Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

I bankari kupuju na benkovačkom sajmu

11.09.2011. 22:00
I bankari  kupuju na  benkovačkom  sajmu


Za 1.500 kuna na sajmu se mogao kupiti prasac od 100 kilograma, koji će do svinjokolje uhvatiti “optimalnu” težinu


Cijena bez  PDV-a, a domaća poljoprivredna roba dostojna oznaka  izvorno hrvatsko i hrvatska  kvaliteta. Odjeća i obuća su  po takvim cijenama da se  odjeneš za 300 kuna. Sve na  jednom mjestu od igle do  lokomotive. Dobro, ne baš  do lokomotive, ali nađe se  bračni krevet, traktor Ferguson i pokoje drugo prometalo. Sve su to razlozi  zbog kojih se i ovog desetog  u mjesecu u Benkovcu na  sajmu okupilo nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske pa čak i inozemstva.
U današnje vrijeme recesije benkovački sajam je pravo mjesto za kupovinu. Nema tog gradskog trgovačkog  lanca koji će mu konkurirati  cijenama, a o kvaliteti robe  da ne govorimo. Kada ste se  zadnji put iz velikih dućana  vraćali s paprikom od koje  vam je kasnije mirisao cijeli  auto, a da ne spominjemo  rajčice koji probude okuse  za koje ste zaboravili i da  postoje. O čuvenim  smilčićkim jabukama da se i  ne govori.
Vratimo se mi na sajam.  Kada na njemu vidite bankare kako prevrću po najnovijim modelima hlača u  štandskoj ponudi, onda shvatite da je vrag odnio šalu i  da više ne treba izmišljati  toplu vodu nego čekati idući  deseti i otići u Benkovac.  Pomidor tri kune, krumpir  isto tako, med od kadulje  maksimalno šezdeset kuna  (u trgovini dođe i do devedeset). Deset režnja  češnjaka 25 kuna. Možda  malo skupo, ali ovaj je pravi.  Nije onaj kineski koji izgleda  kao domaći, samo ne smrdi.
 Hit su bili pilići i pačići po  cijeni od 5 do 10 kuna. “Odojak ili bolje rečeno malo svinjče 350 kuna”, viče jedan  Đakovčanin i dodaje “prava  slavonska roba. Bolje njega  kupit nego dati za vjevericu  1.000 kuna. Od odojka barem imate neke koristi”. U  subotu su prasci dobro išli  po cijeni od 15 kuna žive  vage. Za 1.500 kuna u kuću  dolazi prasac od 100 kila koji  će do svinjokolje za dva mjeseca nabaciti još koje kilo. A  onda će pravi majstor od  zanata napraviti kulene, slaninu, pršutiće, bacit će se  malo kremenadli i na gradele  da se počasti društvo i krsti  mlado vino kraj komina, a o  suhom mesu za fažol da ne  govorimo. Blaženi život na  selu i mogućnosti koje dolaze s njim. Vrteći sve te  misli po glavi čovik se u  jednom trenutku zapita – što  će mu ta vražja vjeverica.