Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za bolju klimu u gradovima

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.09.2009. 22:00
Za bolju klimu u gradovima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Program obilježavanja Europskog tjedna kretanja na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Velikoj vijećnici Grada Zadra predstavio je zadarski dogradonačelnik Darko Kasap sa suradnicima, pozivajući građane da se u što većem broju uključe u različite aktivnosti i tako promoviraju zdrav način života


Grad Zadar prvi put se uključuje u Europski tjedan kretanja koji će se pod sloganom “Za bolju klimu u gradovima” obilježiti u cijeloj Hrvatskoj od 16. do 22. rujna ove godine. Program obilježavanja Europskog tjedna kretanja, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Velikoj vijećnici Grada Zadra, predstavio je zadarski dogradonačelnik Darko Kasap sa suradnicima, pozivajući građane da se u što većem broju uključe u različite aktivnosti i tako promoviraju zdrav način života.
Sportski susreti invalida
– Europski tjedan kretanja prošle godine obilježilo je desetak gradova u Hrvatskoj kojima se ove godine priključio i Zadar u cilju promocije zdravog načina života. Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja nosi naziv “Za bolju klimu u gradovima”, a njegovo obilježavanje počinje prezentacijom sustava za korištenje naftnog plina i sunčeve energije, govori dogradonačelnik Darko Kasap, dodajući kako će se prezentacija održati 16. rujna u Velikoj vijećnici Grada Zadra.
Riječ je o prezentaciji sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije otočnim mjesnim odborima te informiranje o natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva u svrhu sufinanciranja ugradnje sustava. Sudionici prezentacije su Jakov Bakić, diplomirani inženjer strojarstva i otočni mjesni odbori.
Obilježavanje Europskog tjedna kretanja u četvrtak, 17. rujna, nastavit će se sportskim susretom invalida i mapiranjem prepreka u kretanju osoba s invaliditetom, koji će se održati na Vitrenjaku. Sportski susret, koji uključuje plivanje i sjedeću odbojku, predstavio je Jakov Vidović, zamjenik pročelnika Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru, navodeći kako isti organiziraju Udruga tjelesnih invalida, HVIDR-a i Eko Zadar, a mogu se uključiti svi zainteresirani građani.
– Sportski susret na Vitrenju predviđa ulazak invalida u more preko rampe za invalide, plivanje i utakmicu sjedeće odbojke. Uz to, na Vitrenjaku će biti postavljen plan grada Zadra kako bi se invalidima pružila mogućnost obilježavanja prepreka na koje nailaze prilikom kretanja po gradu, kaže Vidović te nastavlja kako će na Vitrenjaku predstavnici “Vindije”, na svom štandu dijeliti zdrave proizvode.
Od Punte Bajlo do Pozdrava suncu
Atana Grbić, predsjednica Eko-Zadra, predstavila je aktivnosti najavljenje za petak, 18. rujna, kada će Branimirovoj obali, Narodnom trgu i Forumu biti postavljeni štandovi sa zdravim prehrambenim proizvodima. Na Narodnom trgu odražat će se i Sajam zdrave hrane tradicijskih proizvoda, a sve u organizaciji Eko – Zadra i “Vindije”.
Sportske aktivnosti djece, u subotu, 19. rujna, održat će se na stadionu ŠRC Višnjik. U iste će biti uključeni svi sportski klubovi kao i zainteresirani građani. U nedjelju, 20. rujna, održat će se biciklijada i to u organizaciji biciklističkih klubova “Donat” i “Zadar”. Biciklijada starta na Vidikovcu, a cilj je na Pozdravu suncu.
– Biciklijada, na koju se pozivaju svi građani, starta na Vidikovcu, a vozit će se dalje prema Žmirićima, Obali kneza Trpimira, Branimirovoj obali, Jazinama, Obali kralja Tomislava i Muraju, a cilj je Pozdrav suncu, pojasnila je Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za kulturu i sport u Gradu Zadru.
Za ponedjeljak, 21. rujna, predviđeno je igranje vrtićke djece u parkovima Vladimir Nazor i Vruljica te na Obali Petra Krešimira IV. Igri će prethoditi tjelovježba s trenerima.
Hodanje građana od Punte Bajlo do Pozdrava suncu najavljeno je za utorak, 22. rujna. Svi zainteresirani građani hodat će od Punte Bajlo prema Ulici kralja Dmitra Zvonimira, Među bedemima, na Muraju, do Pozdrava Suncu. Hodnju organiziraju Udruga Relax i Dijabetička udruga.
Danom bez automobila zaključit će se obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja. Tako će utorak, 22. rujna, od 7 do 17 sati Muraj bit zatvoren za automobilski promet. Dok Muraj bude zatvoren za promet, njime će proći sve skupine koje su sudjelovale u obilježavanju Europskog tjedna kretanja i zaustavit se na Pozdravu suncu, čime će se zaključiti sedmodnevna manifestacija pod gleslom “Za bolju klimu u gradovima”, a sve u cilju promicanja zdravog načina života.


 BESPLATAN GRADSKI PRIJEVOZ




Pozivajući građane da se u što većem broju uključuje u obilježavanje Europskog tjedna kretanja kako bi promovirali zdravi život, dogradonačelnik Kasap ponovio je riječi svoga kolege, također dogradonačelnika, Dražena Grgurovića kako je želja čelnih ljudi Grada Zadra da se u proračunu osigura 10 milijuna kuna za besplatan gradskih prijevoz svim građanima. Naime, time bi se značajno smanjilo korištenje osobnih automobila i doprinijelo čišćem zraku i zdravijim uvjetima života.


 PROGRAM TJEDNA KRETANJA


Europski tjedan kretanja obilježava se od 16. do 22. rujna ove godine. U srijedu, 16. rujna, odražat će se prezentacija sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije u Velikoj vijećenici Grada Zadra s početkom u 11 sati. Sportski susreti invalida i mapiranje prepreka u kretanju osoba s invaliditetom održat će se u četvrtak, 17. rujna, na Vitrenjaku. Na Branimirovoj obali, Narodnom trgu i Forumu, u petak, 18. rujna, bit će postavljeni štandovi sa zdravim prehrambenim proizvodima uz održavanja Sajma zdrave hrane tradicijskih proizvoda.
U ŠRC Višnjik, u subotu, 19. rujna, održat će se sportske aktivnosti djece, a nedjelju, 20. rujna, biciklijada od Vidikovca do Pozdrava suncu.
Igranje djece u parkovima najavljeno je za ponedjeljak, 21. rujna, i to u Parku Vladimir Nazor i Vruljici te na Obali Petra Krešimira IV. Za posljednji dan obilježavanja Europskog tjedna kretanja, utorak, 22. rujna, najavljeno je hodanje od Punte Bajlo do Pozdrava Suncu i Dan bez automobila, kada će od 7 do 17 sati za promet bit zatvoren Muraj.