Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poigravanje seksualnim motivima

11.08.2011. 22:00
Poigravanje seksualnim motivima


Treći dan festivala Zadar snova bio je definitivno prožet erosom i poigravanjem seksualnim motivima, od predstave pa do filma. Naime, nakon što je prikazan posljednji, IV. čin Čehovljeve drame “Tri sestre”, u Sv. Dominiku je odigrana predstava “Rozamunda”. Predstavu izvodi Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, a dvoje glumaca Tihana Ćulafić i Marinko Leš izveli su vrhunski performans iznenadivši publiku.
Radnja počinje na željeznom krevetu ispunjenom vodom dok dvoje glumaca kroz priču režanjem, urlanjem, monolozima i grčevitim gestama pokušavaju prikazati ljubav, strast i bol. Kako “Rozamunda” obiluje eksplicitnim scenama seksualnosti i golotinje nije baš za svačiji ukus, ali oni koji su odlučili pogledati “Rozamundu” nisu pogriješili jer se radi o jednom od boljih djela postdramskog kazališta.
“Rozamundu” je režirala glumica i ravnateljica Dramskog programa Splitskog kazališnog ljeta, Senka Bulić, a radi se o trećem dramoletu iz ciklusa “Drame princeza” koji još čine “Snjeguljica”, “Trnoružica”, “Stijena” i “Jackie”. Rozamunda je bila ciparska princeza iz razdoblja renesanse, ali i lik izgubljene Schubertove opere. Stiješnjena između tjeskobne krize žene pisca i silovitog, ali ambivalentnog odnosa s partnerom Fulviom, ona postavlja pitanje određuje li lik “spisateljice” njezino vlastito tijelo. Spisateljica Rozamunda se pokušava istrgnuti iz simboličkog poretka čime podriva osnove tvorbenih kategorija identiteta kao što su žudnja, seks i seksualni identitet.
Nakon “Rozamunde” u Sv. Donatu prikazan je filmski dio programa trećeg dana festivala. Pod nazivom “Erotske igre” prikazan je program od osam hrvatskih kratkih filmova nastalih prema motivima kratke priče “Igra tucanja” Tarika Kulenovića. Kroz ovih osam filmova predstavilo se osam hrvatskih redatelja: Josip Žuvan, Daina Oniunas Pusić, Barbara Vekarić, Hana Jušić, Neda Radić, David Kapac, Filip Šovagović i Kristina Vuković. Sv. Donat je tako prvi put uz razne druge manifestacije ugostio i jednu erotsku večer.
– Program festivala provodimo već godinama u Sv. Donatu tako da je taj odabir prostora i više nego logičan. 58. festival filma u Puli pripremio nam je tri večeri kratkog filma za ovogodišnji program. Radi se o selektorima koji zaista znaju svoj posao i mi se ne miješamo u njihov izbor, rekla je koordinatorica festivala Samanta Stepčić.
O ukusima se ne raspravlja, no sudeći po popunjenosti Sv. Donata zadarskoj publici izbor selekcije se itekako svidio.


Otkazana posljednja predstava


Iz udruge Zadar snova stigla je obavijest kako imaju “neugodnu obavezu  obavijestiti javnost da posljednji program i programirani finale ovogodišnjeg  festivala, predstava ‘Seigradi’ talijanske grupe Santasangre, koja je bila  planirana u programu za nedjelju, 14. kolovoza, nažalost neće biti održana.  Budući je program u svom integralnom obliku objavljen u medijima te na  press konferenciji, a da je obavijest o otkazivanju najma dvorane iz  Hrvatskog narodnog kazališta, zbog kako nam je rečeno odluke o početku  radova u dvorani, stigla nakon tih javnih objava, te obzirom da, kako je svima  poznato, u Zadru ne postoji alternativna dvorana koja bi mogla ugostiti  predstavu koja koristi hologramsku tehnologiju, jedino što nam je preostalo  je dužnost o tome obavijestiti zainteresiranu javnost te raskinuti ugovor na  štetu festivala, ali jasno ponajviše na žalost građana koji su ovaj program  platili, i posebno publike koja predstavu na kraju neće biti u prilici vidjeti.
Uz još jednu ispriku, zahvaljujemo publici na razumijevanju”, navodi  organizator Kristijan Mičić.
– Nikakav ugovor nije potpisan. Prije mjesec dana rekao sam organizatoru  da to vjerojatno neće biti izvedivo, radovi su počeli u ponedjeljak, ali je unatoč  tome prostor uvršten u program festivala, prokomentirao je ravnatelj HNK  Zadar Renato Švorinić.