Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mediteran u privlačkoj varijanti

Autor: Katarina Belić

11.09.2008. 22:00
Mediteran u privlačkoj varijanti

Foto: Filip BRALA



Pri završetku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” turistička patrola Zadarskog lista obišla je Privlaku.
Na samoj cesti pri ulasku u Privlaku osim tabele koja pozdravlja goste i označava početak mjesta uz rub ceste odmah do ureda TZ Privlake smješten je veliki plan cijelog mjesta, koji slikovito i precizno upućuje goste na sva važnija odredišta te ih informira o tome gdje se nalaze. Osim samog plana mjesta od ove godine turistima olakšava snalaženje i smeđa signalizacija koja je postavljena na glavnoj cesti, a vodi turiste do plaža, kampova, šetnice…
Pri dolasku u ured TZ općine Privlaka dočekala nas je simpatična direktorica TZ Privlaka Iva Zorić, koja nas je ukratko uputila u sve ono što se odvijalo ljeti u Privlaci te s ostalim sadržajima i aktivnostima koje su turistima uljepšavale boravak i učinile ga zanimljivim. Prije svega turisti su se mogli zabaviti aktivno igrajući razne sportove od kojih je odbojka na pijesku najpopularnija, a za one avanturističkog duha postojala je mogućnost najma morskih skutera, pedalina ili skuada. Ni za one najmlađe nije nedostajalo aktivnosti i zanimljivosti uz golemi zabavni lunapark odmah uz samu obalu. Sva ta “zabava” nalazi se u blizini jedne od glavnih plaža u Privlaci Mostine, pored koje je odmah smješten kamp “Maritime”. Svaki dan u vrijeme turističke sezone plažu nadgleda “budno oko” spasioca koji srećom ovoga ljeta i nije imao mnogo posla. Plaža je pješčana kao i većina plaža u Privlaci, a odmah uz nju kroz cijelu obalu Privlake proteže se šetnica duga 7,5 km, pored koje je zasađeno cvijeće i cijeli jedan red palmi i raznih stabala.
– Osim ove plaže Privlaka svojim gostima nudi kao opciju i odlazak na plažu u Punti, plažu kod Virskog mosta, zatim na Škrapavcu i u Batalaži te plaže u turističkom naselju Sabunike, gdje je smješten i hotel Laguna koji ima predivno uređenu plažu, ali i cjelokupni smještaj koji je okrunjen četirima zvjezdicama, kazala nam je direktorica TZ općine Privlaka Iva Zorić.
U Privlaci je ove godine ljetni program “Privlačko ljeto 2008.” ponudio turistima brojne događaje i zanimljivosti kao sastavni dio onoga što Privlaka osim svojih prirodnih ljepota, baštine, povijesti mjesta i predivnog čistog mora može ponuditi svojim stranim i domaćim gostima. Iz programa kao posebno zanimljivo izdvaja se već poznata “Privlačka noć” te nastupi raznih sastava i klapa kao i brojne organizirane sportske aktivnosti i to u odbojci na pijesku i u nogometu.
U daljnjem obilasku Privlake uputili smo se u staru jezgru mjesta, točnije do trga Kolište. Na putu do tamo uz samu cestu susreli smo na više mjesta starosjedioce koji pored svojih izvornih i starinskih dalmatinskih kućica od kamena nude turistima pravi osjećaj povratka u prošlost, ali i mogućnosti da uživaju u plodovima i u radu domaćina koji pokraj ceste prodaju domaće proizvode: rajčicu, vino, rakiju, krastavce… Na trgu Kolište smješten je kafić Vruljica koji se nalazi na uzvisini s koje se pruža prekrasan pogled na okolne plaže, Virski most, na stari mul i na poznate privlačke brodove tzv. sabunjare.
Gotovo svaki Privlačanin ima u svom vlasništvu manji brodić ili barkicu, stoga se ribolov kao tradicija, način života i zarade u Privlaci njeguje od pamtivijeka.
Osim po brodovima sabunjarima i ribolovu mjesto Privlaka i njezini stanovnici poznati su i po dobrom vinu koje ima dugu tradiciju, o čemu svjedoče pisani dokumenti iz 13. st. u kojima se Privlaka prvi put spominje i to kao vinogradarsko mjesto.
Od kulturno-povijesnih znamenitosti domaći i strani turisti mogu se zabaviti još i razgledavanjem starih crkvi, kao što su župna crkva Sv. Marije zatim crkva Sv. Barbare, ostaci crkve Sv. Kate kao i posebno zanimljiva crkva Sv. Vida koja je smještena na brdu, a potječe iz 14. st. Uz svaku crkvu veže se i poneka zanimljivost, no ono što može posebno zaintrigirati i zabaviti sve koji posjete crkvu Sv. Vida je bunar Sokolar i priča vezana uz njegov nastanak, utemeljen na legendi o nesretnoj ljubavi.
Što se smještaja tiče u Privlaci jedan dio gostiju svoj smještaj pronađe u održavanim i uređenim privatnim kućama, odnosno apartmanima, a drugi dio turista se odluči ili za hotel Lagunu koji može udovoljiti i onim najzahtjevnijim gostima, jer u svojoj ponudi ima fitness, saunu, restoran i još mnoštvo toga, ili za apart hotel Bonex. Preostali dio turista svoj “privremeni dom” pronađe u jednom od četiri kampa: Maritime, Gara, Darinka i Medanić.
Od zabave za mlade najprivlačniji sadržaj nude kafići Bum i Barufa koji svojim izgledom, glazbom, sveukupnim ambijentom i nerijetko organiziranim nastupima sastava zadovoljavaju i one mlađe goste željne zabave do sitnih noćnih sati.
Najčešći turisti od stranih gostiju su Nijemci, Česi i Slovenci, a od domaćih gostiju ima mnogo vikendaša i to ponajviše iz Zagorja i Zagreba. Svake godine Privlaka nadopuni svoj sadržaj i ljetni program ili pak uljepša i oplemeni prostor uz obalu i same plaže ponajviše svježim cvijećem kao i novim klupama, zbog čega se gosti veoma često i vraćaju. Osim toga, prema trenutačnoj statistici ove godine se bilježi porast gostiju za 5 % u odnosu na prošlu godinu, a s obzirom da se u bliskoj budućnosti planira izgradnja marine pored trga Kolište, kako nam je kazala Iva Zorić, svake iduće godine se očekuje sve veći porast, kao i bolja struktura stranih i domaćih turista.