Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadranin umjetnički ravnatelj rapskog festivala

11.08.2011. 22:00
Zadranin umjetnički  ravnatelj rapskog festivala


Najpoznatiji zadarski orguljaš Edmund Andler-Borić,  koji je nedavno nastupio i u sklopu Glezbenih večeri u Sv.  Donatu, bit će umjetnički ravnatelj novoosnovanog Rapskog  orguljaškog festivala “Petar Nakić”.  Festival će se održati od 16.  do 19. kolovoza u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije  na Rabu, a četiri koncerta održat će se na obnovljenim povijesnim orguljama velikog hrvatskog graditelja Petra Nakića iz  18. stoljeća. Orgulje na kojima će se koncertirati četiri dana za  redom instrument su iznimne vrijednosti hrvatsko-venecijanskog graditelja. Manje je poznato kako je ovaj vrsni graditelj  orgulja i ostalih manjih glazbenih instrumeneta rodom iz Bulića  pokraj Benkovca.
– Glavni cilj Rapskog orguljaškog festivala je publici, kroz  koncerte, predstaviti obnovljene orgulje. Naime, na obnovu su  utrošeni novci poreznih obveznika, a čini se, u zadnje vrijeme,  kad se nešto obnavlja da se radi zbog obnove same, a ne radi  ljudi. Mi želimo da bude upravo suprotno s rapskim orguljama.  Ujedno radi se o jedinstvenom instrumentu, jednom od rijetkih  sačuvanih ovog graditelja u Hrvatskoj i šteta je  da se u  zadarskom kraju, odakle je Nakić porijeklom, ne napravi replika  njegovih instrumenata, kazao je Borić.
Na festivalu će nastupiti poznati hrvatski orguljaši Ljerka  Očić, Mirko Jankov, Katarina Javora i Edmund Andler-Borić  kao umjetnički ravnatelj festivala. Tu su naravno i zanimljivi  gosti: Ana Butković, flauta i sopranistice: Alma Karmelić i  Marija Lešaja. Festivalom, u organizaciji POU Rab i Društva za  promicanje orguljaške glazbene umjetnosti Franjo Dugan, te uz  potporu Ministartva kulture RH i Grada Raba, željela se  skrenuti pozornost na veliku baštinsku vrijednost koju predstavljaju orgulje Petra Nakića. Cilj je od ove godine stvoriti  trajnu tradiciju.
– Naravno da se nadamo kako će ovaj festival postati tradicija.  Otoci su nam i inače malo tanki što se tiče zaokruženih festivala,  a orguljaški festival ne samo da će revitalizirati samo mjesto  nego pridonosi i njegovoj turističoj ponudi, zaključio je Borić.