Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastava počela uz ples i pjesmu

11.09.2011. 22:00
Nastava počela uz ples i pjesmu


Tjedan dana nakon svojih kolega iz većine županija i školarci iz Zadarske županije danas su ponovno sjeli u školske klupe. Mnogi će se složiti da su među svima njima najuzbuđeniji ipak bili prvašići, mališani koji se opraštaju od bezbrižnih dječjih dana i po prvi put se susreću s ozbiljnim školskim obvezama.
Na predupisima u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2011./2012. u Zadarskoj županiji prijavilo se 1.685 djece, što je za preko 130 mališana više nego lani. Za ovu školsku godinu najviše učenika na predupisima u osnovnu školu prijavljeno je u zadarskoj OŠ Smiljevac, dok ih je najmanje u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Lišanima Ostrovičkim.
Dobrodošlica prvašićima danas je upriličena i u OŠ Smiljevac u koju je upisano ukupno 135 prvašića, od kojih je njih 115, podijeljenih u pet razrednih odjela, danas sjelo u klupe gradske škole, a ostalih 20  su učenici područnih škola u Briševu i Murvici. Kao uvod u njihov prvi školski dan okupljene je prvašiće, njihove roditelje te učiteljice i cijelu stručnu službu pozdravio Bernardo Kotlar, ravnatelj OŠ Smiljevac, a potom su im prigodnim programom dobrodošlicu uputili i sami učenici.
– Pozdravljam vas dragi naši prvaši i nadam se da ćete sa zadovoljstvom svaki dan dolaziti u školu. Pozdravljam i sve vas roditelje, koji ste odlučili obrazovanje svoje djece u najranijoj dobi povjeriti nama. Mi se nadamo ćemo na tom putu biti uspješni držeći se pravila odgojno-obrazovne struke. Vi ste zadovoljni ako su i vaša djeca sretna i zadovoljna i upravo to je misao koja nam svima treba biti vodilja, kazao je Kotlar, nakon kojeg su dvjema simpatičnim točkama učenici ove škole svojim novim malim kolegama pomogli da odagnaju tremu pokazavši da se u školi uči, ali i igra, pleše i pjeva.
Ravnatelj je potom prvašićima i njihovim roditeljima predstavio i stručnu službu i to školsku pedagoginju, psihologinju, defektologinju, logopeda i knjižničarke. No, mali su školarci s najvećim nestrpljem iščekivali upoznavanje sa svojim učiteljicama i razrednim kolegama pa su tako jedva dočekali poziv u razrede gdje su konačno sjeli u školske klupe promatrajući novosti oko sebe dok su im se na licima miješali osjećaji straha i uzbuđenja.
U ZADARSKOM LISTU PROČITAJTE KAKO JE PRVI DAN ŠKOLE U DRUGIM ZADARSKIM ŠKOLAMA


 KRENULA NASTAVA I U SREDNJIM ŠKOLAMA


U školske su klupe danas sjeli i srednjoškolci Zadarske županije, među kojima je 2.250 učenika prvih  razreda, a kako doznajemo u Županijskom uredu za  prosvjetu, ove je godine u prvi razred srednje škole  upisano preko od 1.100 učenika više nego lani. P
Nakon dva ljetna upisna kruga, na jesenskom upisnom roku u prvi razred srednje škole slobodnih mjesta bilo još u školama u Biogradu na Moru, Obrovcu,  Benkovcu,  Gračacu i na Pagu, te u zadarskoj Pomorskoj školi, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna  koja je imala 21  slobodno mjesto za dvogodišnje  zanimanje šivač odjeće i u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u kojoj je  bilo preostalo sedam slobodnih mjesta, ali samo za   skupinu programa TES (pomoćni cvjećar/pomoćni  pekar). Po isteku jesenskog roka, osim u Pomorskoj i  Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi,  sva su mjesta uspješno popunjena.




 KRENULA NASTAVA I U SREDNJIM ŠKOLAMA


U cijeloj Hrvatskoj osim u dalmatinskih županija nastava za osnove i srednje škole počela je tjedan dana  ranije, pa su tako školarci u svoje klupe sjeli već 5.  rujna. No, iako im je nastava počela tjedan dana ranije,  učenici koji su u škole krenuli 5. rujna imat će tri  tjedna zimskih praznika, a oni koji kreću danas morat  će se zadovoljiti sa samo dva tjedna. Isto tako od ove  školske godine više neće imati dugačke proljetne  praznike, već samo kraći predah uoči Uskrsa.