Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sunce, čisto more i pijesak pod nogama – Privlaka

11.08.2011. 22:00
Sunce, čisto more i pijesak  pod nogama – Privlaka


Uz Mostinu, Privlaka ima još nekoliko pjeskovitih plaža, a uglavnom su sve opremljene WC-ima, tuševima, kabinama i kantama za sitni otpad


Privlaka se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1296. godine kao vinogradarsko mjesto. Mjesto je  to sabunjara koji su svojim  drvenim brodovima razvozili  pijesak uzduž cijele hrvatske  obale, a to je i lokacija koju  smo odlučili ovog tjedna  predstaviti u sklopu naše zajedničke akcije Zadarskog  lista i Turističke zajednice  Zadarske županije “Biramo  najljepše mjesto, općinu i  grad”.
Smještena je na prostranom, ravnom poluotoku  pjeskovita tla koji sa sjeveroistočne strane zatvara Ninski zaljev, a s jugozapadne  Zadarski kanal. Iako su se  nekad ekonomija i gospodarstvo ovog mjesta zasnivali na sabunu i ribarstvu,  danas je Privlaka turističko  mjesto koje se trudi svojim  gostima pružiti pravi  doživljaj Dalmacije. Zbog  brojnih pjeskovitih plaža,  plitkog i pjeskovitog tla ovo  mjesto idealno je za obiteljski turizam, a zahvaljujući  ljekovitom blatu ima potencijal i za razvoj zdravstvenog  turizma.
Na samom ulazu u mjesto  stoji tabla dobrodošlice koja  goste pozdravlja na četiri jezika, uključujući hrvatski.  Primjećujemo da bi se na  ulazu u mjesto još trebalo  poraditi na hortikulturi, ali  to nadoknađuje prilaz zgradi  Općine i ureda Turističke zajednice. Osim pitara s cvijećem postavljenih na rasvjetne stupove, uređena je  zelena i cvjetna površina oko  zgrade, a ispred ureda TIC-a  od ove godine postavljen je i  stari brod okićen u ribarske  mreže i cvijeće. Odmah uz  ured TIC-a veliki broj kupača  uživa u glavnoj plaži Mostina. Nekoliko njih koristi  blagodati ljekovitog blata.  Uz Mostinu, Privlaka ima još  nekoliko pjeskovitih plaža, a  uglavnom su sve opremljene  WC-ima, tuševima, kabinama i kantama za sitni otpad.  U ugodno uređenom Turističkom uredu turisti mogu  dobiti sve informacije o  mjestu, brojne brošure i prospekte, a na velikom broju  lokacija postavljena je i  smeđa i bijela signalizacija.
U Turističkom uredu uputili su nas u novosti kojih ove  godine ima nekoliko. Naime,  osim broda ispred TIC-a, u  Privlaci je ove godine uređen  i prekrasan vidikovac te postavljena nova tabla na ulazu  u mjesto.
Također, direktorica TZ  Privlaka Iva Zorić istaknula  je kako se i ove godine, u  odnosu na prethodnu, osjeti  lagani porast u broju dolazaka turista.
Stara jezgra, koju mještani  nazivaju Selo, savršen je  ogled malih starinskih dalmatinskih kala i visokih kamenih kuća sa zelenim škurama. Na lokalnoj šetnici zatekli smo veliki broj kupača  koji uživaju u čistom moru, a  u večernjim satima lijepa privlačka šetnica idealno je  mjesto za odmor na jednoj  od brojnih klupa i uživanje u  zalasku sunca i svježem povjetarcu s mora.
Osim što ga mogu vidjeti,  gosti koji dođu u Privlaku  mogu ovo malo dalmatinsko  mjesto i doživjeti. Naime, u  TZ općine Privlaka pobrinuli  su se i ove godine za bogato  kulturno-zabavno ljeto.  Glavni adut ponude malog  ribarskog mjesta su svakako  ribarske večeri, ali zahvaljujući revitalizaciji vinogradarstva sve češće su i manifestacije vezane uz vino pa  su tako privlački gosti u  srpnju mogli sudjelovati na  degustaciji domaćih vina. U  Privlaci se održava i već tradicionalni susret klapa “Pisma na kolištu”, a glavna fešta  “Privlačka noć” ove godine  dovela je poznatog zadarskog pjevača Mladena Grdovića.


Vidikovac – ponos Privlake




Od ove godine privlački gosti mogu uživati u jedinstvenom pogledu na more i Velebit s novog privlačkog vidikovca. Vidikovac je izgrađen u Turističkom naselju Sabunike, a opremljen je svim potrebnim sadržajima za odmor. Na vidikovcu su postavljene klupice i pitari sa cvijećem te zaštitni zidić. Do vidikovca s obje strane vodi šljunčana šetnica, koja je također opremljena klupama, a za uživanje u večernjim satima postavljena je vanjska rasvjeta. I oko vidikovca i šetnice uređena je hortikultura tako da turisti i domaći mogu u potpunosti uživati u ovom jedinstvenom pogledu u Zadarskoj županiji.