Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hat-trick Santinija malo za pobjedu

11.09.2011. 22:00
Hat-trick Santinija malo za pobjedu


Kakav početak, kakva utakmica! Prošlo je 12 minuta, a na semaforu je bilo 2:2. Zadar i Rijeka odigrali su utakmicu praktički bez obrana, ali sa raspoloženim napadačima. Prvi napad Rijeke završio je golom gostiju, nakon čega je Zadar u četiri minute uspio sve preokrenuti. Rijeka je u utakmicu ušla na valu dobrih ovosezonskih igara, koje su na Kantridu nakon dugo godina rezignacije unijele optimistično raspoloženje. S druge strane, Ivan Santini vratio se golovima i gotovo pogodio sve što je i uputio prema Lisjaku. Raspoloženje među navijačima jedne i druge momčadi mijenjalo se gotovo iz minute u minutu, kako bi koja momčad postigla pogodak, tako bi njihovi navijači došli do izražaja.
Gol na gol
Zadar je kratko uživao u vodstvu: nešto više od pet minuta domaćini su bili u pozitivi, no nevjerojatno loša reakcija zadnjeg reda, koji je praktički pustio Alfereza, vratila je sve na početak. Očekivano, prosjek od tri minute za jedan pogodak nije se mogao zadržati, pa se utakmica malo primirala. No, obje momčadi jasno su pokazivale da žele još golova. Begonja i Banović unosili su dosta energije u domaći srednji red, a Santini je od prve minute pokazivao da će Rijeka biti (i bila je) njegova velika utakmica.
Nakon 33. minute Zadar je ponovno bio u vodstvu. Malonogometna akcija “plavih” potvrdila je da momčad Dalibora Zebića ima svakovrsnih napadačkih rješnja. Begonja je malo nakon trećeg gola Zadra s desne strane ubacio pred Lisjaka, gdje je Santini u padu pokušao iz poluvoleja. Izgledalo je atraktivno, ali za Santinijeva lopta je bila prebrza.
Koliko god su domaći bili opasni prema naprijed, velika im je prijetnja bila potpuno konfuzna igra u obrani, ne samo zadnjeg reda već i cijele momčadi. Rijeka je relativno lako dolazila u prilike, pa je tako u 42. minuti Stepčić glavom sa nekoliko metara za malo promašio okvir gola.
Povratak Rijeke
Zadar je nastavak utakmice dočekao s povećanjem vodstva nakon što je Santini iskoristio jedanaesterac. Činilo se da se Rijeka konačno primirila, ali bila je to utakmica u kojoj je bilo teško bilo što predvidjeti. Pa i to da bi četvrti pogodak u mreži mogao demotivirati goste. Kada već nije pogriješila domaća obrana kiksao je vratar Ježina kojem je Čagalj dao gol “iz svlačionice”. Lijepo za oko, loše za domaću momčad. Još lošije bilo je Zadrane nakon što je Gutierrez pogodio za končanih 4:4. Ježina je spašavo Zadar u 83. minuti kada je Alferez glavom sa vrha peterca gađao rašlje, ali je domaći vratar uspio reagirati. Nakon svega što smo sinoć vidjeli teško da je moglo biti drugačije nego svakom po bod.


ZADAR – RIJEKA 4:4


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1.500. Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) 6,5. Pomoćnici: Premužaj (Varaždin), Pataki (Đakovo). Strijelac 0:1 Čulina (3′), 1:1 Santini (4′), 2:1 Santini (6′), 2:2 Alferez (12′), 3:2 Mršić (33′), 4:2 Santini (49′ – 11 m), 4:3 Čaval (58′), 4:4 Gutierrez (70′). Žuti karton: Banović, Con (Zadar); Baković, Stepčić, Čagalj, Vukman, Dedić (Rijeka).
ZADAR: Ježina 5, Con 5, Sarić 5, Jonjić 5, Bilaver 6, Banović 6 (od 85′ Hajdini -), Surać 6 (od 76′ Ćurjurić -), Begonja 6,5, Vasilj 6,5, Mršić 6, Santini 7,5. Trener: Dalibor Zebić.
RIJEKA: Lisjak 5, Švrljuga 5, Baković 5, Čagalj 5, Čaval 6,5, Kreilach 6, Vukman 5, Gutierrez 7, Stepčić 5,5 (od 53′ Dedić 5,5), Čulina 7 (od 90′ Pilčić -), Alferez 7. Trener: Alen Horvat.




