Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Invalidi na Olimpijskom danu u Mocirama

Autor: Siniša Klarica

11.09.2008. 22:00
Invalidi na Olimpijskom danu u Mocirama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Sport je iznimno važan za naš oporavak, a zadarska HVIDR-a je među prvima govorila o potrebi zajedništva ratnih i civilnih invalida. Zato smo i najjači u Hrvatskoj po razumijevanju Grada i Županije. Zajedničkim sredstvima su nam priskrbili pokretnu elektronsku metu u koju puca baš i Ivica Bratanović, kaže Klaudijo Vidaić
Zadarska HVIDR-a zajedno s Udrugom za sport i rekreaciju invalida Zadra organizirala je prekjučer u streljani Mocire obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana. Invalidi natjecatelji obučeni u bijele majice, kao simbol prijateljstva među ljudima i narodima, susreli su se u streljaštvu, šahu i stolnom tenisu.
Promotori Hrvatske
– Unutar naše udruge postoje Streljački klub Zadar i Donat, Stolnoteniski klub Sv. Krševan, Šahovski klub HVIDR-a Zadar te Klub za sportski ribolov “Škartoc”, Plivački klub Sv. Nikola. Ovim se nismo samo htjeli priključiti obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana, nego i zahvaliti hrvatskim sportašima u promociji naše države u svijetu. U tom poslu su se pokazali kao najbolji ambasadori, puno prepoznatljiviji od raznih političara, kazao je Klaudijo Vidaić.
Poznato je da Zadar ima dugu tradiciju invalidskog sporta koju danas u Pekingu nastavlja Ivica Bratanović, kojemu su samo dva kruga nedostajala za ulazak u finale. Nekad su Marinko Vidaić i njegovi kolege u rollballu bili “strah i trepet” za sve svoje protivnike diljem Europe i svijeta. Prema Vidaićevim riječima, u Londonu se očekuju barem dva Zadranina, među kojima će u streljaštvu sigurno nastupiti Saša Grdović, koji ove godine nije imao vremena upucati olimpijsku normu.
– Sport je strahovito važan za naš oporavak, a zadarska HVIDR-a je među prvima govorila o potrebi zajedništva ratnih i civilnih invalida. Zato smo i najjači u Hrvatskoj po razumijevanju Grada i Županije. Zajedničkim sredstvima su nam priskrbili pokretnu elektronsku metu u koju puca baš i Ivica Bratanović te dvije kvalitetne zračne puške, dva zračna pištolja i jednu malokalibarsku pušku, rekao je Klaudijo Vidaić koji je pozvao sve invalide da se priključe sportskim klubovima, a ne da se povlače u sebe.
Što više, kroz vlastiti primjer i primjer svojih ratnih drugova i prijatelja, Vidaić jamči poboljšanje njihove zdravstvene situacije.
Njegov kolega i glavni animator za streljaštvo Tihomir Jurković ukazao je na primjeru baš tog sporta kako on itekako razvija koncentraciju i samokontrolu. Razmišljanje kako postići što bolji rezultat je barijera, kaže Jurković, prema razmišljanjima koja se u invalida stvaraju pri povlačenju u sebe.
Briga za članstvo
– Možete samo pretpostaviti što mi je bolest oduzela. Oduzela mi je padobransku dozvolu, profesionalnu vozačku dozvolu, oružni list za lovačku pušku, a oni odozgor prave biljke od nas. Zar je kljukanje tabletama jedino što nam je u zakonu ostavila država za koju smo se borili. Ovako, kroz sport, druženje nas koji smo stradali u ratu, mi se jedini razumijemo i jedini znamo što znači vapaj nekog od naših za pomoć. Kad žene u noći nazovu da se više ne može izdržati, tad toj obitelji priskačemo prvo mi, koji razumijemo cijelu situaciju, rekao je nekad jedan od ponajboljih zadarskih sportskih padobranaca Darijo Ćurković.
Ćurković je najbolje opisao hiperosjetljivost koju zadarski ratni invalidi pokazuju i prema stanju u društvu. Vidajić će dodati da su ga pitali: “Kako su to skupili hrabrosti i otkrili podatke iz registra koji se odnose na njihovo ranjavanje i stradavanje u ratu?”
– U ratu se nismo bojali jurišati na tenkove. Zar bismo se trebali bojati reći istinu? Koga se bojati i zbog čega? Mi smo u rat pošli kako bismo stvorili društvo gdje će svatko moći živjeti od svoje zarade, ali nas boli kad vidimo da danas ljudi prevrću smeće po kontejnerima, dodao je na kraju Vidaić, napominjući da je posebno žalosno što je zbog poznatih, nedavnih događanja u HVIDR-i status zadarske HVIDR-e u “mirovanju”. Što to mirovanje znači, nitko zadarskim vojnim invalidima još nije objasnio, ali oni i nadalje sudjeluju u aktivnostima, kakvo je i ovo prekjučerašnje obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana. Briga za svoje članove, poručuju zadarski ratni vojni invalidi, najvažnija je od svega.