Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Spoj mladenačkog šarma i obiteljske tradicije

11.08.2011. 22:00
Spoj mladenačkog šarma i obiteljske tradicije


U neposrednoj blizini impresivnih ostataka crkvice  Stomorica, na svojevrsnim  “vratima zadarskog Varoša,  smjestio se restaurant “Bruschetta”, vlasnika Božidara  Vedrića, koji je ugostiteljski  zanat počeo peći još u dobi  od trinaest godina u konobi  “Bepo” svog oca.
Iako otvorena prošle godine, “Bruschetta” je u proteklom razdoblju brzo stekla  naklonost brojnih ljubitelja  dobrog zalogaja i birane kapljice, kako iz našeg grada,  tako i među brojnim gostima  iz svih krajeva svijeta. Za  njihovo zadovoljstvo brine  se ekipa kuhara kojima je na  čelu chef Dalibor Pavlović,  zatim dva pizzaiola, pet konobara i četiri servirke. Vlasnik, Božidar Vedrić, posebno  je ponosan što je onima željnim gastronomskih užitaka  ovaj restaurant na raspolaganju ne samo ljetnih mjeseci, nego i tijekom čitave  godine. O kvaliteti ovog objekta i entuzijazmu kojim su  pristupili svom poslu najbolje govori i lanjska nagrada  “Nasmiješeno Sunce” za izniman doprinos odvijanju  turističke sezone koju im je  dodijelila Turistička zajednica Zadarske županije.
– Gosti iz ciloga svita, različito misle, ali jednako  uživaju u Bruschetti, kaže  vrsni poznavatelj gastronomije, prof. dr. Ante Kolega, a  kako nam otkriva vlasnik  Božidar Vedrić, nedavno je  na objed svratio i mađarski  premijer Viktor Orban.
Tijekom našeg posjeta,  uvod u obrok bile su bruschette s tartufima i pancetom proizvedenom u  Briševu, serviranima uz pjenicu od mrkve, šafrana i  maslina začinjenom s pestom genovese. Kao toplo  predjelo usluženi su crni  rižot i rižot od šafrana garnirani u košari od ananasa i  crvene paprike, a uz taj dio  obroka posluženo je vino  Kulica, vinarije “Figurica”,  kupaža maraštine i debita iz  2009.
Kao glavno jelo posluženi  su medaljoni od grdobine uz  Cabernet sauvignon berba  2008. Badelove vinarije u  Benkovcu. Kao desert poslužena je torta od naranče s  biskvitom od čokolade uz  Muškat otonel 2009. vinarije  Kozlović. Slijed jela i vina  majstorski nam je servirao  konobar Zvone Šarlija.
Na jelovniku “Bruschette”  mogu se naći još mnoga zanimljiva jela, među kojima se  ističu njoki s pestom genovese, tagliatelle zelene sa  škampima, teleći medaljoni  u umaku od prošeka i šljiva,  kao i izbor različitih rižota,  tjestenina i pizza. Posebnost  su i sezonska jela koja se u  ovom restaurantu spremaju  u vrijeme sezone domaćih  specijaliteta poput divljih  šparoga, artičoka, morskih  plodova i drugog. Također  vrijedi istaknuti da u “Bruschetti” nastoje sve namirnice za koje je moguće nabavljati iz ovoga kraja pa se  tu tako služi Krnčevićev  pršut iz Zemunika, Žamperin kozji sir s Dugog otoka i  maslinovo ulje iz Novigrada  Ivice Vlatkovića.


Medaljoni od grdobine (za 4 osobe)


Sastojci:
400 g fileta od grdobine
200 g cherry rajčice
200 g svježih mahuna
ribljeg temeljca po potrebi
bijelo vino, bijeli luk, Grana padano, sol, papar, majčina dušica
Grdobinu se izreže na komade, posoli i blago popapri, uvalja u brašno  i kratko proprži na jakoj vatri na maslinovom ulju te podlije bijelim vinom uz  dodatak nasjeckanog bijelog luka i ribanog sira Grana padano te kuhamo  na laganijoj vatri uz zalijevanje ribljim temeljcem. Kada se umak dobro  prožme dodaju mu se chery rajčice prerezane na pola i ranije skuhane  mahune. Povrće se kratko promiješa da se poveže s ostalim sastojcima i  pospe s majčinom dušicom. Vrijeme pripreme 10-12 minuta.