Golovi


0:1 (3′) – Naizgled bezopasan pokušaj Rijeke pretvorio se u pogodak. Loptu je na 30-ak metara od zadarskog gola prihvatio Alferez i vidio natrčalog Čulinu koji je odlučno krenuo prema Ježini. Čulinu je pratio Con, ali dosta neoprezno, pa je nekadašnji igrač Dalmatinca iz Crnog sam izašao pred Ježinu i sa desne strane pogodio suprotni kut.
1:1 (4′) – Begonja je gurno loptu za Santinija koji se okretom oslobodio pratnje i u trenutku mu se otvorio prostor ispred Lisjaka. Santini nije mnogo oklijevao te je prizemnim udarcem s desne strane s 15-ak metara pogodio suprotnu malu mrežu.
2:1 (6′) – Slična akcija kao i kod izjednačujućeg gola Zadra. Banović je dugo vukao loptu kroz sredinu terena i u pravom je trenutku vidio na desnoj strani Santinija. Gotovo identičnim udarcem kao i dvije minute ranije Santini postiže drugi gol na utakmici.
2:2 (12′) – Zadrani su namještali zaleđe. Neuspješno. Alferez se našao sam pred Ježinom, koji je i malo zakasnio u istrčavanju. Dovoljno da Meksikanac dobije na vremenu i rutinirano pogodi zadarsku mrežu.
3:2 (33′) – Begonja, Santini i Mršić poigrali su se s Rijekim braničima u vrhu šesnaesterca, nakon čega je lopta došla do neometanog Mršića koji postiže treći gol za domaće.
4:2 (49′) – Vasilj je probio lijevu stranu i kada se sasvim približio Lisjaku srušio ga je Vukman. Sudac Marijo Strahonja nije oklijevao i pokazao je na jedanaesterac. Loptu je uzeo Santini, Lisjak je pogodio stranu, ali je udarac bio i jak i precizan. Santini je tako postigao hat trick.
4:3 (58′) – Čaval je na spavanju uhvatio Ježinu i sa oko 35 metara s lijeve strane po sredini gola poslao loptu pod gredu u mrežu.
4:4 (70′) – Čulina je na lijevoj strani izdržao nalet Bilavera koji je pao u borbi za loptu (možda je bio i prekršaj Čuline). Kada se našao u mrtvom kutu Čulina je odigrao povratno na desetak metara odakle je Gutierrez dobro naciljao i prizmenom loptom pogodio lijevu stranu zadarskog gola.


Ivan Santini vodeći strijelac


Nakon 7. kola Ivan Santini sa šest je golova prvi strijelac Prve HNL. Zadarski je napadač golove postizao u 2. kolu protiv Hajduka, potom u 3. kolu u Varaždinu (2), a svom je učinku sinoć dodao još tri gola i tako ostao sam na prvom mjestu redoslijeda strijelaca.
6 golova: Ivan Santini (Zadar)
4 gola: Domagoj Antolić (Lokomotiva), Leon Benko (Slaven Belupo), Mario Šitum (Dinamo), Marin Tomasov (Hajduk)


Gerc ni na klupi


Vedran Gerc prošle je sezone bio igrač Rijeke, a ovo ljeto došao je u Zadar. No, protiv svoje bivše momčadi nije zaigrao. Štoviše, Gerca sinoć nije bilo ni na klupi. Prema neslužebnim informacijama Gerc bi mogao promijeniti sredinu, a kao njegova nova destinacija spominje se Vijetnam.


Izjavili su


ALEN HORVAT, TRENER RIJEKE
–  Utakmica je bila lijepa za gledatelje, ali meni kao treneru nije. Mislim da ako mislimo biti ozbiljna momčad ne smijemo primiti četiri gola. Znali smo kako Zadar igra, ali nismo uspjeli zaustaviti velikog igrača kao što je Santini. Ipak mogu biti zadovoljan sa činjenicom što su moji igrači pokazali karakter s povratkom iz minusa od 4:2.
DALIBOR ZEBIĆ, TRENER ZADRA
– Čestitke na Rijeci na poštenoj utakmici. Gledatelji su mogli uživati, no bilo bi mi draže da nismo primili čak četiri gola. Znamo da imamo problema u obrani, a u ovoj utakmici se sve to i pokazalo. Šteta što nismo pobijedili i što se Santini nije proslavio na pravi način za tri postignuta gola. Na kraju se može reći da je ovako najpoštenije i da je svako zaslužio bod.
A. DEŠPOJA