Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Preminuo Davor Špar kojem je susjed u Ruplju pucao u glavu

11.08.2016. 22:00
Preminuo Davor Špar kojem je susjed u Ruplju pucao u glavu


Vidak je uhićen odmah nakon što je počinio kazneno djelo, a policija je izvijestila kako je do oružanog obračuna došlo nakon verbalnog sukoba koji se odigrao na asfaltnom puteljku ispred Šparova imanja
U petak ujutro, oko 8 sati, u zadarskoj Općoj bolnici preminuo je 45-godišnji Davor Špar kojemu je u prošli petak, oko 18 sati u Ruplju, hicem iz pištolja u glavu pucao njegov sumještanin Svetko Vidak (61), potvrdio nam je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice i šef JIL-a gdje je Špar s teškim i po život opasnim ozljedama ležao posljednjih sedam dana.
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru otvorilo je istragu u ovom slučaju tereteći Vidaka za teško ubojstvo u pokušaju, a nakon što je Špar preminuo naložili su i obdukciju kako bi se konstatirale sve ozljede i uzrok smrti, ali i izuzeo metak kojim je propucan.
Vidak je uhićen odmah nakon što je počinio kazneno djelo, a policija je izvijestila kako je do oružanog obračuna došlo nakon verbalnog sukoba koji se odigrao na asfaltnom puteljku ispred Šparova imanja. U nedjelju je Vidaka saslušao županijski državni odvjetnik, nakon čega je prepraćen sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji je prihvatio zahtjev tužiteljstva i Vidaku odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana zbog opasnosti da bi na slobodi mogao dovršiti kazneno djelo, ali i utjecati na svjedoke događaja.
Razlozi zbog kojih je Vidak iz neposredne blizine Šparu u potiljak ispalio hitac iz pištolja kalibra 6,75 milimetara nije službeno obznanjen, a neslužbeno se moglo doznati kako je on povezan sa zategnutim odnosima između Špara i Njemca Geralda Schulla koji je s njim još 2014. godine sklopio ugovor o najmu kuće i terena na 20.000 metara četvornih. Schull je, među ostalim, na tom terenu smjestio svoje pse – trofejne haskije i sibirske malamute koje je uzgajao. Kako su njihovi odnosi zahladili, što je u ožujku ove godine dovelo do toga da se Špar odlučio deložirati Nijemca dok ga nije bilo u kući i to tako što mu je dio stvari ubacio u njegov kombi koji je potom dizalicom vučne službe izmjestio izvan svog terena te promijenio brave, Nijemac je angažirao Vidaka da brine o psima. No, u prošli petak, kako neslužbeno doznajemo, Špar navodno nije dozvolio Vidaku ulaz na imanje i prilaz psima. Žestoko su se posvađali, a sukob je okončan krvoprolićem.
Županijsko državno odvjetništvo po dovršetku istrage trebalo bi protiv Vidaka podnijeti optužnicu za ubojstvo za što zakon predviđa kaznu zatvora od pet do 20 godina.
Zanimljivo je spomenuti da se Vidak pred ŽDO-om nije branio, već je iskoristio zakonsko pravo za šutnjom, a Nijemcu koji ga je angažirao da se brine o psima Geraldu Schullu izgubio se, odmah nakon pucnjave, svaki trag. Do njega je pokušala doći zadarska policija, no do danas im se, kako doznajemo, nije javio. Mobilni teefon koji je koristio dok je boravio u Hrvatskoj zvoni u što smo se sami uvjerili, no on ne odgovara na pozive. Ljudi bliski obitelji Špar čak sumnjaju da je on potaknuo Vidaka. Također, pitanje je li on uopće još uvijek na području Republike Hrvatske.