Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon mažoretkinja novost navijačice

Autor: Katarina Belić

11.09.2008. 22:00
Nakon mažoretkinja novost navijačice

Foto: Filip BRALA



Od 16. rujna počinju upisi u novu školsku godinu 2008./2009. u Dramsko-ritmičko-mažoret ansambl, čija je osnivačica i predsjednica Ella Dušević. Udruga službeno postoji još od 1999. godine i do sada su unutar nje djelovale tri sekcije: ritmička, dramska i mažoretkinje, no od ove godine, osim već uhodanih i dobro poznatih sekcija, program udruge se obogatio uvođenjem sekcije navijačica, koja bi uskoro trebala početi s radom.
Uvježbavanje i “upoznavanje” djevojaka s takvom vrstom plesa jedan je oblik priprema i prakse kako bi kasnije, ako to bude moguće, mogle svojim nastupima uveličati i upotpuniti razna sportska natjecanja.
– Od ove godine smo odlučili uvesti još i sekciju navijačica te se nadamo da ćemo na taj način privući i zainteresirati malo više i one starije, posebno srednjoškolce, pa da se i oni priključe našem programu, kazala je Martina Perković, voditeljica ansambla.
Svake godine ansambl broji sve više članova te nailazi i na podršku institucija uz potporu zadovoljnih roditelja i njihove djece. Članovi udruge su djeca, i to pretežno djevojčice, od tri godine do srednjoškolskih maturanata, koji su najstariji.
– Imamo zaista mnogo i djece i grupa. Kroz trajanje cijele školske godine ulaže se mnogo napora i truda da bi se na kraju svakoga polugodišta, znači za Božić i za kraj školske godine, što bolje “odradile” dvije glavne predstave u kazalištu, pri čijem izvođenju i cjelokupnom konstruiranju sudjeluje oko stotinjak djece. Tada svi imaju priliku nastupiti i pokazati sve ono što su naučili i usvojili uz pomoć stručnog tima koji ih predvodi, kazala je Perković.
Svaka predstava ima svoju temu koja se kasnije nastoji što zanimljivije i bolje “dočarati” na sceni i u skladu s tim bira se i glazba, odjeća, odnosno kostimi, razni rekviziti … Prošlogodišnja tema je bila “Morska” i “Sve-Mir”, a ove godine kako nam je kazala Perković glavna će tema biti vezana uz jednu bajku.
– Osim ritmičke sekcije, koja je vrlo aktivna, u posljednje vrijeme su se dogodile i značajne promjene u sekciji mažoretkinja. Naime, prvi put su na Državnom natjecanju mažoret sastava, koje se prošle godine održavalo u Biogradu, sudjelovale i predstavnice Zadra, “Zadarske mažoretkinje”, koje su sada i članice Hrvatskog mažoretskog saveza. Samo sudjelovanje je bilo veliki uspjeh, kaže Perković.
Cilj ove udruge je da se, uz što veći i bolji tim stručnih osoba, pomogne djeci da kroz praksu, rad i druženje prepoznaju svoje talente i sposobnosti koje će kasnije nadograđivati kroz život, a tu su i nezaobilazne i zanimljive zgode, natjecanja, nastupi, druženja…
Udruga “Ansambl” vrši obuku u Pomorskoj školi u više dvorana po dvaput tjedno za svaku pojedinu sekciju. Postoji desetak grupa od oko petnaestak članova i jedna od druge razlikuju se prema dobi svojih članova i po sekcijama. Kod mažoretkinja postoji također i posebna grupa od 13 članica koje se odaberu iz ostalih grupa s obzirom na pokazano znanje, trud i zalaganje te one kasnije sudjeluju na natjecanjima.
– Mislim da je korisno i dobro za djecu kada imaju mogućnosti da na ovakav jedan način provode svoje vrijeme, jer osim zabave kasnije preko natjecanja i u nastupima mnogo toga i nauče kroz trud, rad i odgovornost, zaključila je Perković.