Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Početak jest najteži, ali i najvažniji

Autor: Šime Ćurko

11.09.2009. 22:00
Početak jest najteži, ali i najvažniji

Foto: Filip BRALA



Početak sezone s tri gostovanja u četiri kola ključan je za konačan rasplet oko naraslih zadarskih ambicija, jer svaki možebitni bodovni zaostatak kasnije je teško nadoknaditi


Moglo je biti i lakše, ali u Dukat prvoj ligi svako je gostovanje zapravo teško. Osjetili su to i rukometaši Zadra Slada koji su lani s gostovanja donijeli četiri boda, sve u prvom dijelu sezone. Na proljeće su u gostima izgubili svih šest utakmica pa je posljednja pobjeda Zadra izvan Mocira ostala ona od 22. studenoga prošle godina kada su Zadrani slavili u Trogiru (27:26) koji je kasnije ispao iz lige. U prvom kolu nove sezone u nedjelju 13. rujna Zadar je u 17 sati gost Gorice. Roko Paleka, trener, zna kako se suprotstaviti momčadi koja je, poput većine klubova, na svom terenu itekako opasna.
– Koliko mi je poznato, Gorica će igrati slično kao i prošle godine, a to znači da je najvažnije zaustaviti njihovu kontru i polukontru. Ako ih svedemo na to, u napadu moraju igrati na našu postavljenu obranu, imamo otvoren put prema pozitivnom rezultatu, a za nas je to bod ili pobjeda. Lani smo u Velikoj Gorici odigrali jednu od naših najlošijih utakmica i stoga ovaj dvoboj doživljavam i kao priliku za popravak lošeg dojma koji smo tada ostavili – objašnjava Paleka. Od Zadrana tako ne treba očekivati odveć atraktivan rukomet, bit će to “rudarska” igra u kojoj je Zadru nužno što više lakih golova jer, baš kao i Gorica, ni Zadar nema takve pucače u napadu da bi tek tako mogao rješavati rušenje postavljene obrane. Pred novu sezonu u Mocirama ne kriju optimizam, vjeruju da momčad koju imaju može zauzeti jedno od prva dva mjesta koja izravno vode u viši rang. No, jedno su želje i procjene, a drugo realnost. Stoga će se stvarna snaga osvježenog Zadra moći vidjeti tek na parketu. Početak sezone s tri gostovanja u četiri kola ključan je za konačan rasplet oko naraslih zadarskih ambicija, jer svaki možebitni bodovni zaostatak kasnije je teško nadoknaditi. Protiv Gorice neće nastupiti kažnjeni (dvije utakmice) Ivan Buovac. Njegov nepromišljeni potez iz posljednjeg prošlosezonskog kola upozorenje je i ostalim igračima da paze na isključenja. Jer najmanji je problem što je Buovac morao protiv Đakova izaći s terena. Znatno je veća muka što neće biti na terenu protiv Gorice i Umaga, dvije momčadi koje su, jedna za drugom, u posljednje dvije sezone ispale iz Premijer lige. Riješena je dvojba oko nastupa Ivana Vučkovića, koji je u posljednji trenutak registriran i bit će na raspolaganju Paleki.
U 1. kolu igraju: Gorica – Zadar Slad (13. rujna, 17 sati), Ivančica Ivanec – Đakovo, Cetinka – Crikvenica, Senj – Solin, Arena Jadrograd – Kaštela Adriachem, Slatina – Županja, Umag – Prelog.