jole koji je rasplesao  goste vrhunskim koncertom, a 13. kolovoza u Perivoju Vlaka održat će se još  jedan veliki koncert Bralića i klape Intrada te Zorana Jelenkovića. Od sportskih  događanja spomenimo turnir u malom nogometu te nogomet za žene.