Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Mala Švicarska”

11.08.2011. 22:00


Hrvatska je postala “mala Švicarska”, ali ne onako kako je to želio i  govorio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, gospodarskim prosperitetom i bogatstvom, nego siromaštvom dijela hrvatskih građana koje je u dužničko ropstvo bacio streloviti rast švicarskog franka.
Temom obuzdavanja švicarske valute i spašavanja dužnika ovih se dana  u Hrvatskoj bave gotovo svi, Vlada,  banke, HNB, ekonomski analitičari,  Nezavisni sindikati, političari, dužnici… Dok se nabacuju prijedlozima rate kredita ne čekaju, švicarac je iako je  neznatno kliznuo prišao euru, a istovremeno globalna ekonomska kretanja nisu obećavajuća pa se hrvatskom gospodarstvu u bližoj budućnosti dobro ne piše. Bez obzira što premijerka Jadranka Kosor ustrajno  priča o gospodarskom oporavku, koji,  eto, ne vidi i ne razumije Zoran Milanović, građani koji su se zadužili u  švicarcima odavno ne mogu slušati  takve bajke jer naprosto nemaju novaca, ne zarađuju više, ne mogu pronaći bolje plaćene poslove jer se ne  otvaraju nova radna mjesta i sve se u  začaranom krugu zaustavi na papagajskoj konstataciji da se neće ništa  promijeniti dok se ne osnaži gospodarstvo, a ono se, uništavano godinama, ne oporavlja preko noći, niti  blizu toliko brzo koliko je sprintao  franak.
U središtu su pozornosti trenutačno dužnici u francima, no teško se  otplaćuju i krediti u eurima i kunama  jer su troškovi života narasli, a plaće  ostale iste ili pale. Pa tko će za sve one  koji su doista povjerovali da je Hrvatska na putu da postane bogata,”mala Švicarska”, smisliti dovoljno  učinkovitih planova da bi se izvukli iz  dužničkih okova, a da bi banke ostale  zadovoljne profitom?
U često puta ponavljani problem  trošenja iznad vlastitih mogućnosti  upali su građani, države i sada se u  ekonomsku problematiku redom petljaju političari. U izbornoj godini ne  bi smio rasti broj nezadovoljnih  građana, siromašnih, nezaposlenih,  onih koji ne vjeruju da im postojeća  garnitura na vlasti može pomoći pa se  i Vlada upregnula bankama pokazati  zube. Pale su ideje, obećava se smanjenje kamata…
I u oporbi su osjetili da moraju  progovoriti o franku, da se pokaže da  je na strani Kukuriku koalicije hrvatska ekonomska pamet za koju treba glasati na predstojećim parlamentarnim izborima. SDP-ov ekonomski  stručnjak Grčić doima se kao da financijska kretanja ima u malom prstu,  no građani sve teže vjeruju političarima dok se ne prijeđe s riječi na djela.
Zasad svi ponajviše predizborno  zbore, da se ne kaže mlate praznu  slamu što posljednjih dana iako na  odmoru neumorno rade premijerka i  šef SDP-a.
Na Milanovićeve kritike “s visoka”,  ne suzdržavši se, nisko je odgovorila  premijerka Kosor nazvavši Kukuriku  koaliciju, kaolicijom “peka, roštilj…”,  lider SDP-a prozvao je premijerku da  bi se samo svađala dok zemlja uzdiše u  teškoj gospodarskoj krizi.
Već uobičajeno nepovjerenje prema  političarima kada se radi o ekonomskim pitanjima, u izbornoj godini biva  još veće jer su svi spremni obećati sve  samo da se dočepaju vlasti, pa ako će  franak opet rasti…
Nesumnjvo teški gospodarski problemi pritišću “malu Švicarsku” no  prije nego li se s njima uhvati u  koštac Vlada se nakon slavlja u Kninu i alke u Sinju, odlučila odmoriti.
Dok se premijerka odmara u Bolu,  osiromašena nacija, uspaničena  zbog švicarca, bavi se bolima bivšeg  premijera Sanadera…