Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grožđe iz Korlata za vrhunska vina

Autor: Ivan Stagličić

11.09.2008. 22:00
Grožđe iz Korlata za vrhunska vina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Težnja za vrhunskim proizvodom očituje se već i u procesu berbe, budući da se grožđe ne bere u već uobičajene plastične vreće, nego posebne kašete koje sprječavaju da se grožđe prilikom berbe zgnječi i tako započne neplaniranu samostalnu fermentaciju i oksidaciju
Na nasadima vinograda tvrtke “Badel 1862” Vinarija Benkovac kod Korlata, u tijeku je berba grožđa. Riječ je o mladim vinogradima koji su posađeni u razdoblju od 2004. – 2007. godine, a sorte su merlot, sirach i cabernet sauvignon. Riječ je o posebnom projektu vinograda na kamenu koji je u ovome području Ravnih kotara bio pionirski pothvat, rekao nam je Božo Škara, tehnolog na vinogradarskim imanjima Vinarije Benkovac.
– To vam je bio pravi krš, sad je to samljeveno i tu su kombinirani zemlja i kamen. Ima pojedinih lokaliteta gdje je pretežno zemlja, ali može se reći da je na tri četvrtine imanja kamen. Mi smo među prvima počeli s takvom vrstom proizvodnje koja je sad krenula u provedbu i drugdje, kazao je Škara.
Posebnost ovog vinogradarskog imanja svakako je i to što se ovdje namjerava proizvoditi vrhunsko vino i to u Vinariji Benkovac ni ne kriju. Težnja za vrhunskim proizvodom očituje se već i u procesu berbe, budući da se grožđe ne bere u već uobičajene plastične vreće, nego posebne kašete koje sprječavaju da se grožđe prigodom berbe zgnječi i tako započne neplaniranu samostalnu fermentaciju i oksidaciju, pa u pogone vinarije dolazi neoštećeno. Na vinogradarskim imanjima Vinarije Benkovac u Korlatu ima inače 540.000 trsova na sto i tri hektra površine, a namjerava se još proširiti.
O ozbiljnosti nastojanja djelatnika Badela 1862 – Vinarije Benkovac da proizvedu vrhunsko vino s područja Zadarske županije, svjedoči i proces obnove i modernizacije u samoj vinariji čiji pogoni imaju impozantni kapacitet od šest milijuna litara, koji je trenutačno iskorišten oko šezdeset posto, kako doznajemo od Željka Pavlovića, voditelja vinogradarske proizvodnje, koji nas je proveo kroz pogon i pokazao nove vinovnike od inoksa, kapaciteta četrdeset, šesnaest i devet tisuća litara. Također je u tijeku presvlačenje betonskih spremnika za vino koji se presvlače čelikom. Trenutačno se u benkovačkoj Vinariji proizvodi benkovački rose te stolna crna i bijela vina koja se dalje pune u boce u pogonima Badela 1862. Rose koji je već stekao dobru reputaciju i redovite potrošače, proizvodi se ovdje posebnim procesom maceracije u kojemu se odvaja boja iz pokožice bobica, a za one koji ne znaju, valja reći da se rose vino dobiva od crnoga grožđa.
S vinogradarskoga imanja u Korlatu očekuje se pokretanje proizvodnje vrhunskoga vina, jednog od rijetkih proizvoda kojim Zadarska županija još oskudijeva. Očekivani urod iznosi oko stotinu tona grožđa. Dosadašnji eksperimenti s manjim količinama, koji su provedeni pošle godine, pokazali su da ostvarenje ovog cilja izgleda sasvim realno. Manje eksperimentalne količne vina koje su proizvedene, dobile su vioske ocjene među kušačima.
– Naš cilj je ekstra kvaliteta, kazao nam je Željko Pavlović kojemu smo kao i njegovim suradnicima na odlasku zaželjeli uspjeh u tom projektu, budući da je doista krajnje vrijeme da vinorodno područje sjeverne Dalmacije konačno dobije i svoj vrhunski konačni proizvod – vino iz benkovačkog vinogorja.