Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trideset godina ljubavi za najljepši vrt

11.08.2011. 22:00
Trideset godina ljubavi za najljepši vrt


U sklopu zajedničke akcije  Zadarskog lista i Turističke  zajednice Zadarske županije  “Biramo najljepši vrt” prvi  put predstavljamo vrt obitelji  Milutin iz Vrsi. Vrt u koji je  uloženo trideset godina rada,  svake godine iznenadi susjede nekom novom atrakcijom, a o njemu se zajedničkim snagama brinu Marko i supruga Ljiljana, sin Mario te kći Ljubica.
Još je jedna posebnost ovoga vrta, a to je da je svo  cvijeće, kojeg zaista ima u  izobilju, iz vlastite sadnje, što  znači da ga Milutini sami uzgajaju i obrađuju. Stoga ni ne  čudi da sin Mario vodi tvrtku  koja se bavi uređenjem vrtova i okućnica.
Vrtom dominira cvijeće.  Od mnoštva elera, koji čak i u  ovoj vrućini zadržavaju  svježinu, pa preko dalija, kadifa, suhog cvijeća, u vrtu  obitelji Milutin krije se i posebno cvijeće koje su  žene u mjestu nazvale Markovo jaje.  Naime, kako nikako  nisu uspjeli pronaći  točno ime cvijeta, a  nalikuje manjim  ptičjim jajima susjede su ga odlučile nazvati Markovo jaje.  Osim cvijeća, vrtom  dominira i prekrasna  velika fontana te kamenjar u kojem su se smjestile lutke obučene u narodne  nošnje Vrsi i Karlovca.
Turisti nikad ne prođu pokraj ovog vrta, a da ne zastanu i fotografiraju. Sudeći  prema ovoj obitelji, ljubav  prema cvijeću je nasljedna.
– To je, mogu reći, i tradicija jer su i moji roditelji,  posebno otac bili naklonjeni cvijeću, a onda smo i mi  pomalo svi naslijedili tu ljubav, tako da svi mi sudjelujemo u tom radu, kaže  Marko.